Agenda Constructiilor
Luni, 26 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - INS: Crestere de 20,6% a cifrei de afaceri din arhitectura in primele 8 luni din 2023
INS: Crestere de 20,6% a cifrei de afaceri din arhitectura in primele 8 luni din 2023
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 24 Oct 2023 06:05
Rulajul specific segmentului economic ce implica activitatile de arhitectura si inginerie, respectiv cele de testari si analiza tehnica (reflectat ca indici valorici) a scazut ca serie ajustata cu -0,6% in august 2023 (fata de luna iulie a anului in curs), iar ca serie bruta, datele pentru baza secventiala de raportare indica o diminuare ceva mai accentuata (-1,7%), dupa cum reflecta cele mai recente informatii ale Institutului National de Statistica (INS), in cadrul careia datele pentru luna curenta sunt provizorii, iar pentru cea precedenta s-au modificat. Totodata, in urma rectificarii informatiilor statistice aferente lunii iulie 2023, fluctuatiile secventiale din august a.c. se justifica pe alocuri si prin prisma faptului ca baza comparativa s-a modificat intrucatva (+3,2% pe seria bruta pentru iulie 2023 si +11% in cazul seriei ajustate - date comparabile cu luna anterioara). In acelasi timp, insa, in comparatie cu luna similara (corespunzatoare) a anului 2022, la nivelul lunii august 2023, indicatorii privind cifra de afaceri a firmelor care presteaza servicii specifice de arhitectura, inginerie, testari si analiza tehnica, in principal, celorlalte intreprinderi indica majorari de +9% pe seria bruta si +9,6% pe seria ajustata.
Potrivit documentului intitulat „Cifra de afaceri in serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor”, dat publicitatii la 20 octombrie a.c., incasarile societatilor specializate in ramura economica mentionata anterior (exprimate in termeni nominali) au sporit, astfel, in ianuarie-august 2023, cu +19,2% in ceea ce priveste seria bruta, comparativ cu acelasi interval din anul 2022, iar ca serie ajustata s-a inregistrat o crestere de +20,6%. Mai precis, daca se iau in considerare datele statistice care reflecta evolutia anuala, in perioada cumulata de la inceputul lui 2023, companiile ce presteaza servicii de arhitectura si inginerie au raportat in cele opt luni analizate o crestere a cifrei de afaceri pe seria ajustata, ce a avut o pondere de 120,6% din nivelul inregistrat in aceleasi luni ale anului 2022, ce reprezinta un interval luat in considerare ca 100%, astfel incat cresterea reala intre 1 ianuarie – 31 august 2023 a fost de +20,6%.
Faptul ca, deocamdata, cifra de afaceri in termeni nominali a firmelor din categoria analizata nu a fost afectata nici de recesiunile tehnice succesive din constructii, nici de criza sanitara ale carei efecte latente inca se resimt, nici de razboiul ce se desfasoara la granitele Romaniei (care a avut si are totusi efecte economice grave incepand cu luna februarie 2022, in prezent fiind vorba deja de peste un an de conflict militar, cu consecinte la fel de imprevizibile, intrucat poate escalada oricand), respectiv, mai nou, de razboiul din Israel, se observa in momentul in care nivelul actual este comparat cu cel din anul de baza 2015, luat in considerare ca o pondere de 100%. Astfel, fata de acel moment, cifra de afaceri a companiilor ce deruleaza activitati de arhitectura si inginerie, de testari si analiza tehnica a crescut destul de mult in primele opt luni din 2023, astfel incat are o pondere de 261,8% pe seria bruta sau de 271,2% in ceea ce priveste seria ajustata, fiind astfel vorba de peste o dublare.
„In termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, in luna august 2023, comparativ cu luna precedenta, a scazut in ansamblu cu -1,4%, iar ca serie bruta, s-a diminuat cu -4%, datorita deprecierilor consemnate la cifra de afaceri din alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-6,2%), activitatile de transporturi (-3%), activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei – sectorul IT (-2,8%) si din activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe – industria media (-0,4), in timp ce la activitatile de comunicatii (+1,1%) s-a constatat o crestere usoara. Pe baze de comparare anuale (august 2023, fata de august 2022), tot ca serie ajustata, indicatorul respectiv, exprimat in termeni nominali, a crescut in ansamblu cu +8,6%, iar ca serie bruta s-a majorat cu +7,9%, aceasta sporire fiind sustinuta de evolutia cifrei de afaceri consemnate la activitatile din segmentul IT (+12,8%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+12,5%), in ceea ce priveste activitatile de comunicatii (+8,2%) si la activitatile de transporturi (+0,7%), iar in industria media a avut loc o scadere (-0,4%). De asemenea, in perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, comparativ cu primele opt luni ale anului 2022, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, a crescut in termeni nominali, pe ansamblu, cu +15,4%, iar ca serie bruta, s-a majorat cu +14,4%, datorita cresterii cifrei de afaceri din: alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+18,9%), segmentul IT (+17,7%), activitatile de transporturi (+10,5%), industria media (+5,1%) si activitatile de comunicatii (+4,4%)”, se mai precizeaza in studiul INS.
***
Potrivit INS, activitatile de arhitectura si inginerie, de testari si analiza tehnica reprezinta un segment agregat la capitolul „alte servicii furnizate in principal intreprinderilor”, dar care – la fel ca alte subdomenii integrate la capitolul respectiv – se analizeaza si separat. Sursa datelor folosite in analiza cifrei de afaceri a unor companii implicate in sectorul tertiar (servicii de piata prestate in principal intreprinderilor) o constituie capitolul intitulat cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in servicii (SERV TS), in conformitate cu diferite regulamente impuse in UE.
Cercetarea statistica este de tip selectiv, tipul de sondaj utilizat si procedeul de extragere a esantionului fiind cele specifice sondajului stratificat cu selectie aleatoare simpla fara revenire in cadrul fiecarui strat, in care variabilele de stratificare sunt reprezentate de activitatea economica si clasa de marime a intreprinderii in functie de numarul de salariati. Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene, respectiv la nivel de intreprindere, de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste) se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 93,15% din multimea totala a unitatilor active.
Datele se colecteaza de la circa 4.600 de operatori economici cu activitate principala de servicii de piata prestate in principal intreprinderilor, eroarea maxima admisa a estimatiilor fiind de ±3%, la un nivel de incredere de 95%. In fine, cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta, nefiind incluse rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Subventiile primite de la autoritatile publice sau institutii ale UE sunt incluse in cifra de afaceri. Cifra de afaceri nu include insa accizele si veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta 2015. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 179 (Noiembrie-Decembrie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
rigips
quadratum
theda mar
top 500
strabag nivel 1
concelex
Acvatot 2019
top 500
MAKITA
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
top 500
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu