CEC Architecture: Proiectele publice genereaza 60% din cifra de afaceri a firmei |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 04 Ian 2022 06:55 |
Blocajul creat de pandemia de coronavirus in perioada de la inceputul crizei sanitare (martie - iunie 2020) in ceea ce priveste cererea de proiecte de constructii a constituit pentru biroul de proiectare si urbanism CEC Architecture un impuls pentru a se reorienta catre lucrarile scoase la licitatie de institutiile publice. "Chiar daca participarea la licitatii presupune o procedura mai complexa si consumatoare de timp pentru ofertant, satisfactia profesionala de a realiza proiecte pentru cladiri publice este pe masura", subliniaza arh. Emilian Calota, fondator si CEO al companiei. Aceasta reconfigurare a activitatii a dus la cresterea ponderii lucrarilor publice in portofoliul CEC Architecture, in prezent circa 60% din cifra de afaceri a biroului de arhitectura fiind asigurata de serviciile prestate pentru primarii, consilii judetene sau alte institutii publice. Arh. Emilian Calota apreciaza ca cifra de afaceri a CEC Architecture a inregistrat in 2021 un salt de aproximativ 30% fata de nivelul din 2020.
Interviu cu arh. Emilian Calota, fondator/CEO al CEC Architecture si specialist cu o experienta profesionala de 6 ani in domeniul arhitecturii si proiectarii.
- Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ati realizat in ultima perioada?
- Portofoliul de proiecte CEC Architecture aflate in stadiul de derulare a lucrarilor este foarte variat, beneficiarii fiind atat companii sau persoane fizice, cat si institutii publice. In prezent, aproximativ 40% din cifra de afaceri a biroului nostru este asigurata de comenzile venite din partea firmelor private si a persoanelor fizice, diferenta de 60% reprezentand proiecte realizate pentru institutii publice. Bazinul de Inot din Municipiul Drobeta Turnu Severin (judetul Mehedinti), Spitalul Orasenesc din Vinju Mare (Mehedinti), amenajarea Parcului din Comuna Mihai Bravu (Giurgiu), ansamblul de locuinte individuale TBO Residence din Mogosoaia (Ilfov), o locuinta individuala pe strada Martha Bibescu (Mogosoaia) si locuintele individuale din strada Erou Iancu Nicolae (Voluntari, Ilfov) sunt cateva exemple de proiecte proprii.
- Ce evolutie ati inregistrat in perioada pandemiei si ce v-a determinat sa va reorientati catre proiectele publice?
- Am incheiat anul 2020 cu o crestere de aproximativ 15% fata de 2019, iar in 2021 am calculat o majorare de pana la 30% fata de anul anterior. La inceputul pandemiei de coronavirus am observat o usoara tendinta a clientilor corporate de a opri toate investitiile. Pe partea activitatii pentru proiecte individuale realizate de persoanele fizice, a fost o perioada de aproximativ 3 luni de acalmie, cand nu am derulat nicio discutie/ negociere pentru realizarea unui proiect/ investitie. In aceste conditii, ne-am orientat catre SICAP si eventuali parteneri unde puteam sa aplicam, pentru anumite lucrari, servicii scoase la licitatie de catre institutiile publice. Chiar daca participarea la licitatii presupune o procedura mai complexa si consumatoare de timp pentru ofertant, satisfactia profesionala de a realiza proiecte pentru cladiri publice este pe masura.
- Care credeti ca vor fi tendintele in proiectare/ arhitectura in anii urmatori, ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- Daca pana in pandemie gradul de confort, in ceea ce priveste locuirea, parea un lux sau o modalitate de a promova serviciile de proiectare in fata clientului, acum orice beneficiar care doreste un proiect de casa sau un plan pentru reamenajarea unei locuinte are mai mare incredere in specialisti si solicita ca spatiul unde isi petrece minimum 22 de ore pe zi (daca lucreaza de acasa) sa raspunda pe masura necesitatilor. Se observa, totodata, ca multe persoane care locuiesc in apartamente, unele mici ca suprafete, altele semidecomandate, cauta sa se mute la o casa pe pamant cu o suprafata de spatiu verde. In aceste conditii, apare tendinta de a vinde sau inchiria apartamentul si de a cumpara sau a construi o casa cat mai aproape de orasul unde isi desfasoara activitatea. Dincolo de toate aceste modificari ale modului de locuire, cred ca cea mai importanta lectie a pandemiei o constituie sintagma "sanatatea este pe primul loc", motiv pentru care consider ca trebuie sa ne adaptam modalitatea de lucru in functie timpurile pe care le traim.
- Ati implementat modul de lucru BIM?
- Inca din facultate am fost indrumati catre programe de proiectare care se pot integra in modul de lucru BIM, motiv pentru care, in momentul in care am deschis biroul de arhitectura, am achizitionat licenta pentru programul de proiectare Arhicad versiunea 22. Urmeaza ca in cea mai scurta perioada sa facem update la Arhicad versiunea 25. Colaboram cu ingineri care folosesc programe compatibile cu sistemul de lucru BIM si am observat ca viteza de realizare a proiectelor a crescut, iar erorile de proiectare si corelarea specialitatilor au fost eliminate.
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de arhitectura si constructii?
- Cred cu tarie in digitalizare si in utilizarea noilor tehnologii. Am fost si sunt un promotor al digitalizarii, mai ales in relatia cu institutiile publice. Avem cadrul legislativ creat, OG nr. 140/2020, nu ramane decat ca fiecare dintre noi (specialisti in proiectare) sa obtinem semnatura digitala si sa depunem toata documentatia in format digital catre avizatori, primarii sau consilii judetene, pentru a obtine certificate de urbanism sau autorizatii de construire.
|