Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - MULTINVEST GROUP: Prognoze caracterizate de optimism retinut, pana in 2025
MULTINVEST GROUP: Prognoze caracterizate de optimism retinut, pana in 2025
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 17 Nov 2023 06:15
Multinvest Group este o companie de proiectare inginereasca avand o reputatie consolidata in timp, ce include o echipa profesionista si dispune de o retea extinsa de parteneri interni si internationali. Misiunea declarata este aceea de a aduce aspiratiile clientilor cat mai aproape de realitate, prin oferirea unor servicii de calitate, prompte, croite cu eficienta si creativitate. Dincolo de gandirea inginereasca, activitatea Multinvest Group reflecta spiritul si valorile umane, ce constituie baza parteneriatelor actuale si a manierei de abordare a comunitatii, afacerilor si problemelor pietei. Indiferent daca este vorba despre constructii noi sau restaurari/ reutilizari adaptive, obiectivul companiei este de a elibera fiecare proiect de formulele dogmatice, de a da valoare locului, orasului, vietii. Pentru a reflecta situatia operationala actuala si a contura perspectivele de dezvoltare in noul context european, este prezentata in continuare opinia lui Gogolak-Hrubecz Zsolt, confondator al Multinvest Group.
 
- Ce proiecte din domeniul constructiilor de cladiri de birouri/comerciale/ hoteliere aveti in lucru?
- Am finalizat, in ultimele 12 luni, doua mari investitii proprii in Targu Mures, respectiv un incubator de afaceri si un hotel de 4 stele (Hampton by Hilton), si suntem in faza finala cu o cladire de birouri si o clinica de chirurgie oftalmologica (investitie initiata de noi si preluata de o unitate medicala specializata). Le vom da in folosinta anul acesta. In domeniul comercial, incepem modernizarea unui retail park local, dar cu acesta suntem in faza de inceput, iar finalizarea va avea loc anul viitor.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2024-2025?
- Ultimii doi ani, 2022 si 2023, in contextul unor incertitudini crescute privind evolutia economiilor mari din Europa Centrala si de Est (ECE), dar si in privinta evolutiei pietei energiei la nivel global, au pus la incercare capacitatea echipei manageriale a grupului Multinvest. Cu toate acestea, consideram ca am reusit sa ne mentinem pe o panta de crestere, la nivelul intregului grup. Pentru anii 2024-2025, ne consideram mult mai pregatiti pentru tulburarile posibile ale economiei globale si, in consecinta, si ale economiilor ECE. In 2024 mai intervin si "turbulentele" politice generate de ciclurile electorale, nu numai in Romania si in UE, dar si in SUA. Cu toate acestea, privim spre 2024 si 2025 cu un optimism retinut.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Romania se numara printre cele mai competitive tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste piata de retail. Dezvoltarea ampla a spatiilor comerciale, precum si apetenta crescuta a romanilor pentru cumparaturi au incurajat noi companii din diverse industrii sa se extinda sau sa intre pe piata locala. Doua tendinte care sunt deja in plina desfasurare trebuie, de asemenea, sa fie luate in calcul. In primul rand, dezvoltarea oraselor mai mici, regionale, care merge mana in mana cu dezvoltarea parcurilor de retail, un produs foarte apreciat de investitori. In al doilea rand, reducerea suprafetelor hipermarketurilor, care isi propun sa devina mai eficiente pe spatiul ocupat, o oportunitate si pentru proprietarii de centre comerciale, care dispun de spatiu liber extrem de limitat si care, astfel, pot obtine GLA (suprafata bruta inchiriabila) suplimentara pentru noi chiriasi. Activitatea de investitii in active hoteliere in ECE a fost limitata pe parcursul anului 2022. Numerosi factori (inclusiv invazia rusa a Ucrainei, costurile energiei, cresterea inflatiei si a ratelor dobanzilor din sectorul bancar, lipsa fortei de munca calificate, preocuparile legate de o recesiune) au contribuit la un climat de incertitudine in ECE si au determinat investitorii sa adopte o abordare de tip "wait-and-see". Situatia din Romania a fost similara cu ansamblul ECE. Este asteptata o oarecare redresare in cursul anului 2024.
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, pe segmentul analizat?
- In arhitectura si proiectare, indiferent de domeniul si tipul de cladiri, tendinta majora este spre digitalizare si utilizare AI, vizibil mai ales in avantul luat de utilizarea tehnologiei BIM si a platformelor digitale integrate proiectare - executie - exploatare, respectiv tehnica - costuri - timp. La acestea trebuie adaugat avansul accelerat al robotizarii in lucrarile de construire, precum si de supraveghere si management de proiect. Digitalizarea, AI, robotizarea de ansamblu constituie o tendinta majora practic independenta de tipul de constructii office/ retail/ hoteluri sau industrie ori tertiar. Peste acestea se adauga accentul crescut pe sustenabilitate, "well-being" si pe integrare urbana "verde".
 
- Ce planuri de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Ceea ce putem spune este hotararea ferma de a continua dezvoltarea imobiliara, insa despre conditiile si proiectele concrete, dincolo de ideile pe care le avem, vom putea vorbi la inceputul anului 2024. Ceea ce este insa sigur, vom pune mare accent pe alinierea activitatilor noastre la tendintele tehnologice mentionate mai sus, in paralel cu eficientizarea proceselor noastre de productie. Aceasta directie poate fi considerata atat pe termen scurt (in sensul de a nu nu "pierde trenul"), cat si pe termen mediu si lung, avand in vedere ca vom profita de posibilitatile de retehnologizare oferite de UE in urmatorii ani. Pe de alta parte, vedem aceste tendinte ca pe o directie de evolutie a domeniului nostru, in urmatorul deceniu, deci mentinerea noastra pe valul tehnologic va insemna o sarcina majora permanenta in urmatorii 10-15 ani.
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Cele mai mari dificultati sunt cele generale, din economie, cauzate de diversi factori, in special politici. Scumpirea materialelor de constructie, lipsa de resursa umana calificata si altele, pe care le stiu toti actorii din industria constructiilor (si nu numai), sunt provocari carora si noi trebuie sa le facem fata deja din 2021, si consideram ca ne-am descurcat onorabil. La acestea se adauga accelerarea avansului tehnologic despre care vorbeam mai sus, nevoia de bani pentru retehnologizare, ceea ce inseamna nevoia de a restructura planurile de afaceri, in contextul incertitudinilor din economia UE. Adica, mai simplu spus, contam pe programele de finantare UE, dar cu precautie si cu planuri de risc adecvate. Revin, iarasi, la cat de "interesant" va fi, sub multe aspecte, anul 2024, inclusiv sub aspectul provocarilor pe care incercam sa le anticipam.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMTotalEnergieshiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
theda mar
ness project
Arduro
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
konsent
EDIT-Structural
SIGM
viarom
quadratum
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
BogArt
concelex
SSAB
Acvatot 2019
strabag nivel 1
MAKITA
AED
CDS
ELECTROGRUP
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<