Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Romania ramane pe locul 3 in topul tarilor europene cu cele mai ieftine locuinte noi
Romania ramane pe locul 3 in topul tarilor europene cu cele mai ieftine locuinte noi
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 07 Aug 2024 10:30
Romania se mentine pe locul al treilea in topul tarilor europene cu cele mai ieftine locuinte noi, dupa Bosnia si Hertegovina si Grecia, cu un pret mediu de 1.504 euro/mp in 2023, in usoara crestere de la 1.461 euro/mp in 2022, conform studiului Deloitte Property Index 2024, realizat pe baza datelor din principalele orase din 24 de tari. La randul sau, Austria ramane tara cu cele mai scumpe locuinte, cu 4.920 euro/mp in 2023, urmata de Germania (4.700 euro/mp), Franta (4.538 euro/mp), insa in toate aceste tari preturile sunt in scadere fata de 2022. Per ansamblu, 15 din cele 24 de tari analizate au inregistrat cresteri ale preturilor medii pentru locuintele noi, cele mai importante fiind in Ungaria (+13,3%) si Polonia (+12,2%), iar scaderi notabile au fost consemnate in Italia (-10,7%), Danemarca (-3,8%), Norvegia (-3,5%) si Marea Britanie (-3,3%).
Pe de alta parte, locuintele din Romania au devenit mai accesibile decat cu un an in urma. Daca in 2022 un roman avea nevoie, in medie, de 6,3 salarii medii anuale brute la nivel national* pentru a cumpara o locuinta noua de 70 mp, anul trecut media a scazut la 5,9 salarii, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul al patrulea in topul accesibilitatii, dupa Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8) si Italia (5,3). Tara europeana cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Cehia, unde sunt necesare 13,3 salarii anuale brute pentru a cumpara o locuinta noua, urmata de Slovacia (12,7 salarii anuale brute).
"Evolutia din piata imobiliara rezidentiala din Romania a fost influentata si in 2023 de dobanzile ridicate, care au avut impact atat asupra dezvoltatorilor, crescandu-le costurile de constructie, cat si asupra cumparatorilor, care s-au confruntat cu preturi ridicate si cu dobanzi mai mari la creditele ipotecare. Insa semnalele transmise atat de Banca Centrala Europeana, cat si de Banca Nationala a Romaniei, prin demararea procesului de reducere a dobanzilor, pe fondul diminuarii presiunilor inflationiste, au potentialul de a revigora investitiile in domeniu, pe de o parte, si de a stimula creditarea ipotecara, pe de alta parte. In plus, este de asteptat ca perspectivele de crestere economica si majorarea veniturilor populatiei sa dinamizeze activitatea in domeniu in perioada urmatoare”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanta pentru sectorul imobiliar in cadrul Deloitte Romania. 
Parisul ramane in fruntea clasamentului oraselor europene cu cele mai scumpe locuinte, cu un pret mediu de 14.900 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (10.900 euro/mp) si Zona Metropolitana Interioara a Londrei (8.018 euro/mp). In Romania, cele mai mari preturi se inregistreaza in Cluj-Napoca, respectiv 2.434 euro/mp si o crestere de 3% fata de anul anterior, in timp ce Bucurestiul ocupa locul al doilea, cu 1.726 euro/mp, urmat de Brasov cu 1.618 euro/mp. Astfel, tara noastra este printre putinele state europene in care cel mai scump oras nu este capitala, alaturi de Belgia, unde Anvers este cea mai scumpa localitate, Italia cu Milano, Germania cu Munchen si Spania, unde Barcelona ocupa primul loc.
Pe piata chiriilor, Zona Metropolitana Interioara a Londrei urca trei pozitii in clasament si devine cel mai scump oras european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunara de 33,8 euro/mp. Pe locul al doilea se afla Dublin, cu o chirie medie de 31,5 euro/mp, urmat de Paris, cu 31,3 euro/mp. Orasul Patra din Grecia este la cealalta extrema, cu cea mai mica chirie medie, de 6,3 euro/mp, urmat de Burgas din Bulgaria (6,9 euro/mp). In Romania, cel mai scump oras dintre cele analizate este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunara de 9,7 euro/mp, urmat de Bucuresti, unde chiriasii platesc in medie 9,2 euro/mp pe luna, ambele in crestere fata de anul anterior.
 
"Preturile si chiriile pentru locuintele din Romania au fost influentate, in 2023, si de scaderea numarului de tranzactii pe piata imobiliara rezidentiala, cu aproximativ 10% fata de anul anterior, dar si de incetinirea activitatii de constructii de locuinte, cu aproape 6%. Asadar, este nevoie de stimularea activitatii pe aceasta piata, pentru a creste oferta si, astfel, a raspunde cererii tot mai ridicate care se manifesta in prezent, dar si pe termen mediu si lung”, a declarat Marius Vasilescu, Partener Consultanta Financiara, Deloitte Romania. 
Editia a 13-a a studiului Deloitte Property Index analizeaza evolutia pietei imobiliare rezidentiale in anul 2023 in 24 de tari si 69 de orase. Toate preturile cuprinse in analiza sunt convertite in euro, pentru a obtine rezultate comparabile.
* Calculul se refera la salariul mediu brut la nivel national din anul 2023 (adica inainte de aplicarea taxelor si impozitelor), pe o perioada de 12 luni (anual).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
noark
DRS
Arduro
MCA
SIGM
SSAB
rigips
Ubitech
MAKITA
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
AED
Acvatot 2019
concelex
quadratum
GEWISS
konsent
CDS
theda mar
leviatan
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<