Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - JLL: Investitorii se reorienteaza si cresc sumele alocate pentru proiecte rezidentiale
JLL: Investitorii se reorienteaza si cresc sumele alocate pentru proiecte rezidentiale
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 06 Mai 2021 12:00
Investitorii au in vedere sa aloce mai multi bani pentru achizitia de active cu componenta rezidentiala in Europa in acest an, iar Romania are toate sansele sa fie urmatoarea destinatie pentru acestia avand in vedere ca exista dezvoltatori care ar putea sa aduca pe piata produsele care sa raspunda acestui tip de cerere.
Cel mai recent studiu realizat de JLL arata ca in conditiile in care investitorii sunt interesati sa isi diversifice portofoliile si sa se extinda si pe alte piete, investitiile in aceste categorii de active vor avea o evolutie buna si in acest an, continuand performanta remarcabila din 2020, cand volumul investit a fost de 83,4 miliarde de euro,.
Activele cu componenta rezidentiala includ caminele studentesti, locuinte de tip co-living, micro-living, proprietati multifamilialesi active imobiliare pentru asistenta medicala.
”In Europa aceste investitii sunt o alternativa la investitiile imobiliare clasice, respectiv birouri, retail, spatii industriale sau hoteluri. Interesul este din ce in ce mai ridicat pentru investitii de acest fel, iar investitorii exploreaza acum si regiunea noastra. Avem deja solicitari din partea fondurilor de investiti care cauta proiecte rezidentiale destinate inchirierii. Este un inceput bun si credem ca acest segment de piata ar putea sa atraga fonduri importante in viitorul apropiat”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL Romania.
Evolutia din ultimii ani arata o maturizare a pietei rezidentiale locale prin prezenta unor jucatori profesionisti si cu experienta si care si-au adaptat ofertele la cererea existenta si care pot crea produsele pe care acesti investitori le cauta.
A treia editie a JLL Living Investor Survey a consolidat opiniile celor mai mari investitori de pe piata, cu active in administrare de aproximativ 9,5 trilioane de euro, din care 100 miliarde de euro reprezentand investitii in proprietati rezidentiale din Europa.
Studiul releva fapul ca activele cu componenta rezidentiala au atras 13% din sumele investite de participantii la sondaj, ponderea urmand sa creasca la 21% in 2021 daca acestia isi vor indeplini planurile anuntate. Doar 11% dintre participantii la studiu au declarat ca doresc sa-si reduca alocarea pentru activele rezidentiale.
De remarcat faptul ca procentul respondentilor care sunt interesati sa creasca alocarile financiare pentru acest sector a crescut de la 41% la 59% in ultimii doi ani, astfel ca impactul pandemiei nu a facut decat sa accentueze potentialul investitional al acestui sector.
Mai mult decat atat, chiar daca incertitudinile legate de pandemie persista, este de asteptat ca activele cu componenta rezidentiala de foarte buna calitate din Europa sa ramana o investitie atractiva in urmatorii ani.
In timp ce investitorii sunt determinati sa aloce mai multi bani acestor tipuri de active, 78% dintre acestia au indicat lipsa de produse potrivite ca fiind o bariera majora in indeplinirea planurilor de investitii. In plus, respondentii la sondaj nu vad o imbunatatire a raportului cerere-oferta in viitorul apropiat.
Acest fapt determina un numar din ce in ce mai mare de investitori sa caute oportunitati de a se asocia cu dezvoltatori. Acest lucru este evidentiat de faptul ca 30% din toate achizitiile realizate in 2020 au fost cu active nefinalizate inca.
Un alt rezultat al sondajului releva faptul ca doar 8% dintre respondenti au expunere pe toate cele cinci subsectoare indicate mai sus, insa potrivit estimarilor JLL procentul va creste la 27%.
Cu siguranta exista o predilectie spre diversificarea investitiilor in active care au componenta rezidentiala, si investitorii isi vor extinde competentele pentru a pune in practica aceasta strategie. Mai mult decat atat, doua treimi dintre investitorii intervievati (63%) se uita sa se extinda pe cel putin o piata noua.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
EDIT-Structural
concelex
GEWISS
BogArt
noark
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
VEGO
konsent
leviatan
rigips
theda mar
ELECTROGRUP
quadratum
MAKITA
EURO BUILD
strabag nivel 1
DRS
Acvatot 2019
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
AED
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<