ORADEA: Teren de 2,5 hectare pentru noul Spital de Boli Infectioase si Pneumologie |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 18 Nov 2020 10:37 |
Va reamintim ca in 2 noiembrie 2020 s-a semnat un protocol de colaborare intre Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Oradea, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”, pentru constructia unui nou spital in municipiul Oradea, pe strada Vladeasa, pe terenul Consiliului Judetean. Astazi, Consiliul Judetean Bihor si-a insusit acest protocol.
„Constructia acestui spital este cruciala pentru ca actualele spatii in care se desfasoara actul medical la Sectiile de Boli Infectioase si Pneumologie ale Spitalului Municipal sunt improprii, iar eventuale lucrari de consolidare si reabilitare ale acestor spatii nu ar asigura desfasurarea actului medical in conditii de eficienta. Acest nou spital va rezolva doua aspecte majore: renuntarea la corpurile de cladire din spitalele vechi, de langa magazinul Crisul si de la TBC, de pe strada Izvorului, precum si gestionarea pacientilor infectati cu coronavirus sau cu alte boli contagioase, fara ca activitatea spitalului municipal din Rogerius sa fie blocata, asa cum este situatia in aceasta perioada”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan.
Protocolul de colaborare prevede transferul unui teren de 2,5 hectare de pe strada Vladeasa din proprietatea Consiliului Judetean Bihor in proprietatea Primariei Municipiului Oradea – pas realizat prin hotararea de astazi. Totodata, Primaria Municipiului Oradea va asigura elaborarea studiilor necesare proiectului tehnic de executie, respectiv serviciile de dirigentie de santier si, in plus, va face demersurile necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile (guvernamentale/europene) pentru realizarea obiectivului. Ceilalti doi parteneri, Spitalul Judetean si Spitalul Municipal, vor elaborara documentatiile tehnico-economice la nivel de studii de prefezabilitate si fezabilitate. Se vor edifica 3 pavilioane, parter plus 4 etaje, unul destinat unitatii de primire si terapie intensiva si doua pentru sectiile de infectioase si de pneumologie si TBC. Prin tema de proiectare, o parte dintre parcari vor fi amenajate la subsolul cladirilor, terenurile ramase disponibile, peste 1,5 ha, urmand sa fie zone verzi.
|