Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - PIATA de constructii la valori nesustenabile sau calmul de dinaintea furtunii?
PIATA de constructii la valori nesustenabile sau calmul de dinaintea furtunii?
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 04 Dec 2018 07:54
De vreme ce recesiunea mondiala a avut ca „model” situatia economico-financiara din Statele Unite ale Americii, o analiza amanuntita asupra dinamicii sectorului de constructii din cea mai dezvoltata tara a lumii pune in evidenta, in mod similar, un „model” care - daca se elimina diferentele evidente si specificul national - ar putea sa indice modul in care industria constructiilor din economiile de piata va evolua, in contextul intensificarii fenomenului de globalizare si de interconectare
Astfel, la inceputul lunii noiembrie a.c., liderii din industria americana a constructiilor si economisti reputati s-au intrunit cu ocazia unei conferinte organizate de Dodge Data & Analytics, in Maryland, prilejuite de lansarea celui mai recent raport care include previziunile pentru economia SUA si piata constructiilor in anul 2019. Una din concluziile raportului Dodge, care a fost dezvaluita la eveniment, este ca nivelul valoric total din 2019 al sectorului de constructii va ajunge la putin peste 808 miliarde USD, comparativ cu 806,8 miliarde USD, cat se estimeaza pentru 2018.
„Chiar daca informatia despre stagnarea activitatii in ramura de constructii nu reprezinta una dintre cele mai interesante stiri, a devenit clar ca economia SUA se afla in prezent intr-o situatie precara, existand contradictii intre principalii stimuli de crestere, cum ar fi reducerile de taxe sau impozite, si factorii de risc, reprezentati de cresterea ratei dobanzilor. Prin anticiparea unei eventuale contractii economice, companiile din industria de constructii pot anticipa si planifica eventualele oportunitati din anul 2019, pregatindu-se pentru «calmul de dinaintea furtunii». Ratele de crestere economica s-ar putea pondera, mai ales dupa saltul fara precedent, de +4,1% din al doilea trimestru al anului 2018 (care a marcat cel mai bun ritm ascendent din 2014 pana in prezent), insa eventualul declin nu va avea un impact pronuntat asupra industriei constructiilor, timp de cel putin un an. Nivelul cheltuielilor pentru constructii va ramane relativ oprim, insa activitatea efectiva, estimata pentru 2019, nu este diferita de ceea ce s-a observat in 2018”, a declarat economistul-sef si vicepresedintele Dodge, Robert Murray.
Rata somajului scade, dar antreprenorii nu gasesc angajati calificati
Cu toate acestea, unii indicatori-cheie ai economiei se situeaza in jurul unor valori care pur si simplu nu sunt sustenabile. Valoarea estimata de 808,3 miliarde USD din anul 2019 este un exemplu in acest sens, insa o scadere ulterioara nu ar insemna neaparat o inversare a trendului ascendent, fiind mai degraba asimilata cu o decelerare a cresterii pana la nivelul consemnat in ultimii ani, deoarece, potrivit analistilor Dodge, chiar daca va fi vorba de inca o recesiune, aceasta nu va mai avea caracteristicile si intensitatea celei din 2007-2009. Insa, potrivit lui Cristian deRitis, director in cadrul Moody's Analytics, rata somajului reprezinta un motiv real de ingrijorare deoarece, din punct de vedere istoric, atunci cand rata somajului este in jur de 4,5%, recesiunea se poate declansa in maximum trei ani. Rata somajului a atins acest nivel in luna martie a anului trecut si de atunci se afla in scadere, conform datelor Biroului de Statistica a Muncii din SUA, iar expertul Moody's prognozeaza ca economia SUA ar putea sa intre in declin in vara anului 2020.
La conferinta Dodge s-a mai subliniat si ca un procent de 80% din cei 2.500 de respondenti (firme de constructii) la un studiu recent, elaborat de Associated General Contractors of America, in colaborare cu Autodesk, a reprezentat ponderea celor care au declarat ca intampina dificultati in a identifica salariati cu pregatire profesionala care sa accepte sa lucreze in sistemul platii cu ora, aproape 56% invocand in plus faptul ca insasi ocuparea posturilor cu norma intreaga reprezinta o provocare. In plus, 81% dintre managerii firmelor de constructii au declarat ca identificarea de angajati calificati, care sa lucreze pe termen scurt, va continua sa fie dificila sau aproape imposibila. Aceste constatari indica faptul ca piata muncii din domeniul constructiilor nu si-a revenit, dupa recesiune.
„Problema personalului este una destul de insurmontabila, avand repercusiuni pe termen lung si, in timp ce doar o mica parte din antreprenori folosesc noile metode prin care munca in constructii sa devina mai putin intensiva (cum ar fi BIM, utilizarea modulelor prefabricate si altele), cei mai multi pun presiune suplimentara pe angajatii existenti”, a explicat Ken Simonson, economist al Associated General Contractors of America. Cu toate acestea, Peter Ukstins, director al departamentului de constructii integrate din cadrul uneia din cele mai inovatoare firme de constructii, respectiv James G. Davis Construction Corp, si-a exprimat speranta ca tocmai lipsa tot mai accentuata a fortei calificate de munca va deveni principalul motiv al intensificarii procesului de adoptare a inovatiilor strategice, iar unul din punctele-cheie de atragere a personalului va fi scolarizarea tehnica „in-house”.
„In ultimii trei ani, industria constructiilor din SUA a inregistrat o decelerare a ritmului de crestere si, dupa avansul de +11% pana la +14% in fiecare an intre 2012 si 2015, ratele de crestere nu au depasit +7% in ​​2016 si 2017, pentru ca, la nivelul lui 2018, sa se estimeze un salt de cel mult +3%. O dilema a anului viitor este aceea daca decelerarea este urmata de o perioada de stabilizare la nivelul din 2018 sau de un declin. Pentru 2019, este de asteptat ca rata de crestere a economiei americane sa fie mai precara ca in 2018, deoarece reducerile fiscale incep sa nu mai produca efecte. Ratele dobanzilor pe termen scurt vor creste, deoarece politica monetara este directionata spre o pozitie neutra. Ratele dobanzilor pe termen lung vor creste, de asemenea, reflectand asteptarile inflationiste mai ridicate din partea pietelor financiare. In acest context, se prognozeaza ca ritmul de crestere a constructiilor va incetini in continuare, dar nu va exista inca o certitudine a scaderii volumului total al activitatii. Pentru 2019, avand in vedere estimarea valorica de 808 miliarde USD, valoarea pietei de constructii rezidentiale va scadea cu -2%, cea specifica edificarii cladirilor nerezidentiale se va stabiliza la nivelul din 2018, iar constructiile din sfera ingineriei civile vor creste, valoric, cu +3%”, a concluzionat Robert A. Murray.
Previziunile Dodge Data & Analytics sunt, de altfel, confirmate si de informatiile certe potrivit carora, in septembrie a.c., volumul lucrarilor de constructii noi s-a diminuat cu -5% in septembrie 2018, fata de luna precedenta, pana la o rata anuala ajustata sezonier de 709,6 miliarde USD, scaderea survenind dupa doua declinuri consecutive, de cate -9%, in intervalul iulie-august. Astfel, pentru trimestrul al treilea din acest an, diminuarea a fost de -7%, atingandu-se, dupa ce in primul semestru s-a remarcat o crestere, nivelurile valorice raportate la finele anului trecut. In fine, la nivelul primelor noua luni a.c., scaderea a fost de -1%, dar este deocamdata prea devreme sa se estimeze daca in intervalul urmator se va remarca o stabilizare sau un declin.
Insa, se pare ca - daca se iau in considerare cheltuielile din constructii - piata americana a ajuns, dupa traversarea primelor noua luni din acest an, la un nivel maxim din punct de vedere istoric, intrucat - pe baza datelor publice - expertii Associated General Contractors of America au calculat o rata anuala ajustata sezonier a acestui indicator de 1.329 miliarde USD (+5,5%), care s-ar putea consolida in ultimele trei luni ale anului in curs, desi principalele riscuri raman cele legate de noile taxe comerciale, ratele mari ale dobanzii si, evident, lipsa fortei de munca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ELECTROGRUP
konsent
concelex
Acvatot 2019
leviatan
Ubitech
quadratum
SIGM
BogArt
EURO BUILD
CDS
noark
Arduro
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
rigips
VEGO
theda mar
DRS
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
AED
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<