Agenda Constructiilor
Miercuri, 06 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - BLUE PROJECTS: Activitatea de proiectare si consultanta atinge o etapa de maturitate
BLUE PROJECTS: Activitatea de proiectare si consultanta atinge o etapa de maturitate
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 03 Oct 2024 06:25
Blue Projects, companie ce ofera servicii de proiectare, project management si consultanta in constructii, este implicata intr-o gama larga de sectoare industriale si in regiuni geografice, in prezent avand 26 de birouri prin intermediul carora ofera excelenta la nivel mondial, prin proiecte in curs de desfasurare in 53 de tari. Proiectele pe care le realizeaza sunt reprezentate de facilitati de productie industriala, centre logistice si de distributie, dezvoltari rezidentiale, imobile de birouri, centre comerciale etc., la care se adauga reabilitari de cladiri existente. Blue Projects furnizeaza, de asemenea, servicii de inginerie si de gestionare a proiectelor pe parcursul intregului ciclu, de la faza conceptuala pana la punerea in functiune si demarare. In cele ce urmeaza Roxana Lyons, Country Lead Design Blue Projects Romania, ofera detalii interesante despre activitatea specifica, derulata la nivel national.

- Ce proiecte din domeniul constructiilor industriale si logistice aveti in lucru?
- Proiectele noastre sunt in diferite stadii de evolutie. Sunt proiecte pentru care asteptam finalizarea studiului urbanistic zonal, cum este o dezvoltare in Galati. Avem proiecte in stadiul de concept, cum este a treia hala de depozitare pentru Villar Logistic Park sau reabilitarea unor compartimente al unei hale de productie in Zalau. Unele sunt in stadiul de autorizare, cum este depozitul de tip "high bay" frigorific, din Stefanesti. Altele sunt in stadiul de licitatie si executie, cum sunt hala de productie si depozitare de baterii din Braila sau extinderea unui depozit, in Popesti Leordeni. Avem, de asemenea, inclusiv proiecte care sunt in stadiul de finalizare, receptie si obtinere a autorizatiei de functionare, cum este noua fabrica Hella, din Timisoara. 

- Cum a evoluat activitatea companiei in primele 8 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru ultimele luni ale acestui an, dar si in perspectiva anilor 2025-2030?
- Activitatea companiei noastre de proiectare si project management a decurs in parametri normali in prima parte a anului, dar am observat o mai mare rezerva a dezvoltatorilor in ceea ce priveste initierea de licitatii si proiecte noi. Totusi, dupa jumatatea anului, piata de constructii pare sa fi revenit la cursul cu care ne-a obisnuit anul trecut si simtim o mai mare amploare a obiectivelor pe zona de industrial si logistic, prin numarul de invitatii la licitatii de proiectare pe acest segment - si nu numai. Pentru sfarsitul anului, activitatea in biroul nostru va din ce in ce mai intensa si estimam sa atingem capacitatea maxima la finele lui 2024 si inceputul lui 2025.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii industriale si logistice in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu? Ce caracteristici specifice de constructie au aceste proiecte? 
- Pe termen mediu, consideram ca dezvoltarile imobiliare vor reveni la ritmul din ultimii 5 ani, sprijinite si de mediul economic, precum si de eforturile autoritatilor din multe orase mari ale tarii pentru digitalizare si facilitarea proceselor de avizare si autorizare. Dezvoltatorii isi mentin cerintele de eficienta economica si tehnica, dar pun un accent puternic pe partea de sustenabilitate si de energie verde, in majoritatea proiectelor. Am observat un procent mai mare pentru obiectivele de reabilitare si de imbunatatire a functionarii cladirilor existente, ceea ce se inscrie in tendinta de inclinare catre sustenabilitate si eficienta. Caietele de sarcini care sunt tratate in licitatiile de proiectare si project management sunt tot mai bine structurate, iar informatia mai aplicata, ceea ce dovedeste maturizarea pietei si urmarirea unor obiective foarte bine definite, atat in timp, cat si in calitate si buget.

- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, pe segmentul industrial si logistic in aceasta perioada?
- Tendinta majora pe care am observat-o incepand cu anul trecut, este aceea de digitalizare. Pe proiectele "brown field", majoritatea situatiilor existente acum se gestioneaza prin scanari 3D, care ajuta intr-un grad foarte ridicat proiectarea BIM, pe care biroul nostru o foloseste ca singura metoda de lucru in proiectare. Dezvoltatorii si detinatorii de cladiri din zona de productie si depozitare sunt foarte interesati sa aiba o situatie existenta extrem de clara, pe care sa poata lucra in sensul eficientizarii proceselor si a functionarii spatiilor lor.

- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Obiectivele noastre raman aceleasi - si anume cresterea procentuala anuala a capacitatii noastre de proiectare atat prin calitate, cat si din punct de vedere numeric. Suntem in continuare foarte interesati de tehnologie, de folosirea la maximum a resurselor noastre software si de atragerea de talente. Proiectantii nostri sunt profesionisti tineri, cu initiativa si capacitate de gestionare si coordonare deosebite. Urmand modelul nostru de business, ne dorim sa initiem relatii de lunga durata cu clientii noi si sa continuam relatiile fructuoase cu cei din portofoliul existent. Suntem mereu entuziasti in demersul de a demonstra aptitudinile noastre tehnice si manageriale. Dorim sa castigam incredere prin solutiile pe care le propunem, bugetele pe care le gestionam si modul profesional in care ne facem meseria. 

- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Provocarile cu care ne intalnim sunt in marea lor majoritate cele tehnice, iar acest tip de problema este unul benefic, intrucat ne propulseaza pe scara evolutiei profesionale. Pe langa acestea, incadrarea in bugetele inca foarte restrictive de proiectare si executie ne duce la o anume stagnare din punct de vedere tehnologic, in ceea ce priveste folosirea de sisteme si materiale revolutionare. Piata romaneasca a fost mereu destul de refractara, dar simtim ca odata cu rigorile europene, dezvoltatorii nostri sunt tot mai dispusi sa asculte si sa incerce solutii noi. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Arduro
DRS
Ubitech
strabag nivel 1
noark
MAKITA
SIGM
konsent
concelex
SSAB
theda mar
CDS
ELECTROGRUP
BogArt
quadratum
leviatan
ness project
EDIT-Structural
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<