MDLPA: Mai multe categorii de specialisti vor putea ocupa functia de arhitect-sef |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 30 Iun 2021 14:04 |
Guvernul a deblocat astazi, printr-o Ordonanta adoptata la propunerea Ministerului Dezvoltarii, problema lipsei arhitectilor sefi – a anuntat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Constructiile pot fi autorizate pe baza Planului Urbanistic, implementat de arhitectul sef al localitatii. Cu toate acestea, 94% dintre unitatile administrativ-teritoriale nu au un arhitect sef. Solutia este oferita de decizia Guvernului de astazi, a subliniat ministrul.
Dintre cele 3.228 de unitati administrativ-teritoriale din Romania, doar 185 au un arhitect sef; motivul este reglementarea stricta privind accesul in functie al acestora, spune ministrul de resort. Statisticile arata ca, in ultimii 16 ani, au primit drept de semnatura pentru elaborarea documentatiilor de amenajarea teritoriului sau de urbanism 1.617 arhitecti, 322 de urbanisti si 78 de conductori arhitecti, dintre acestia doar 185 lucreaza in sistemul administratiei publice locale.
„12 judete din Romania nu au arhitecti sefi la nivelul consiliilor judetene, iar in Gorj si Buzau aceasta functie nu este ocupata in nicio unitate administrativ-teritoriala. Aproximativ o jumatate dintre municipii sunt fara arhitecti sefi, dar si un sector din Capitala este in aceasta situatie. In mediul rural, 2.843 de comune nu au arhitect sef. Reglementarile sunt prea birocratice si impiedica buna dezvoltare a localitatilor” – a spus Cseke Attila.
Noile reglementari adoptate astazi prevad extinderea categoriei de studii si catre alte domenii de specializare conexe arhitecturii si urbanismului, de exemplu ingineria economica in constructii, in cazul municipiilor (altele decat cele resedinta de judet), oraselor si comunelor, cu conditia ca, in primul an de la numirea in functia de arhitect sef, aceste persoane sa absolve cursuri de formare profesionala continua de specialitate in domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si autorizarii constructiilor. Totodata, in cazul in care, la concursul pentru ocuparea functiei de arhitect-sef la nivelul altor municipii decat resedintele de judet, orase si comune, nu se prezinta persoane cu 7 ani de experienta in domeniu, necesare conform reglementarilor in vigoare, la a doua procedura de concurs se accepta si candidati cu o vechime diminuata cu 2 sau 4 ani.
Noile prevederi ofera posibilitatea comunelor si oraselor de a avea arhitect sef prin asociatii de dezvoltare intercomunitara pentru mai multe unitati administrativ-teritoriale si elimina necesitatea atestarii arhitectilor sefi de catre Registrul Urbanistilor din Romania.
|