Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: 2024 se anunta inca un an bun pentru piata industriala si logistica
Colliers: 2024 se anunta inca un an bun pentru piata industriala si logistica
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 14 Nov 2024 11:44
Primele trei trimestre din 2024 au avut o evolutie favorabila pentru sectorul imobiliar industrial si logistic din Romania. Cererea totala de inchiriere a atins 520.000 mp in perioada ianuarie-septembrie, cu aproximativ 8% sub nivelul de anul trecut, conform datelor Colliers, care includ doar tranzactiile de inchiriere publice, adica cele raportate in forumul imobiliar local sau comunicate public de companii in rapoarte financiare si comunicate de presa. Consultantii Colliers observa ca evolutia este in linie cu tendintele recente, cu o activitate tranzactionala puternica pentru spatiile de inchiriere din afara oraselor, in timp ce spatiile dedicate productiei reprezinta o pondere tot mai importanta din total.
"Exista un volum semnificativ de tranzactii directe, in mare parte renegocieri, dar nu exclusiv, care nu sunt raportate public. Astfel, volumul total al inchirierilor este considerabil mai mare, probabil contribuind cu cel putin 30% la volumul total tranzactionat. Dupa primele trei trimestre, putem afirma cu incredere ca 2024 se contureaza ca un an solid. Peste jumatate de milion de metri patrati de spatii industriale au fost deja inchiriati in Romania, iar o serie de contracte mari, care ar putea fi semnate in ultimele luni, ar putea duce volumul total al anului la un rezultat solid, de cel putin 700.000–800.000 de metri patrati", precizeaza Victor Cosconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
 
42% din cerere a provenit din zona Capitalei
Peste 42% din suprafetele inchiriate in perioada ianuarie-septembrie 2024 au fost in spatii de depozitare din jurul Bucurestiului. Totusi, acest procent este in scadere semnificativa fata de perioada 2018-2020, cand intre 60% si 70% din activitate se desfasura in apropierea capitalei. Expertii Colliers subliniaza ca aceasta tendinta este una fireasca, avand in vedere diversitatea factorilor care favorizeaza o astfel de evolutie.
"Dezvoltarea infrastructurii in anumite zone ale tarii, care anterior aveau deficiente, a crescut interesul dezvoltatorilor pentru aceste regiuni. In acelasi timp, disponibilitatea fortei de munca, costurile competitive si expansiunea tot mai extinsa a retailerilor la nivel national sunt factori suplimentari care stimuleaza cererea de inchiriere in alte zone decat Bucurestiul. Aceasta nu inseamna ca interesul pentru Capitala va disparea, ci mai degraba va fi unul mai redus, similar cu tendintele observate in Polonia", puncteaza Victor Cosconel.
Conform datelor Colliers, stocul de spatii industriale din capitala Poloniei s-a extins de 2,8 ori din 2010 pana in prezent, ajungand la aproape 6,6 milioane de metri patrati la mijlocul lui 2024. Cu toate acestea, ponderea spatiilor industriale din jurul Varsoviei in totalul national a scazut in aceeasi perioada, de la peste 40% la sub 20%. In prezent, Bucurestiul reprezinta putin sub jumatate din stocul total de 7,5 milioane de metri patrati de spatii industriale din Romania.
 
Sectorul de consum genereaza cea mai mare parte a activitatii de leasing
Pe sectoare, datele din primele noua luni ale anului arata ca sectorul de consum continua sa genereze cea mai mare parte a activitatii de leasing, direct sau indirect, cum ar fi prin companii de logistica 3PL care opereaza pentru retaileri. Totusi, consultantii Colliers observa o crestere semnificativa a activitatilor de productie, care au reprezentat aproximativ 33% din totalul spatiilor inchiriate in perioada ianuarie-septembrie 2024, mult peste nivelul obisnuit de 10-15% din perioada pre-pandemica. Aceasta dinamica este sustinuta si de cresterea investitiilor in economia romaneasca. Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica si Eurostat, formarea bruta de capital fix se afla aproape de maxime istorice in termeni reali, subliniaza expertii Colliers.
„In 2018-2019, rapoartele noastre estimau ca stocul de spatii industriale ar putea ajunge la 7-8 milioane de metri patrati pana in 2030 – la acel moment, stocul era sub 4 milioane, iar piata crestea destul de lent. Intre timp, am atins deja acest prag, iar obiectivul de 10 milioane de metri patrati pana la sfarsitul deceniului devine tot mai realist. Daca reusim sa evitam un scenariu economic global dificil sau o intensificare majora a tensiunilor geopolitice, finalizarea autostrazilor aflate acum in constructie ar putea accelera si mai mult aceasta crestere, urmand modelul polonez. Polonia si-a extins stocul de spatii industriale de peste cinci ori din 2010 pana acum, depasind 33 de milioane de metri patrati in acest an”, conchide  Victor Cosconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
***
Colliers este unul dintre liderii globali in servicii de consultanta imobiliara si de management al investitiilor. Cu operatiuni in 70 de tari, cei 22.000 de specialisti lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta de specialitate pentru clienti. Timp de aproape 30 de ani, echipa experimentata de management a oferit actionarilor profituri investitionale anuale de aproximativ 20%. Cu venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari si active gestionate de 99 de miliarde de dolari, Colliers maximizeaza potentialul proprietatilor si activelor imobiliare si accelereaza succesul clientilor, investitorilor si al angajatilor. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
rigips
leviatan
DRS
CONCEPT STRUCTURE
konsent
EURO BUILD
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
AED
VEGO
EDIT-Structural
SSAB
BogArt
MAKITA
theda mar
concelex
SIGM
noark
strabag nivel 1
Ubitech
Acvatot 2019
Arduro
GEWISS
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<