Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ARTEHNIS: "Investim in resursa umana si in integrarea modului de lucru BIM"
ARTEHNIS: "Investim in resursa umana si in integrarea modului de lucru BIM"
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 21 Nov 2023 06:20
Compania de inginerie, consultanta, management de proiect si proiectare Artehnis din Iasi, s-a dezvoltat constant in ultimii ani, ca urmare a investitiilor permanente in resursa umana, echipamente, tehnologii si sisteme software. Astfel, si-a extins aria de clienti, inclusiv prin accesarea unor contracte mai complexe care conduc la noi provocari tehnice, dar care impun si asigurarea unui suport si stabilitati logistice, juridice, financiar-economice, decizionale si de coordonare. Prin urmare, in acest an, compania va avea o crestere stabila a cifrei de afaceri si, in mod evident, o imbunatatire a expertizei si a capabilitatilor tehnice. "Urmatorii ani vor veni cu provocari pe mai multe planuri (financiar, resursa umana, digitalizare, modificari si corelari legislative, cerinte ale finantatorilor si ale beneficiarilor), dar echipa Artehnis trateaza cu atentie fiecare contract, precum si relatia cu clientul si factorii implicati, astfel, cu siguranta experienta dovedita pana in prezent va conduce la rezolvarea tuturor provocarilor", spune dr. ing. Ciprian-Ilie Cozmanciuc, Directorul General al ARTEHNIS.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In sectorul public au existat numeroase investitii, aflate in curs sau care au fost demarate, ceea ce a condus la un volum de activitate tot mai mare. In sectorul privat s-a simtit o reticenta a investitiilor, dar, cu toate acestea, nu se poate vorbi de un blocaj sau de o reducere majora a cererii de proiectare. In anii urmatori, se va trece la etapele de aprobare ale proiectelor de investitii finantate prin diverse surse nerambursabile, care vor conduce, bineinteles, la mentinerea unui nivel ridicat al cererii de specialisti in proiectare. Semnul de intrebare este dat, totusi, de eventualele blocaje la plata serviciilor din partea beneficiarilor, din diverse cauze, care pot fi legate printre altele la nivel macro de prioritatile si strategiile guvernamentale, dar si de stabilitatea economica internationala.
 
 
- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada?
- La momentul actual, avem o multitudine de proiecte aflate in derulare, printre acestea aflandu-se constructia Pavilionului 8 din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" Iasi, investitie de 50 de milioane de euro; reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea Spitalul Orasenesc Negresti, Vaslui (circa 38 milioane de euro); realizarea accesului rutier complementar pentru descarcarea A3, Comarnic, Prahova (57 milioane de euro); reabilitarea, modernizarea, dotarea si extinderea Centrului de agreement Bucsoaia (Frasin, judetul Suceava), cu o valoare de investitie de 100 de milioane de euro; constructia cladirii Sediului Parchet de pe langa Judecatoria Targu-Jiu si Tribunalul Gorj (5 milioane de euro), numeroase proiecte mai simple sau mai complexe cu finantare guvernamentala, dar si pentru depuneri la sesiunile de finantare nerambursabila din surse europene. De asemenea, lucram la cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania, realizarea cadastrului general, in localitatile Pipirig, Borca si Damuc, din judetul Neamt.

 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterilor preturilor din domeniul constructiilor, dar nu numai?
- Daca pe partea de executie de lucrari cadrul legislativ a permis companiilor sa realizeze actualizari de preturi pe contracte deja incheiate, in zona proiectarii lucrurile au fost total opuse. Astfel, pe contractele existente, orice crestere a cheltuielilor (costurile cu energia, majorarile salariale, transportul, utilitatile, taxele etc.) a trebuit suportata de fiecare entitate, prin diferite mijloace proprii, fiind evidenta lipsa de protectionism si predictibilitate in domeniul proiectarii. Solutia din cadrul companiei pentru a acoperi cheltuielile suplimentare aparute pe contracte a fost regandirea intregului sistemului de calcul al ofertarii si contractarii, inca din 2020, astfel incat sa poata fi asigurata stabilitatea financiara.
 
 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare si cele pentru serviciile conexe, in acest moment?
- Logica simpla spune ca pretul ar trebui sa fie definit de evaluarea corecta a cheltuielilor de prestare a serviciului, corelata cu cererea de pe piata. In prezent nu exista o solutie de referential de pret in sectorul proiectantilor in constructii si, prin urmare, de foarte multe ori exista oferte de pret total diferite, fiind foarte dificila o justificare in acest sens. Din pacate, exista, in continuare, companii care in mod sigur nu apreciaza in mod corect necesitatile si realitatile de gestionare a cheltuielilor si investitiilor in dezvoltare, digitalizare, sisteme software, formarea resursei umane, prestanta si asigurarea de profesionalism pe tot parcursul derularii contractului, mai ales pe perioada de executie si asistenta tehnica din partea proiectantului, iar acest fapt poate conduce la oferte de pret subevaluate. Dar, comparativ cu anii precedenti, spre exemplu perioada 2012-2014, lucrurile s-au mai cernut, iar contractarile actuale arata, totusi, o stabilitate in domeniu.
 
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati?
- O provocare continua in sectorul nostru va fi aceea de aducere la indeplinire a scopului propus de catre beneficiar in momentul in care apare initiativa demararii unei investitii in sectorul constructiilor. Din pacate, atingerea scopului a devenit usor greoaie, chiar dezarmanta pentru multi beneficiari, daca nu isi analizeaza corect riscurile care apar pe parcurs, nu se inconjoara de echipe, specialisti in sectorul lor de activitate, nu isi stabilesc corect etapele si termenele de indeplinire. Evaluarea riscului de catre beneficiari si de catre echipele de specialisti implicati a devenit o reala provocare, intrucat aceasta poate fi determinata de diversi factori, precum: birocratizarea sistemului decizional la nivel public, modificari ale legislatiei si reglementarilor tehnice, predictibilitate la obtinerea finantarilor, nu in ultimul rand stabilitatea, profesionalismul si asumarea corecta a raspunderii tuturor celor implicati in procesul de realizare a investitiei (beneficiari, proiectanti, constructori, consultanti, institutii publice de avizare si autorizare, alti specialisti).
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt si mediu, suntem interesati de accesarea acelor contracte si colaborari care permit un echilibru intre furnizarea competentelor dobandite si asigurarea unei stabilitati financiare si decizionale. Urmarim inclusiv integrarea in parteneriate si echipe care sa permita furnizarea de produse care au in spate cercetari proprii, idei si creatii inovative. In continuare, pe termen mediu si lung, nu vom neglija investitiile, astfel incat sa fie optimizate etape importante din procesul de conectare al specialitatilor si factorilor implicati in realizarea constructiilor, sa se asigurare o coordonare si un decizional stabil, prin managementul timpului si al resurselor, cu asigurarea nivelului ridicat al calitatii, sau, mai simplu, implementarea conceptului BIM in sistemul de lucru al echipei ARTEHNIS.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
SIGM
CDS
ELECTROGRUP
Ubitech
Arduro
SSAB
theda mar
AED
GEWISS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
konsent
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
MAKITA
EDIT-Structural
noark
VEGO
DRS
Acvatot 2019
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<