INVESTITIILE in sectorul italian de constructii vor creste cu 2,4% in anul 2020 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 24 Ian 2020 06:46 |
Conform celui mai recent document de monitorizare a pietei italiene de constructii, disponibil la Samoter Outlook (elaborat in cooperare cu Prometeia si UNACEA - Unione Nazionale Aziende Construction Equipment and Attachments, institutul de statistica Istat si alte organizatii de profil), investitiile in constructiile din Italia se vor cifra la 4,8 miliarde euro in anul 2019, reflectand o crestere de +3,5%.
Prin intermediul unui comunicat, dat publicitatii la finele lunii octombrie a.c., in preambulul viitorului targ de utilaje de constructii SaMoTer (eveniment prestigios, aflat la editia a 35-a, ce va avea loc la Verona in perioada 21-25 martie 2020, in organizarea Verona Fiere si sub patronajul CECE), analistii Samoter Outlook au subliniat ca investitiile in sectorul italian al constructiilor continua sa creasca, avand ca factor motor reluarea lucrarilor de interes public, finantate de guvernantii de la Roma. In timp ce valoarea totala a investitiilor efectuate in Italia a ajuns la 139 miliarde euro in 2018, o crestere de +3,5% este asteptata pana la sfarsitul anului 2019 (ceea ce ar corespunde unui salt valoric de 4,8 miliarde de euro), urmand in 2020 sa se adauge alte 3,3 miliarde euro (+2,4%).
Nivelurile de incredere au ajuns la cote optime in acest an
Raportul despre industria italiana a constructiilor, elaborat de Samoter Outlook si Prometeia, sugereaza ca investitiile in sector au urmat o tendinta variabila in primul semestru din 2019. Astfel, dupa o crestere puternica in trimestrul intai, a urmat o usoara scadere in urmatoarele trei luni, desi tendinta investitiilor a ramas pozitiva (+3,2% in trimestrul al doilea). Pe acest fundal, increderea exprimata de managerii intreprinderilor in propriul sector de activitate a crescut in septembrie a.c. si a fost confirmata la niveluri mult mai ridicate decat in alte sectoare ale economiei. In special, proiectele de renovare a cladirilor si cele de crestere a performantei energetice continua sa contribuie semnificativ la activitatea din acest sector, datorita impulsului asigurat de scaderea impozitelor si de alte stimulente fiscale. Nivelul vanzarilor pe piata rezidentiala a fost, de asemenea, pozitiv, in crestere cu +3,9% in trimestrul al doilea. Cu toate acestea, preturile locuintelor inca nu s-au stabilizat complet si au inregistrat o scadere suplimentara in aprilie-iunie 2019 (evaluata la -0,2%), fapt atribuit exclusiv preturilor solicitate pentru locuintele existente, cele ale noilor constructii rezidentiale fiind in crestere.
Reluare a investitiilor din sectorul public
In pofida unei scaderi usoare in trimestrul al doilea, cresterea estimata la +3,5% a investitiilor in constructii, la nivelul lui 2019, este deja confirmata. Aceasta tendinta implica toate sectoarele de activitate, inclusiv cel de inginerie civila care – datorita reluarii investitiilor publice – isi va reveni, dupa o perioada indelungata de scadere. Un aspect deosebit de promitator este dat de tendinta actuala a cheltuielilor fixe brute de capital ale administratiilor publice (fie centrala, fie locale), care se afla in crestere cu +6,9% in prima jumatate a anului in curs, datorita masurilor implementate anterior, incepand cu deblocarea bugetelor5 pentru lucrari publice ale administratiilor locale. Pe acest fond – si nu numai, se estimeaza o crestere suplimentara a sectorului constructiilor pentru perioada 2020-2021, in medie, cu aproximativ +2% pe an. Principalul impuls va fi dat, mai mult ca sigur, de constructiile ingineresti, cu presupunerea ca legislatia recenta, privind sprijinirea sectorului constructiilor, va fi implementata eficient (decretele denumite „Sblocca Cantieri” si „Crescita”). In acelasi timp, noul Executiv de la Roma (reprezentat de o alta coalitie si condus tot de Giuseppe Conte, din partea Miscarii 5 Stele – n.r.) si-a confirmat angajamentul de relansare a lucrarilor de infrastructurii si a celor ce presupun dezvoltarea urbana, anuntand in acest sens alocarea de resurse financiare suplimentare in bugetul pentru anul 2020. In special, un statut prioritar il vor avea programul special de intretinere ANAS si investitiile in reteaua de cale ferata, incluse in contractul actualizat ce face parte din programul RFI, stabilit pentru perioada 2017-2021.
***
Raportul asupra industriei constructiilor din luna octombrie 2019, elaborat de Samoter Outlook si Prometeia, analizeaza performantele sectorului in fiecare trimestru si reprezinta un instrument util, furnizat managerilor companiilor din bransa, care sa contribuie la interpretarea evolutiei pietei, fiind in proprietatea SaMoTer - targul international de echipamente pentru constructii (Verona Fiere, programat pentru 21-25 martie 2020).
|