Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - COFACE: Circa 2.500 de firme de constructii in insolventa, la sfarsitul lui 2009
COFACE: Circa 2.500 de firme de constructii in insolventa, la sfarsitul lui 2009
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 02 Iun 2010 08:36
Aproximativ 2.500 de companii ce deruleaza activitati pe piata constructiilor se aflau in insolventa la sfarsitul anului trecut, potrivit unui studiu intocmit de compania Coface Romania, specializata in managementul riscului de credit. Analiza include firme care si-au deschis procedura de faliment, aflate in reorganizare judiciara sau pentru care a fost inchisa procedura de faliment din cauza lipsei de active, indiferent de anul initierii acestor proceduri. "Principalele motoare ale economiei din perioada 2004 - 2008 - comertul si constructiile - s-au prabusit in 2009, determinand o scadere de 7,1% a Produsului Intern Brut. Acestea reprezinta sectoarele cele mai afectate de recesiune, inregistrand cel mai mare numar de insolvente, respectiv 52,5% din numarul total", se arata in document. Numarul de falimente a sporit, conform analizei, de la 14.483 de cazuri in 2008, la 18.421 in 2009, fiind consemnata o crestere de aproximativ 27%. Cele mai multe dosare au fost depuse de companii cu activitati comerciale (3.684 de situatii in domeniul comertului cu ridicata si distributie si 3.501 pentru firmele specializate in comertul cu amanuntul), precum si de cele din sectorul constructiilor (2.497 de societati). Conform estimarilor, anul 2010 va fi dificil, in special pentru companiile de constructii, avand in vedere scaderea cu 20,1% a numarului de autorizatii de construire eliberate anul trecut fata de cele 12 luni anterioare, respectiv 48.833 de documente.
Dublare a numarului de falimente in primul trimestru a.c.
Potrivit Institutului National de Statistica, investitiile in economia nationala s-au diminuat, in 2009, cu peste 30% fata de cele realizate in 2008. In acest context, fondurile alocate pentru executia de lucrari noi de constructii au insumat, anul trecut, 33,37 miliarde lei, reprezentand 53,4% din total, in crestere fata de ponderea de 44% consemnata cu un an in urma. Recesiunea economica din 2009 a determinat destabilizarea intregului sistem privat, companiile fiind nevoite sa se confrunte cu dificultati noi pentru multe dintre acestea, precum: scaderea cifrei de afaceri, diminuarea lichiditatilor, marirea termenelor de plata etc.. Majoritatea acestora intampina numeroase probleme ca urmare a declinului comenzilor si presiunii creditorilor. Situatia s-a perpetuat si in primul trimestru din 2010, cand numarul firmelor intrate in insolventa s-a dublat fata de cel din perioada similara a anului trecut, ajungand la 9.766 de cazuri. "Desi ne asteptam ca in trimestrul intai al anului 2010 in curs sa se inregistreze o evolutie diferita fata de 2009, datele statistice arata ca inceputul de an a fost deosebit de dificil, economia situandu-se - in continuare - pe un trend descendent", precizeaza analistii Coface.
Numarul cazurilor de insolventa va atinge un record in 2010
Ultimele date arata ca increderea consumatorilor in economie se afla, inca, la un nivel scazut. Factori precum cresterea rapida a ratei somajului, ingrijorarile fata de eventuale noi concedieri (in special, in sectorul public), creditarea restrictiva si diminuarea castigurilor reale au determinat scaderea puterii de cumparare a populatiei autohtone. Avand in vedere toate aceste aspecte, este posibil ca, in acest an, sa fie inregistrat un numar record de insolvente. "Romania ramane - in continuare - printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste posibilitatile de redresare economica, numarul falimentelor din primul trimestru reflectand dificultatile specifice tuturor companiilor din tara", a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.
Firmele din sectorul metalurgic au fost cele mai afectate
Numarul insolventelor din industria metalurgica a inregistrat cea mai puternica majorare in 2009 (+1.205%), respectiv de la 38 de cazuri in 2008 la 496 anul trecut. Aceasta piata a suferit o contractie semnificativa potrivit celor mai mari operatori din domeniu, conditii in care cresterea numarului de falimente nu poate fi considerata o surpriza. Alte domenii grav afectate de recesiune sunt intermedierile financiare (numarul cazurilor de insolventa crescand cu 78,2%) si tranzactiile imobiliare (+76,7%).
Din punct de vedere al regiunilor de provenienta a firmelor falimentare, cele mai afectate judete din 2009 au fost Satu Mare, Arad, Sibiu, Bihor si Brasov. Pentru informatii suplimentare, www.coface.ro
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
SSAB
ELECTROGRUP
leviatan
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
konsent
DRS
Acvatot 2019
rigips
concelex
SIGM
strabag nivel 1
noark
Arduro
CDS
quadratum
MAKITA
EURO BUILD
EDIT-Structural
theda mar
Ubitech
AED

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<