BREC: Marii dezvoltatori imobiliari anunta planuri ambitioase de investitii pentru 2025 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 12 Feb 2025 11:56 |
![]() Principalele provocari raman instabilitatea politica, fiscala si urbanistica. Schimbarile fiscale si ajustarea aparatului bugetar anuntate de Guvern vor avea un impact asupra economiei si pietei imobiliare. Cu toate acestea, motivele de optimism vin din doua directii majore: progresele in infrastructura (1.200 km de autostrazi finalizate, 623 km in constructie si inca 730 km in faza de licitatie) si aderarea deplina la Schengen.
Cu proiecte in dezvoltare de 1,5 miliarde euro (GDV – valoare bruta de dezvoltare) si un pipeline aditional de 1,8 miliarde euro, One United Properties este unul din cei mai importanti investitori din Bucuresti, cu un impact major in crearea de noi locuri de munca si contributii fiscale. Unele din cele mai importante proiecte la care compania lucreaza in prezent sunt One Gallery (consolidarea si transformarea Halei Ford intr-un centru de retail si birouri, cu un spatiu pentru evenimente culturale si zona de muzeu), reconversia cladirii din vecinatatea Ateneului in primul hotel Mondrian de piata romaneasca, One Technology District (cel mai mare centru de cercetare si dezvoltare pentru cipuri semiconductoare din sud-estul Europei dezvoltat in prezent pentru Infineon Technologies) sau One Lake Club care va aduce in premiera brandul Armani Casa in Romania.
La nivel regional, grupul Iulius ramane unul din cei mai activi investitori din orasele secundare, cu proiecte majore anuntate la Cluj-Napoca si Constanta, dar si noi investitii la Iasi si Suceava. La Cluj-Napoca, investitorul estimeaza ca va incepe in acest an lucrarile la proiectul Rivus, un ansamblu mixt, dezvoltat pe malul Somesului ce necesita investitii de 500 de milioane euro. Proiectul va include cea mai mare suprafata de retail din Romania, de 145.000 mp inchiriabili si va aduce numeroase premiere in regiune, precum primul centru de arte performative si prima sala de spectacole integrate intr-un proiect real-estate, primul Jumbo din Cluj – 8.000 mp, centre de entertainment pentru toate vastele, inclusiv conceptul Hype Arena, precum si un parc de 52.000 mp. Investitorul a anuntat recent un partneriat cu renumitul studio de arhitectura Foster + Partners pentru remodelarea Palas Iasi si pentru conceptul unui proiect de regenerare urbana la Constanta, cu diverse componente: culturale, educationale, retail, functiuni si servicii de utilitate publica, entertainment, facilitati sportive si de recreere, parc si gradina botanica, amfiteatru, sali de evenimente artistice si de business, centre de divertisment si birouri. Investitia de 800 de milioane euro vizeaza trasformarea unui teren de 38 de hectare fost industrial si inactiv, intr-un pol de crestere economica, turistica si sociala. La Suceava, compania urmeaza sa finalizeze lucrarile de extindere a Iulius Mall.
Hagag Development Europe, un investitor recunoscut pentru apetitul catre consolidarea si modernizarea cladirilor de patrimoniu continua lucrarile la H Stirbei Palace (fostul Palat Stirbei de pe Calea Victoriei care va deveni o destinatie de shopping de lux). Totodata, avand in vedere blocajul din Bucuresti, investitorul a anuntat ca este hotarat sa isi indrepte atentia si catre alte orase, avand in vedere Brasov, Cluj-Napoca si Timisoara.
AFI Europe a finalizat de curand proiectul AFI Loft in suprafata de 16.000 mp si va finaliza in aceasta primavara primul proiect rezidential destinat inchirierii (”build to rent”) – AFI Home North si va demara doua noi proiecte: AFI Central Tower (fostul bloc Bancorex) si faza a doua de birouri AFI Park Brasov.
Privind in perspectiva, unele din sectoarele cele mai dinamice in acest an vor fi hotelurile si logistica. Din datele BREC & RPC, sunt semnate contracte pentru 4.500 de camere de hotel afiliate international in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta. Sectorul logistic este asteptat sa depaseasca anul acesta stocul de 8 milioane de mp, cu noi zone ce se vor deschide datorita progreselor in infrastructura.
Despina Ponomarenco, Presedinta BREC: ”Industria imobiliara ramane unul din pilonii principali in economia romaneasca, cu noi oportunitati de dezvoltare avand in vedere progresul lucrarilor de infrastructura si aderarea deplina la Schengen. In acest sens, speram ca 2025 va aduce perspective de imbunatatire a relatiei intre investitorii imobiliari de calibru si reprezentantii autoritatilor, pentru consolidarea unui mediu de afaceri transparent si predictibil.”
|