Agenda Constructiilor
Marti, 31 Martie 2020
 
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Livrarile de spatii comerciale, asteptate sa creasca cu 50% in 2020
C&W Echinox: Livrarile de spatii comerciale, asteptate sa creasca cu 50% in 2020
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 30 Ian 2020 12:43
Dezvoltatorii imobiliari au livrat pe parcursul anului 2019 spatii noi de birouri, centre comerciale si parcuri logistice cu o suprafata cumulata de peste un milion de metri patrati, cele mai active segmente fiind cele de birouri si logistica, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield (C&W) Echinox. Cu acest nivel al livrarilor, stocul cumulat de proprietati comerciale moderne a urcat aproape de pragul de 12 milioane mp, spatiile fiind aproximativ egal distribuite intre cele trei segmente - birouri, retail si logistica.
Privind in perspectiva, 2020 se preconizeaza a fi un an la fel de bun, potrivit estimarilor C&W Echinox, tinand cont de planurile anuntate de dezvoltatorii imobiliari activi pe piata locala. Fata de 2019, este de asteptat ca in sectoarele office si industrial sa se inregistreze o usoara scadere a livrarilor, in schimb dezvoltatorii de centre comerciale ar putea deschide proiecte noi si extinderi ale unor centre existente cu o suprafata cumulata de circa 235.000 de metri patrati, in crestere cu aproape 50% fata de anul precedent.
"Piata imobiliara isi continua evolutia sanatoasa, avand reactii firesti la evenimentele din economia locala si globala. Dupa ce in ultimii trei ani dezvoltatorii au fost activi in special in sectoarele de birouri si spatii logistice, 2020 va fi un nou an de referinta pentru piata de retail prin livrarea unor noi proiecte relevante, precum extinderea proiectului Colosseum din Bucuresti cu o zona reprezentativa de fashion si entertainment sau inaugurarea proiectelor AFI Palace Brasov, Dambovita Mall din Targoviste si Shopping City Targu Mures. Piata locala continua sa prezinte oportunitati de investitii pe toate segmentele, beneficiind de prezenta in randul chiriasilor a unora dintre cele mai mari companii din lume", a declarat Oana Iliescu, Managing Director la C&W Echinox.
De-a lungul perioadei de dezvoltare a pietei imobiliare locale, care a debutat in urma cu circa 25 de ani, pragul de un milion de metri patrati in ceea ce priveste livrarile a mai fost depasit in anii 2008 si 2016, astfel ca 2019 a fost unul dintre cei mai dinamici ani in ceea ce priveste activitatea de dezvoltare.
Bucurestiul a continuat in 2019 sa domine piata imobiliara locala, avand o cota de peste 52% din spatiile nou livrate, urmatoarele piete fiind Timisoara (11%), Sibiu (8%) si Cluj-Napoca (7%). De altfel, cu un stoc de birouri, spatii logistice si de retail de circa 6 milioane de metri patrati, Bucurestiul are o cota de 50% din piata imobiliara a Romaniei, nivel mai ridicat in sectorul de birouri (80%) si mai scazut in sectorul de retail (30%).
Cele mai reprezentative proiecte finalizate pe parcursul anului 2019 sunt Promenada Mall Sibiu, DN 1 Value Center si extinderea Iulius Mall Timisoara, pe segmentul de retail, Renault Bucharest Connected, Business Garden si Expo Business Park, pe segmentul de office, respectiv hale logistice sau industriale dezvoltate de companii precum WDP, CTP sau Element Development pentru companii precum Pirelli, Arctic, LPP sau Faurecia.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTeraSteelCOVID-19ACAD
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
EURO-Constructii 2020
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere