Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Sorin Preda, CEO Global Vision: Lipsa de rezilienta caracterizeaza intreaga economie
Sorin Preda, CEO Global Vision: Lipsa de rezilienta caracterizeaza intreaga economie
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 01 Nov 2021 12:31
Economia romaneasca poate fi caracterizata de o lipsa a rezilientei companiilor, considera Sorin Preda, fondatorul si CEO-ul Global Vision, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori locali de spatii logistice si industriale. In prezent, Global Vision dezvolta parcul Constanta Business Park, in parteneriat cu Globalworth.
„Aceasta este trasatura cea mai importanta a economiei romanesti: lipsa de rezilienta a operatiunilor si a companiilor romanesti, in general, care vine din foarte multe zone.Capitalizarea slaba este una dintre marile probleme. Prima generatie de antreprenori romani nu a reinvestit capitalurile castigate. A ajuns la un nivel de trai suficient de bun si nu s-a intamplat ceea ce in orice economie cu traditie se intampla, adica reinvestirea capitalului castigat”, a declarat Sorin Preda, radiografiind istoria antreprenoriatului local postdecembrist, in cadrul emisiunii „Afaceri pentru Viitor”.
Acesta este un proiect realizat de Ambasada Sustenabilitatii din Romania, care aduce fata in fata cei mai importanti lideri ai mediului de afaceri si cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabila.
Totodata, el a explicat cum ar putea Romania sa beneficieze in urma inchiderii unor facilitati de productie din China, aspect care afecteaza intreaga economie la nivel global.
„In momentul de fata, cam toate sectoarele de economie sunt afectate de ceea ce se intampla in China. Pentru noi, lucrul acesta poate sa fie si o oportunitate, dar lucrul acesta trebuie adresat <<smart>>, intr-un parteneriat public-privat, pentru ca exista oportunitatea de a reloca niste capacitati de productie din China catre Europa, iar Europa are astazi o impartire mai informala. Europa de Vest gestioneaza capitalul, cercetarea si dezvoltarea, iar Europa de Est productia si logistica foarte mult. Si in contextul acesta, Romania are sansa sa beneficieze de aceste inchideri de facilitati de productie din China, iar companiile europene mari sa aduca in Romania proiecte <<light industrial>>, care in definitia noastra inseamna productie nepoluanta”, adauga Sorin Preda.
Astfel, dezvoltarea proiectelor de infrastructura rutiera si relocarea unor capacitati de productie nepoluanta in Romania pot genera un important avantaj competitiv in raport cu restul Europei de Est.
In opinia lui Sorin Preda, prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), administratia publica centrala ar trebui sa prioritizeze investitiile in energie verde si in proiectele de sustenabilitate, precum si productia, utilizarea si reciclarea materialelor de constructii „green” din Romania, pentru a avea un viitor sustenabil.
In acelasi timp, antreprenorul subliniaza interesul in crestere al tinerilor pentru locurile de munca in companiile care au o preocupare pentru sustenabilitate si protectia mediului inconjurator. Emisiunea integrala poate fi urmarita aici.
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Arduro
SSAB
noark
strabag nivel 1
konsent
CDS
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
viarom
BogArt
quadratum
EDIT-Structural
Acvatot 2019
rigips
leviatan
Ubitech
siniat
SIGM
concelex
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander