CON-A: Costurile din constructii vor creste cu 10% dupa noile masuri fiscale |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 30 Oct 2023 13:45 |
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finele saptamanii trecute, legea privind masurile fiscale pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. O lege care, printre altele, creste obligatiile marilor firme la bugetul de stat, dar si elimina o parte din facilitatile de care beneficiau constructorii. Mircea Bulboaca, fondatorul companiei Con-A, cea mai mare firma de constructii din Sibiu si unul dintre cei mai mari antreprenori din Romania, estimeaza o crestere de 10% a preturilor in domeniul constructiilor. Omul de afaceri sibian apreciaza ca noile modificari fiscale vor duce la inchiderea unor firme si, in general, la o agravare a starii economiei nationale, deja aflata in declin.
"Orice companie care are o rata a profitabilitatii mai mica de 6,25% va trebui sa plateasca 1% din cifra de afaceri si majoritatea companiilor din Grupul CON-A se vor incadra in aceasta situatie. Apreciez ca aceasta masura nu era necesara si mai degraba ar fi trebuit ca ANAF-ul sa se concentreze pe incasarea impozitului de la rau-platnici, adica cresterea gradului de colectare, coroborat cu masuri reale de scadere a cheltuielilor statului, in special cu aparatul administrativ", a precizat Mircea Bulboaca.
Managerul apreciaza ca majorarea salariului minim la 4.600 de lei pentru lucratorii in constructii este o masura buna, care a fost sustinuta de Patronatul Societatilor de Constructii din Romania, insa precizeaza ca trebuie sa existe o diferentiere intre activitatea din constructii si alte ramuri ale economiei, avand in vedere gradul de dificultate a muncii din domeniul constructiilor.
"Inca un avantaj economic pe care il aduce aceasta masura este faptul ca elimina munca la negru si la gri, pentru ca obliga toti constructorii sa porneasca salarizarea de la acest nivel", a adaugat reprezentantul Con-A.
In ceea ce priveste cresterea cu 10% a CAS, managerul spune ca aceasta este o masura care afecteaza foarte mult compania, ducand la o crestere a costurilor cu forta de munca. "Aceasta masura nu a fost prevazuta de sectorul constructiilor, pentru ca a existat un Memorandum in anul 2019 incheiat intre constructori si Guvernul Romaniei prin care contributia la Sanatate trebuia reintrodusa incepand din anul 2028. Prin PNRR s-a stipulat reducerea facilitatilor in domeniul constructiilor pana in anul 2025, dar nici acest termen nu a fost respectat. Aceasta masura va avea ca efect imediat cresterea costurilor lucrarilor de constructii. Nemultumirea noastra este legata de lipsa de predictibilitate, in special pentru contractele pe care le avem deja in derulare, pentru ca genereaza costuri pe care noi nu le-am prevazut", a precizat Mircea Bulboaca, intr-un interviu pentru publicatia sibiana Turnul Sfatului.
Pentru a lectura interviul integral, click aici!
|