Agenda Constructiilor
Miercuri, 19 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - MENARD: "Less is more" pentru o companie orientata spre inovatie
MENARD: "Less is more" pentru o companie orientata spre inovatie
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Mar 2024 06:25
Menard Romania este un furnizor-cheie de servicii de investigare, imbunatatire si remediere a terenului de fundare, care dezvolta solutii bazate pe tehnologii complexe si inovatoare, care elimina necesitatea fundatiilor adanci utilizate in mod traditional pentru a sprijini structurile de suprafata. Parte a concernului francez Vinci incepand cu 1999, compania are 60 de ani de experienta in domeniul fundatiilor si este activa in 80 de tari de pe intregul mapamond, doar in Europa avand 33 de birouri de reprezentare. In fiecare an, Menard gestioneaza mai mult de 1.200 de santiere pe plan global, avand capacitatea de a utiliza o gama vasta de tehnici ce solutioneaza rapid si optim orice problema apare pe un santier, legata de zona de fundare. De asemenea, specialistii societatii ofera solutii eficiente si economice in proiectarea, executia si renovarea tuturor tipurilor de porturi, aeroporturi, autostrazi, cladiri, infrastructura de proces si energetica.
Pentru a afla detalii suplimentare referitoare la activitatea din Romania, au fost adresate cateva intrebari Managerului Regional Romania & Nord-Est Europa al companiei, Agnieszka Tomczyk. 

- Care a fost cifra de afaceri realizata in 2023, in ce raport s-a situat aceasta fata de precedentul an fiscal si care sunt previziunile pe termen scurt?
- Menard face parte din grupul international Vinci, care este listat la bursa de valori Euronext din Paris si este membru al indicelui Euro Stoxx 50. Compania este organizata in 7 regiuni, obiectivul principal fiind sa fim cat mai aproape de clientii nostri. Scopul este de a deservi piata locala din fiecare dintre aceste regiuni printr-o prezenta locala profunda. Menard opereaza in peste 80 de tari din intreaga lume. In Europa de Est, ne dezvoltam in tarile invecinate Poloniei. Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania sunt intr-o stransa cooperare. Deoarece anul trecut arata criza pe piata constructiilor, cifra de afaceri a companiei nu a fost atat de mare pe cat se astepta, aceasta ajungand la aproximativ 60 de milioane de euro, la fel ca in anul 2022. Planul pe care il avem pentru 2024 este sa realizam o cifra de afaceri in Romania de circa un milion de euro. Dar acesta nu este obiectivul nostru principal. Ne dorim sa construim o retea de clienti, sa avem relatii pozitive cu acestia, sa fim tratati in calitate de consilieri si specialisti in domeniul nostru de interes.

 
- Oferiti detalii despre principalele proiecte din Bucuresti si din tara la care ati participat in ultima perioada sau pe care le aveti in executie la acest moment.
- Pe parcursul anului trecut am avut cateva realizari destul de mari in cateva regiuni din Romania. Acestea au fost legate de fundatiile turbinelor pentru cateva proiecte de parcuri eoliene, precum si de fundatiile halelor si centrelor comerciale. In prezent, suntem implicati in stabilirea preturilor unor contracte in Bucuresti si, de asemenea, in alte parti ale tarii - in principal in regiunea de est a tarii.
 
- Cum este afectata activitatea companiei de regresul operatiunilor pe anumite segmente de constructii?
- Dupa cum stie toata lumea, criza este prezenta pe piata constructiilor de aproximativ doi ani. Imediat dupa perioada pandemiei si chiar dupa inceperea razboiului din Ucraina, situatia nu era atat de dramatica cum este in prezent. Putem observa insa ca, pe de o parte, criza a devenit vizibila foarte repede pe unele parti ale pietei (constructii de locuinte, blocuri de apartamente etc.) si ca, pe de alta parte, acum se muta catre unele zone industriale. Deoarece Menard lucreaza pentru toate tipurile de piete de constructii, incepand de la infrastructura, trecand prin centrale electrice, centre comerciale, obiecte aeriene mari si terminand cu obiective de constructii de locuinte unifamiliale si multifamiliale, este mai usor sa facem fata situatiilor de criza. In cazul in care o parte a pietei intra in recesiune, un alt tip de structuri incepe sa creasca. Beneficiem, astfel, de diversificarea structurii cu care putem lucra, ceea ce aduce multe beneficii in astfel de situatii.
 

 
Enumerati cele mai inovatoare tehnologii de imbunatatire a terenului de fundare pe care le folositi la acest moment. Utilizati aceste solutii si in Romania?
- Avem o filiala de cercetare si dezvoltare care lucreaza foarte dinamic in cadrul companiei, in care inginerii nostri incearca sa gaseasca noi tehnologii sau sa le optimizeze pe cele existente, conform devizei noastre: "Less is more" ("Mai putin inseamna mai mult"). Aceasta inseamna ca incercam sa gasim noi versiuni ale tehnologiilor cunoscute pentru a putea reduce cantitatea de material sau pentru a schimba ingredientele, pentru a atinge scopul principal de diminuare a amprentei de CO2 si, ca o consecinta, de a scadea inclusiv pretul si timpul de executie a solutiilor, ceea ce aduce avantaje investitorului.
Suntem la inceput pe piata din Romania. De aceea, ne-am dori sa incepem cu o tehnologie foarte bine cunoscuta cu care avem cea mai mare experienta. Nu dorim sa vindem un produs care este inca "in constructie". Singura exceptie ar fi aceea in care conditiile - atat ale pamantului, cat si ale structurii - ar fi perfect potrivite pentru ipotezele de imbunatatire sau modernizare a tehnologiei. Oricum, principalele tehnologii pe care ne-am dori sa le dezvoltam si sa le adaptam pe piata din Romania sunt: 
  • Incluziuni rigide CMC - coloane/ piloti de beton realizate cu un burghiu de deplasare;
  • Incluziuni rigide MSC - coloane de deplasare/ piloti de beton, dar realizate cu un tub vibrat in loc de burghiu; 
  • Drenuri verticale VD - tehnologie care imbunatateste parametrii pamantului insusi prin accelerarea procesului de consolidare; 
  • Coloane de piatra SC - una dintre metodele clasice de imbunatatire a pamantului, pe care o modificam si o imbunatatim pentru a obtine rezultate tot mai bune, in functie de nevoi; 
  • Compactare dinamica DC - tehnologie bazata pe procesul de densificare a pamantului necoeziv, prin caderea maiului de la zeci de metri inaltime; 
  • Inlocuire dinamica DR - formarea materialului zdrobit de mari diametre cu maiul cazand de la zeci de metri inaltime. 

 
- Ce directii majore de dezvoltare a pietei constructiilor intrevedeti dupa finalizarea actualelor crize?
- Dupa cum arata si deviza noastra "verde este minunat", credem cu tarie in piata energetica. Turbinele eoliene on-shore si off-shore, panourile solare, centralele electrice cu functionare pe baza de gaz sunt sectoarele care vor creste in aceasta perioada. De asemenea, este de asteptat ca transportul sa devina mai ecologic, aceasta implicand reconstructia si construirea de noi cai ferate, pentru a permite deplasarea si transportul rapid si sigur de marfuri in fiecare colt al tarii si pentru a minimiza necesitatea transportului rutier. A treia zona pe care o consideram de viitor este piata rezidentiala. Reabilitarea termica a stocului de cladiri existente si construirea caselor cu emisii zero sunt, de asemenea, modalitati de imbunatatire a calitatii vietii si a mediului.
 
- Care sunt oportunitatile generate de actualele politici nationale de orientare spre amprenta nula de carbon sau energia regenerabila?
- In primul rand, este vorba despre participarea la procesul de constructie a structurilor conectate la energia verde si regenerabila. Aceasta este in zona in care trebuie sa se realizeze multe proiecte, deci este necesara multa munca. Vrem sa fim constructorii viitorului verde si sa ajutam la fundarea centralelor electrice. In al doilea rand, reducerea emisiilor de CO2 mobilizeaza departamentul nostru de cercetare si dezvoltare sa gaseasca noi tehnologii si solutii si sa le puna in locul celor existente. De exemplu, atunci cand unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a obtine cat mai putine emisii de carbon, luam in considerare tehnologii care nu contin mult ciment, beton sau otel. Gasirea modalitatilor ecologice de desfasurare a afacerii nu inseamna doar lucrul cu excavatoare hibride, ci si identificarea solutiilor in locuri in care nimeni altcineva nu le vede. 
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
EDIT-Structural
konsent
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
noark
strabag nivel 1
Ubitech
theda mar
rigips
leviatan
siniat
CDS
viarom
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander