Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FORTIM: Opt cladiri de birouri, cu 130.000 mp, vor fi construite in Cluj pana in 2025
FORTIM: Opt cladiri de birouri, cu 130.000 mp, vor fi construite in Cluj pana in 2025
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 27 Iun 2022 11:41
Piata spatiilor de birouri moderne din Cluj-Napoca este a doua ca marime din tara, dupa Bucuresti si sunt premise sa ramana asa si in urmatorii ani. Investitorii imobiliari au in plan opt cladiri de birouri, de clasa A, in Cluj-Napoca, care vor avea in total o suprafata de 130.016 mp, pana in 2025, ce reprezinta aproximativ jumatate din stocul actual de birouri moderne din oras, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
In acest moment, stocul de spatii moderne de birouri din Cluj-Napoca inregistreaza o suprafata totala de 260.317 mp, dar sunt in diverse faze de aprobare sau de constructie opt cladiri de birouri, printre care se numara Via Office Building, proiectul Iulius Group, Grand Park City, doua cladiri in proiectul Bonjour Office Building si mai multe cladiri in proiectul Liberty Techology Park. Cea mai avansata constructie este Via Office Building, care se preconizeaza ca va fi gata la sfarsitul acestui an si va aduce pe piata o suprafata de 12.191 mp spatii de birouri clasa A.
„In ultimii ani, au fost propuse mai multe proiecte private ambitioase cu utilizare mixta, care dau amploare pietei imobiliare din Cluj-Napoca si care vor fi dezvoltate pe foste platforme industriale, doar acestea mai avand terenuri mari disponibile. Orasul este atractiv pentru investitorii care activeaza atat in sectorul comercial - birouri si retail, cat si in cel rezidential. Cladirile de birouri reprezinta o varianta buna de Investment, pentru ca asigura un yield mare, de 7,75-8%, iar cererea de birouri este constanta, datorita faptului ca acest oras este considerat Silicon Valley din Romania, cel mai important hub regional al companiilor de IT&C si suport“, declara Nicolae Ciobanu, Managing Partner-Head of Advisory al Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
 
Ritmul de dezvoltare a stocului spatiilor de birouri
Stocul spatiilor moderne de birouri din Cluj-Napoca a inceput sa se dezvolte din 2007, similar cu Bucuresti, insa intr-un ritm diferit, mult mai redus in Cluj-Napoca, pana in 2013. In 2008, de exemplu, in Bucuresti s-au livrat 408.375 mp de birouri moderne, in timp ce in Cluj-Napoca s-au livrat 12.000 mp spatii moderne. Ritmul s-a accelerat insa in urmatorii ani si in Cluj-Napoca, cel mai mare stoc anual fiind inregistrat in 2016, cand s-au dat in folosinta cladiri de birouri care au totalizat 57.700 mp spatii noi de clasa A. Atunci s-au livrat cladiri de birouri din proiecte mari, precum The Office si Cluj Business Campus 2.
Al doilea an ca intensitate a livrarilor a fost 2019, cand s-au dat in folosinta cinci cladiri de birouri moderne, cu un total de 41.822 mp. Printre acestea, se numara Novis Plaza, Scala Center si Hexagon Offices, care are cea mai mare suprafata de birouri livrata intr-o cladire noua de birouri in ultimii trei ani, 21.725 mp. Cladirea de birouri a devenit un etalon pentru mediul de business din Cluj-Napoca, prin calitatea spatiilor de clasa A si prin amplasamentul sau, foarte aproape de cel mai important campus universitar si de cartierul rezidential Buna Ziua, cel mai bine cotat. In Hexagon Offices au inchiriat spatii de birouri companii precum Accenture, Cognizant-Softvision, Fortech, Pro TV, UMT Software, Future Electronics, Touchpoint Medical, Morphoza, Evalueserve, prin intermediul Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate, agent exclusiv al cladirii de birouri.
Pe viitor, cel mai mare volum de livrari se estimeaza ca se va realiza peste trei ani, in 2025, cand ar putea sa fie inaugurate cladiri care vor totaliza circa 75.000 mp spatii de birouri.
 
Pulsul cererii da tonul livrarilor
In Cluj-Napoca, gradul de neocupare a cladirilor de birouri este de 8,9%, mai mic decat in Bucuresti si acest lucru se intampla pentru ca dezvoltatorii construiesc in special dupa ce au chiriasi ancora, contracte de pre-inchiriere semnate pentru o parte din viitorul spatiu.
Cele mai multe companii care inchiriaza birouri in Cluj-Napoca vin din domeniile IT&C si suport.
Printre tranzactiile recente, se numara inchirierea unui spatiu de birouri de catre Compania Planet Group International, in Maestro Business Center, situata in zona centrala a orasului, printr-o tranzactie realizata de Fortim Trusted Advisors, ce asigura si serviciile de Property Management ale cladirii si reprezinta proprietarul in mod exclusiv pe partea de inchiriere. Planet Group este o firma ce ofera servicii de Design si Development Software si are sediul central in orasul Cluj-Napoca.
„In acest moment, exista putine spatii de birouri moderne disponibile, majoritatea cu suprafete de pana in 1.000 mp, in cladiri noi sau in cladiri aflate in proces de modernizare. Pentru suprafete mai mari, de peste 3.000 mp, exista solutia unui contract de pre-inchiriere, intr-una din birourile aflate in constructie. In momentul in care insa un potential chirias solicita o suprafata mai mare, de peste 3.000 mp, exista si varianta build-to-suit, prin care se pot pre-inchiria spatii de birouri personalizate, in termenele de livrare stabilite impreuna cu clientul“, declara Nicolae Ciobanu, Managing Partner-Head of Advisory al Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Acvatot 2019
quadratum
FRONTALE
noark
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
leviatan
rigips
theda mar
Ubitech
ness project
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander