Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ARACO: Doua miliarde lei, datoria statului catre constructori
ARACO: Doua miliarde lei, datoria statului catre constructori
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 30 Apr 2010 17:29
Valoarea creantelor pe care le are de platit statul roman celor peste 1.300 de societati membre ale Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) este cuprinsa intre 1,8 miliarde  lei si doua miliarde lei, conform reprezentantilor organizatiei. In contextul in care autoritatile nu specifica un termen aproximativ al lichidarii acestor datorii, asociatia va lua in calcul actionarea in instanta a statului. "Suntem constienti de faptul ca banii vor intra in conturile constructorilor, insa nu stim cand se va intampla acest lucru. Problema principala este modul in care vor supravietui firmele pana cand sumele datorate vor fi achitate integral. Daca pana la jumatatea acestui an situatia creantelor nu se va rezolva, avem in vedere solutionarea litigiului pe cale juridica, insa numai ca ultima alternativa, deoarece procedurile sunt destul de complicate. Pentru un asemenea demers avem nevoie de un acord amplu al tuturor membrilor asociatiei", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedinte al ARACO. Efectele acestei problematici vor fi resimtite, implicit, la nivelul furnizorilor de materiale de constructii, al subantreprenorilor specializati in instalatii, tamplarie etc., care nu vor incasa in timp util contravaloarea facturilor emise, fiind perturbata si activitatea de productie din domeniile respective. Intrucat, in anumite cazuri, scaderea pietelor conexe domeniului constructiilor a depasit cu mult media din sector, neplata contractelor ar putea acutiza si mai mult efectele recesiunii.
Prin amanarea reformei, Romania risca neachitarea celei de-a V-a transe
Neachitarea datoriilor ce trebuie platite din buget (arierate) a atras atentia oficialilor Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale, care efectueaza - in aceasta perioada - o vizita de lucru in Romania, pentru a evalua situatia principalilor indicatori economici din intervalul ianuarie-martie 2010, precum si in vederea stabilirii viitoarelor masuri ce trebuie aplicate de Guvern. Aceasta reprezinta cea de-a patra misiune de evaluare a acordului "stand-by", derulata conform programului convenit cu oficialii institutiei. Potrivit unor surse guvernamentale, principala dificultate care a fost semnalata de specialistii FMI este aceea a neindeplinirii tintei de reducere a arieratelor, statul nereusind nici in primul trimestru a.c. sa se achite de datoriile ce trebuie platite din buget. Alte probleme se refera si la modul in care s-au majorat cheltuielile publice in prima parte a unui an in care FMI a impus diminuarea acestora prin reforme structurale, reduceri de personal din cadrul institutiilor statului etc. Referatul de evaluare, elaborat de membrii delegatiei FMI conduse de Jeffrey Franks, va fi discutat la Washington in cea de-a doua jumatate a lunii iunie, pe baza acestuia urmand a fi luata decizia de eliberare a celei de-a V-a transe a imprumutului, in valoare de 850 milioane de euro.
In ansamblu, pentru acest an se estimeaza o noua depreciere a pietei constructiilor, insa sub nivelul de anul trecut (pana la -8%), valoarea sectorului urmand a ajunge la 11,5 miliarde euro.
 
SISECAMTotalEnergiesALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
Arduro
VEGO
ness project
konsent
ELECTROGRUP
viarom
quadratum
BogArt
MAKITA
rigips
AED
Ubitech
strabag nivel 1
SSAB
theda mar
CDS
Acvatot 2019
SIGM
concelex
leviatan
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<