Necesar de 1,7 milioane mp spatii logistice pentru returnarile firmelor de curierat |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 30 Apr 2021 06:54 |
Potrivit unui raport recent realizat de Savills, inca 8.6 milioane de spatii industriale si de logistica sunt necesare pentru companiile de curierat din Europa intre 2021 si 2025, pentru a acoperi cererea tot mai mare din zona de e-commerce.
Informatiile analizate de compania internationala de consultanta imobiliara arata ca, pe baza unui raport al Effigy Consulting, in cursul anului 2019, in Europa au fost livrate un total de 12.3 miliarde de colete. Datele OFCOM (autoritatea de concurenta si reglementare pentru industria de radiodifuziune, telecomunicatii si posta din Marea Britanie) arata numai aici o crestere cu 9.1%, in 2019, a livrarilor de colete. Aceste cresteri determina o nevoie seminificativa de noi dezvoltari de spatii de depozitare in urmatorii cinci ani, in intreaga Europa. Romania acopera, in prezent, un total de 5 milioane de mp de spatii industriale si de logistica, iar in 2021 sunt asteptati aproximativ 400.000 de noi mp.
"Cu o crestere de 20% anul trecut, pana la 1 miliard de euro, piata romaneasca de livrare a coletelor se apropie usor de pietele occidentale. In plus, veniturile si cheltuielile consumatorilor vor genera o crestere constanta in urmatorii cativa ani. Deocamdata, aceasta nisa este dominata de jucatori locali, desi exista pe piata noastra si branduri internationale, insa cu totii isi dezvolta retelele continuu – ceea ce genereaza cresteri in cererea pentru spatiile de depozitare, mai ales in oasele secundare.”, spune despre piata din Romania, Emilian Podaru Head of Industrial & Logistics, Crosspoint Real Estate.
In ceea ce priveste necesarul pentru intreaga Europa, daca ne raportam la o rata de returnare de 20% a bunurilor achizitionate online, in perioada urmatoare vor fi necesari 1.7 milioane mp numai pentru a gazdui si a procesa returnarile companiilor de curierat.
Mike Barnes (foto), Associate, European Research, Savills, completeaza: „Am vazut o crestere uriasa a cumparaturilor online in cursul anului 2020, alimentata in mare parte de impactul pandemiei Covid-19. Desi anticipam ca strategiile omnichannel ale comerciantilor vor deveni mai rationale, pentru a reduce numarul de returnari, este clar ca nivelul cererii de spatiu de depozitare utilizat atat pentru stocul nou, cat si pentru returnari va fi semnificativ."
|