Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - LEVIATAN DESIGN, know-how valoros pentru proiectul NetZeroCities
LEVIATAN DESIGN, know-how valoros pentru proiectul NetZeroCities
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 26 Sep 2023 06:18
La propunerea Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB), pentru a contribui la dezvoltarea de proiecte sustenabile, Leviatan Design - companie de top din domeniul constructiilor din Romania – s-a alaturat proiectului NetZeroCities. Astfel, trei studenti de la CESI Brest (Ecole d’ingĂ©nieurs CESI), aflati intr-un stagiu de internship la UTCB, alaturi de alti trei studenti ai prestigioasei universitati de constructii din Bucuresti, au beneficiat de suportul oferit de specialistii Leviatan. Prin sustinerea acestui demers, compania si-a reafirmat rolul de promotor al implicarii mediului privat in formarea si dezvoltarea viitorilor specialisti din domeniul constructiilor, contribuid, totodata, la dezvoltarea de proiecte sustenabile. Respectand o lunga traditie in care firma din Bucuresti a oferit un sprijin constant mediului academic si s-a implicat in livrarea de proiecte sustenabile, specialistii Leviatan au asigurat consultanta si consiliere echipei de proiect UTCB, in vederea elaborarii modelelor Digital Twin pentru cladirea-prototip EFdeN, respectiv pentru o casa unifamiliala, amplasata in mediul urban.
 
Digital Twin, un instrument extrem de util in economia constructiilor moderne

Romina Posea, Head of Planning & Continuous Improvement Office la Leviatan Design & Ubitech Constructii: "Leviatan a venit cu partea practica in ceea ce priveste realizarea unui Digital Twin. Chiar daca universitatile sunt conectate la cele mai recente dezvoltari tehnice, abordarea acestora priveste de cele mai multe ori doar latura teoretica. De aceea, au apelat la grupul nostru de companii, care este puternic ancorat in experienta utilizarii tehnologiilor in proiecte reale, pentru a le oferi suportul necesar. Astfel, aducem in prim-plan solutii concrete care exista pe piata din Romania si oferim know-how valoros atat din punct de vedere al proiectarii, cat si al executiei lucrarilor. In cadrul organizatiei noastre avem doi arhitecti formati pentru realizarea de case pasive, iar zona de sustenabilitate este una in care ne implicam si o dezvoltam, fiind una in care clientii/beneficiarii au nevoie de un puternic suport. Acest suport al clientului este in special in relatia cu autoritatile, care impun deja conditii tipice nZEB in ceea ce priveste dezvoltarea durabila, in conformitate cu cele mai noi directive europene referitoare la acest subiect. De asemenea, la nivelul grupului Leviatan testam si implementam o platforma dedicata pentru Digital Twin, pentru tot ceea ce implica acest lucru in etapele de proiectare si executie. Practic, intreaga documentatie care rezulta in urma unui proiect as-build este reflectata in „geamanul digital”.
 
 
Acestor documentatii li se adauga layerul modelului 3D As build, obtinut printr-o scanare etapizata a obiectivului, pentru a realiza o reflectare cat mai fidela a tuturor detaliilor constructiei. Pe parcursul executiei, sunt comparate rezultatele acestor procese cu modelul 3D proiectat, pentru a asigura compatibilitatea si corectitudinea completa a executiei, dar si o transpunere exacta a modelului de design in realitate. In final, toate specialitatile (structura, instalatii, arhitectura, inclusiv prin elemente de finisaje, mobilare, echipare etc.) sunt suprapuse si introduse intr-o platforma dedicata. In mod ideal, smart digital twin ofera posibilitatea cladirii reale de a comunica cu Digital Twin prin intermediul unor senzori, IoT si altele, pentru a actualiza permanent modelul digital, a face scenarii, predictii si optimizari. Acesta este populat cu o serie de alte informatii, nu doar cu cele provenite de la senzori, ci cu toate detaliile tehnice, care constituie un instrument deosebit de util in exploatarea si mentenanta optima a constructiei".
 
Identitate intre proiectul as-build si modelul 3D rezultat din procesul de design

La stagiul de pregatire practica, din partea UTCB au participat Conf. Univ. Dr. Ing. Cristiana Croitoru si Conf. Univ. Dr. Ing. Mihnea Sandu, de la Departamentul de Sisteme Termo-hidraulice si pentru Protectia Atmosferei,  care au subliniat ca studentii francezi au venit in cadrul unui schimb de experienta, fiind angrenati in cadrul  proiectelor de cercetare derulate la momentul actual in cadrul universitatii din Bucuresti. ”Tematica din acest an s-a referit la realizarea unui model final de tip Digital Twin al cladirii EFdeN, amplasate in curtea institutiei noastre. Leviatan Design este un vechi partener al nostru si ne-am bazat pe experienta companiei pentru a clarifica modelul Digital Twin si a suprapune cat mai bine partea de cercetare/de invatamant cu cea practica. Din punctul nostru de vedere, Leviatan Design constituie un model de bune practici in activitatea de constructii si de aceea am ales sa demaram aceasta colaborare, care sa-i familiarizeze pe participantii la proiect in special cu sistemul de proiectare suprapusa a tuturor specialitatilor, pentru a evita coliziunile”, a declarat Cristiana Croitoru.
 
La randul sau, Mihnea Sandu a subliniat ca ”masterul BIM care se lanseaza in acest an la UTCB este orientat in principal pe partea de structuri, iar sarcina noastra este de a depune eforturile necesare pentru a include si instalatiile in acest concept modern. Ceea ce consideram foarte important este ca, dupa finalizarea proiectului, folosind instrumentele digitale moderne, sistemul BIM sa fie utilizat mai departe in executie, asigurand identitatea dintre constructia as-build si modelul rezultat din procesul de proiectare”.
 
 
 
Digitalizarea proiectarii, executiei si exploatarii vor duce la cresterea calitatii mediului construit
Kevin Leroy, Phillipe Clerant si Jean Baptiste, cei trei studenti in cadrul Ecole d’ingĂ©nieurs CESI, Facultatea de Inginerie Civila, care au participat la proiect au aratat la randul lor ca ”experienta castigata prin prezenta la UTCB si Leviatan Design a fost foarte utila. Sarcina noastra a fost aceea de a realiza un geaman digital al unei cladiri existente, ceea ce a constituit un demers foarte dificil, doar compilarea tuturor informatiilor culese de pe teren fiind realizata intr-un interval de trei saptamani. A fost util pentru noi, ca viitori ingineri civili, sa identificam in special diferentele care exista intre mediul construit din Romania si cel din Franta. Deja, conform practicilor din tara noastra, inca din timpul studiilor suntem angrenati in cadrul unor companii de constructii si am avut astfel ocazia sa luam contact cu mediul profesional. Consideram ca timpul petrecut aici si informatiile culese cu aceasta ocazie ne vor ajuta foarte mult in viitoarea cariera de ingineri, iar detaliile oferite de specialistii de la Leviatan Design se vor dovedi extrem de pretioase, avand in vedere faptul ca Digital Twin si BIM reprezinta deja concepte care au o larga utilizare si vor duce la imbunatatirea modului in care se proiecteaza, executa si exploateaza constructiile moderne”. 
 
 
NetZeroCities, un proiect sustinut de Leviatan Design
Proiectul NetZeroCities a fost lansat la inceputul lui 2023 si va avea o durata de doi ani, fiind desfasurat in cadrul unui consortiu coordonat de catre Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti, din care fac parte mai multe institutii de invatamant superior (Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Informatica (ICI), Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, UTCB si Universitatea Tehnica din Suceava) si o serie de companii private din Romania. Programul are un buget total de 6 milioane de euro, dintre care 4,7 milioane de euro au ca sursa PNRR si isi propune sa sustina obtinerea neutralitatii climatice a oraselor din Romania, prin transferarea de solutii sustenabile catre autoritatile locale, care sa contribuie la cresterea calitatii vietii. Este vorba despre dezvoltarea unor solutii pe diversele paliere ale unui oras inteligent, de la strategii, politici si guvernare la noi tehnologii pentru sustinerea lor. Odata cu lansarea proiectului a avut loc si crearea propriu-zisa a Centrului National de Competente pentru Orasele Inteligente ale viitorului, Neutre Climatic, care include cinci proiecte componente de cercetare-dezvoltare-inovare pentru orase inteligente (mobilitate si transport verde, waste si water management, smart energy management si constructii eficiente energetic).
 
 
Obiectivele principale se refera, printre altele, la crearea unei harti actualizate a cercetarii si a tehnologiilor de ultima ora legate de tranzitia catre orase neutre din punct de vedere climatic si inteligente, promovarea unei abordari holistice si multidisciplinare a tranzitiei Net Zero a oraselor din Romania, definirea de programe de formare si perfectionare pentru tranzitia catre neutralitatea climatica a oraselor etc. Solutiile sustenabile generate in cadrul acestui demers urmeaza sa fie testate intr-un Smart Campus al Universitatii Nationale de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti, precum si la nivelul tuturor partenerilor din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Suceava si Baia Mare. Ca parte a proiectului, specialistii Leviatan i-au sustinut direct pe cei sase studenti implicati in program, in procesul de modelare 3D a celor doua cladiri, monitorizand coordonarea specialitatilor de proiectare si oferind consiliere pentru extinderea modelelor 3D, prin integrarea norului de puncte in platforma dedicata Digital Twin.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Ubitech
EDIT-Structural
noark
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
theda mar
rigips
ness project
viarom
siniat
Acvatot 2019
CDS
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander