Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Iulie 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FPSC cere revizuirea procedurii ANAP de actualizare a cheltuielilor din contracte
FPSC cere revizuirea procedurii ANAP de actualizare a cheltuielilor din contracte
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 28 Apr 2020 12:10
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) a transmis o noua adresa Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) si in atentia Curtii de Conturi a Romaniei, prin care solicita revizuirea procedurii legale de actualizare a cheltuielilor directe si indirecte si a profitului in cazul contractelor publice de executie, ca urmare a modificarii cheltuielilor directe generate.
"Au trecut 10 luni de cand o consiliere metodologica emisa de ANAP a dat peste cap procedura obisnuita, legala, de actualizare a cheltuielilor indirecte si a profitului in cazul contractelor de executie, ca urmare a modificarii cheltuielilor directe. Au trecut tot 10 luni de cand FPSC insista sa se inteleaga eroarea de abordare si implicatiile acesteia in piata. Din fericire, unele entitati contractante responsabile inteleg ca o consiliere metodologica nu poate incalca legislatia in vigoare, nu poate duce la modificarea ofertei, si nu trateaza aceste cheltuieli ca suma fixa, asa cum propune ANAP. Altele insa, aplica punctul de vedere ANAP, chiar daca contravine Directivei 2014/24/UE privind achizitiile publice si multe din ele nu sunt de acordcu abordarea ANAP", precizeaza reprezentantii FPSC.
Punctul de vedere ANAP, publicat in iunie 2019, care sustine ca "cheltuielile indirecte si profitul nu se indexeaza ca urmare a cresterii cheltuielilor directe, acestea ramanand la valoarea ofertata initial", presupune tratarea lor ca suma fixa, ceea ce nu numai ca incalca legislatia existenta, modifica un mod de lucru practicat de ani de zile, fara o justificare pertinenta, dar face ca in cazul unor renuntari la anumite lucrari, constructorul sa primeasca sume nejustificate/ nemeritate, deci o incalcare clara a legislatiei.
FPSC subliniaza in scrisoare ca este vorba de o consiliere metodologica, de un punct de vedere, pe care unele entitati contractante responsabile nu il aplica, in timp ce altele iau ca litera de lege aceasta opinie, rezultand o tratare diferentiata in piata a acestei probleme. Documentul este semnat de Adriana Iftime, director general al FPSC, si de Irina Forgo, directorul executiv al organizatiei patronale.
"Ne dorim investitii, Guvernul Romaniei pregateste Strategii de dezvoltare, insa toate aceste proiecte au de suferit datorita unor probleme care pot parea minore, dar care descurajeaza participarea operatorilor la licitatiile publice, blocheaza si ingreuneaza proiectele aflate in derulare", subliniaza oficiali din cadrul FPSC.
Pentru a consulta raspunsul ANAP privind procedurile de actualizare, emis in iulie 2019, click aici!
Pentru a citi scrisoarea adresata in urma cu cateva zile de FPSC catre ANAP si Curtea de Conturi, click aici!
 
TeraSteelbluebeamACADVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
elmas 2017
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere