Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Crosspoint: Patru huburi pentru birouri flexibile vor fi deschise in 2023 in Bucuresti
Crosspoint: Patru huburi pentru birouri flexibile vor fi deschise in 2023 in Bucuresti
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 14 Feb 2023 13:09
In cel mai recent studiu de piata al Crosspoint Real Estate, “Romanian Flex Offices 2022”, compania imobiliara a realizat o analiza a parcursului segmentului spatiilor flexibile de birouri in perioada post-pandemica.
Trecerea la modul de lucru remote sau in regim hibrid a avut un efect pozitiv asupra segmentului de spatii flexibile de birouri din Romania pe parcursul ultimilor doi ani. Vazute mai mult ca un trend de moment decat ca o alternativa convenabila la mediile traditionale de lucru, birourile flexibile au devenit o unealta importanta si au atras noi clienti, din alte industrii exceptand IT-ul, care au inceput sa fie interesate de coworking si birouri servisate. In plus, pe fondul conflictului dintre Rusia si Ucraina, o parte dintre companiile si freelancerii ucraineni au cautat sa se relocheze in Romania, iar spatiile flexibile au fost o optiune ideala in acest context. Astfel, ratele de ocupare ale birourilor flexibile au crescut, unele din locatiile consacrate din Bucuresti inregistrand o rata de ocupare de 85-90% in 2022.
Potrivit analizei Crosspoint, 21 noi centre de coworking si birouri servisate au fost deschise in Romania in perioada post-pandemica. In plus, trei hub-uri de coworking din Bucuresti, Brasov si Oradea au fost redeschise dupa ce in 2020 isi incetasera activitatea. In total, 18.129 mp au fost adaugati pietei de birouri flexibile in 2022, dintre care peste 11.000 in Bucuresti.
Bucurestiul gazduieste cele mai multe birouri flexibile din tara, dar si cele mai mari, cu o medie de 1.260 mp, capitala fiind urmata de Cluj-Napoca si Iasi, unde birourile au in medie 879 mp, respectiv 529 mp. Hub-urile de coworking au ramas cele mai raspandite, insa, in medie, acestea ocupa suprafete mai mici decat birourile servisate – 470 mp pentru coworking versus 1.708 mp pentru un birou servisat.
“Desi tarifele practicate de operatori au ramas relativ neschimbate comparativ cu inceputul anului 2020, cresterea rapida a ratei inflatiei si atingerea unui nivel record pentru ultimii ani vor afecta piata de birouri flexibile. Probabil ca in perioada urmatoare proprietarii de spatii flexibile vor fi nevoiti sa ajusteze tarifele pentru a se alinia noilor costuri din piata” precizeaza Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.
Potrivit raportului ”2022 Coworking Trends Survey” efectuat de DeskMag, numarul centrelor care au inregistrat profit la nivel global a scazut considerabil, operatorii de dimensiuni medii (cei care detin 2-4 locatii) fiind cel mai putin afectati de schimbarile negative din piata. In plus, Savills EME Investor Sentiment Survey Autumn 2022 arata ca doar 29% dintre investitori si-ar creste in urmatoarele 12 luni expunerea fata de spatiile flexibile de lucru.
Desi stocul existent de birouri flexibile ramane sub nivelul pre-pandemic, atat la nivel national cat si in Bucuresti, segmentul are o capacitate crescuta de redresare, datorata cresterii cererii pentru astfel de spatii. Ultimii doi ani au scos in evidenta avantajele si dezavantajele pietei de birouri flexibile, care, desi poate fi o alternativa extrem de utila la birourile traditionale, este foarte sensibila la schimbari. Cu toate acestea, si in 2023 birourile flexibile raman o afacere profitabila pentru operatorii cu experienta. Doar in Bucuresti se asteptata deschiderea a patru noi locatii de dimensiuni medii si mari, de la 1.000 mp la 4.000 mp.
Daca operatorii nou-veniti exploreaza acum zone noi, cei cu experienta, care au rezistat in conditiile actuale de piata, se extind pe pietele regionale si, cu scopul de a incuraja colaborarea si de a crea comunitati, ofera gratuit spatiile de birouri. Astfel, mediile inovative inlocuiesc biroul traditional cu tabere de coworking in inima naturii, in timp ce companiile mari aleg coworking-ul pentru angajatii sau colaboratorii care lucreaza remote.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
theda mar
strabag nivel 1
konsent
Ubitech
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
CDS
MAKITA
quadratum
viarom
siniat
noark
ness project
ERBASU CONSTRUCT
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander