Agenda Constructiilor
Duminica, 20 Septembrie 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - SKANSKA: Noile tehnologii vor face munca din constructii mai atractiva
SKANSKA: Noile tehnologii vor face munca din constructii mai atractiva
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 07 Ian 2020 07:45
Skanska Construction Romania, divizia de constructii a grupului suedez Skanska in Romania, este antreprenor general pentru proiectele de investitii derulate de grup in tara noastra. In prezent, compania lucreaza la edificarea celei de-a doua cladirii de birouri Equilibrium, situata in zona de nord a Bucurestiului, si la cele doua cladiri ale proiectului Campus 6, din apropierea Universitatii Politehnice. La dezvoltarea ambelor proiecte, echipele Skanska beneficiaza in mod activ de BIM, pe care il folosesc zilnic, intrucat asigura o mai buna comunicare intre departamente, fiind, totodata, un instrument util pentru ca toate partile implicate sa poata intelege mai bine proiectul si stadiul acestuia.
Interviu cu Tankut Alpaslan, Projects Director in cadrul Skanska Construction Romania, si manager cu o experienta profesionala de 15 ani pe piata de constructii.
 
- Cum influenteaza utilizarea tehnologiilor digitale dezvoltarea proiectelor de constructii?
- In domeniul constructiilor, digitalizarea are un impact semnificativ in imbunatatirea productiei, optimizarea pierderilor si eficientizarea fluxului informational, atat in ce priveste claritatea si transparenta comunicarii, cat si ca timp alocat. De aceea, la nivel local, am implementat BIM in toate investitiile noastre - este vorba despre un software de management al informatiei care ofera acces la un model 3D al planului de constructie a cladirii. De asemenea, pe langa optimizarea intregului proces din stadiul de proiectare si pana in etapele de finalizare, sistemul de management al informatiei pe care il folosim permite si dezvoltarea exponentiala a produselor (software si hardware) ce stau la baza tuturor operatiunilor din constructii. Acestea ne vor oferi multe avantaje si ne vor usura munca, inca din viitorul apropiat.
In timp ce digitalizarea este, categoric, printre tendintele actuale care atrag investitii majore, resursele umane continua sa fie cel mai important atu in aceasta industrie.
 
- Va confruntati cu probleme de personal? Ce solutii sunt la deficitul de forta de munca din constructii?
- Datorita bunei relatii pe care o avem cu subcontractorii nostri, consolidata in timp, reusim sa acoperim necesarul de muncitori calificati pentru proiectele Skanska. Pentru a suplini deficitul fortei de munca din Romania, colaboratorii nostri recruteaza muncitori din Turcia, India si Sri Lanka. Prin respect si profesionalism de ambele parti, in santiere se presteaza o munca de calitate, insa solutia de a contracta straini este una temporara, care nu rezolva problema de fond. Credem ca munca in constructii va deveni mai accesibila noilor generatii odata cu larga adoptare a unor solutii moderne, care, aliniate la trendul digitalizarii, vor face sectorul mai atractiv.
 
- Ce dificultati intampinati in activitatea de constructii, in Romania?
- Cresterea costurilor cu forta de munca si pentru materialele de constructii, inregistrata in ultimii doi ani, a proiectat o majorare generala a costurilor din sectorul de constructii, iar derularea multiplelor proiecte in piata a amplificat presiunea resimtita de subcontractori. Noi insine experimentam lipsa de forta de munca calificata. In acelasi timp, este o provocare pentru noi ca, in Romania, cultura de health & safety este, inca, in curs de maturizare. Viziunea noastra este centrata pe well-being si sanatate si siguranta in munca, astfel ca desfasuram initiative de educare a muncitorilor din santierele noastre pentru ca acestia sa adopte cele mai bune practici pentru propria lor siguranta si suntem mandri de realizarile noastre pana acum.
* articol republicat din noiembrie 2019
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKallbimCOVID-19Elmas 375ALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
rigips
CELCO 2020
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere