Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - SIBIU: Aprobare construire Spital Clinic Judetean de Urgenta de 500 milioane euro
SIBIU: Aprobare construire Spital Clinic Judetean de Urgenta de 500 milioane euro
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 31 Iul 2020 15:32
Consiliul Judetean Sibiu a receptionat luna aceasta Studiul de fezabilitate care stabileste scenariul pentru constructia noului Spital Clinic Judetean de Urgente Sibiu cu sectii de adulti si copii. Documentatia tehnico-economica aferenta Studiului de fezabilitate a fost realizata de Asocierea Popaescu &co SRL - Studio SQM SRL - Api Arhitekti d.o, care include specialisti cu experienta in construirea, respectiv extinderea si modernizarea a peste 15 spitale publice si private din Romania, inclusiv spitalul Polisano din Sibiu. Etapa urmatoare de care se vor ocupa contractantii este proiectul pentru autorizarea lucrarilor de construire si elaborarea proiectului tehnic de executie.
Planul Urbanistic Zonal Construire Spital Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, a primit in 2019 si avizul de mediu si aprobarea Primariei Sibiu prin Hotararea Consiliului Local nr. 206.
Obiectivul de investitii propus, respectiv noul Spital Clinic Judetean de Urgenta, va fi realizat pe terenul in suprafata de 194.750 mp situat in intravilanul municipiului Sibiu, Calea Surii Mici FN si va include servicii pentru adulti si copii, asigurand spatii adecvate pentru relocarea sectiilor din Spitalul Judetean din subordinea Consiliului Judetean Sibiu, dar si a sectiilor din Spitalul de Pediatrie, din subordinea Primariei Municipiului Sibiu.
Scenariul propus prevede un spital modular de tipul si dimensiunea spitalelor regionale, usor adaptabil in timp, cu centru de transfuzii sanguine si centru de cercetare incluse. Sunt prevazute 4 corpuri (A,B,C,D) unite printr-un corp central de legatura care va gazdui functiunile comune (administrative, de depozitare etc.).
Corpurile A, B, C si D au un regim de inaltime S+P+5E, in timp ce corpul de legatura are un regim de inaltime S+P+3E. Corpul de legatura reprezinta coridorul principal pentru circulatia generala a spitalului si cuprinde functiuni de servicii care deservesc sectiile spitalului. La intersectia corpurilor cu corpul de legatura sunt scarile pe care se face accesul spre etajele superioare si astfel spre sectii.
Subsolul va include in principal servicii suport, cum ar fi: spalatorie, blocul alimentar, serviciul de prosectura si anatomie patologica, servicii de intretinere si mentenanta, vestiare pentru personal, spatii de administrare a materialelor, sterilizare etc., in timp ce la parter se vor localiza spatii de primire, servicii de diagnostic si terapeutice, farmacia, ambulatoriul integrat, unitatile de primiri urgente, birouri administrative si spatii dedicate instruirii cadrelor medicale. Serviciile de spitalizare de zi, blocul operator, sectiile critice si terapia intensiva se vor situa la etajul 1. Sectiile de spitalizare continua se vor amplasa la etajele superioare. Pe acoperisul cladirii va fi construit un heliport H-3, pentru a gazdui un elicopter, cu cerintele sale operationale specifice.
Ce urmareste constructia si ce probleme rezolva:
1. Crearea unei unitati compacte de urgenta, cu functionalitate integrata (investigatii, diagnostic si tratament) si asigurarea conditiilor de asistenta medicala de urgenta unitara si multidisciplinara, la standarde europene
Noua constructie va rezolva problema structurii pavilionare invechite a actualelor spitale din Sibiu. Spitalul Clinic Judetean este in prezent format din 13 corpuri medicale si alte 24 de constructii nemedicale (administrative, depozite alimente, medicamente si materiale sanitare, arhive, alte anexe tehnice), iar accesul intre acestea nu se poate face fara iesirea in afara cladirilor, multe dintre ele fiind construite in urma cu 50-150 ani. De asemenea, Spitalul Clinic de Pediatrie isi desfasoara activitatea in trei locatii distincte, situate la adrese diferite in oras. Avantajele de a avea toate aceste functiuni medicale si administrative in aceeasi cladire, conceputa la standarde europene, vor fi urmatoarele:
* Circuite sigure atat pentru personal, pentru pacienti cat si pentru materiale, care sa evite contaminarea si sa conduca la prevenirea infectiilor, inclusiv in situatii de pandemie. Noul spital prevede intrari separate pentru aripa destinata adultilor, respectiv cea destinata pediatriei, dar si pentru Bolile Infectioase Copii si Urgente.
* Eficientizarea actului medical prin scurtarea timpului necesar pentru obtinerea unui diagnostic;
* Abordarea multidisciplinara si colaborarea intre specialitati, necesara in multe cazuri, este facilitata;
* Accesul pacientilor va fi usurat; acestia nu vor mai trebui sa se orienteze singuri intre diverse cladiri si adrese. Noua constructie va avea intrari pe doua laterale si peste 900 de locuri de parcare, iar planul urbanistic zonal prevede banda prioritara pentru autobuze si biciclete. Amplasarea in apropierea autostrazii asigura un acces usor si pentru pacientii din afara Municipiului Sibiu. Este de asemenea prevazut un heliport pentru urgentele transportate cu elicopterul.
* Umanizarea spatiilor medicale: sunt proiectate spatii verzi cu un total de 121.959 mp atat in exteriorul, cat si in interiorul unitatii spitalicesti, iar proiectarea spatiilor se face in asa fel incat culorile, lumina si materialele folosite sa promoveze o stare de bine si de sanatate pentru pacienti, dar si o atmosfera placuta pentru personalul medical.
2. Optimizarea serviciilor medicale in ceea ce priveste cazurile critice si acute
Aproximativ 50% din costurile investitiei sunt prevazute pentru dotari cu tehnologie medicala de ultima generatie, special proiectate pentru spatiile in care se va utiliza aparatura. Suprafata desfasurata a constructiei, de 115.000 mp ofera spatiu generos atat pentru spatiile de receptie si asteptare, cat si pentru facilitatile medicale, inclusiv urgente. Pentru ambulante sunt prevazute 13 locuri de parcare.
In prima faza, in noul spital vor fi relocate 805 paturi de spitalizare continua (620 adulti si 185 copii) si 90 de paturi pentru spitalizarea de zi. Este vorba de cele destinate cazurilor acute. Vor exista 108 paturi pentru ingrijiri critice in spital (UTI, USTAC, UTI pentru arsi etc.). Partea de ingrijire pacienti cronici se va reloca intr-o etapa ulterioara, cladirea prin forma ei fiind usor de extins. Intre timp acestia vor beneficia de conditii imbunatatite prin dezaglomerarea spatiilor actuale.
3. Solutii de management eficient al consumurilor si al mentenantei cladirii
Noul spital va genera energie proprie prin 2000 mp de panouri solare pentru incalzirea directa a apei si 4000 mp panouri fotovoltaice care realizeaza conversia radiatiilor solare in energie electrica. Constructia va respecta normele de eficienta energetica si va dispune de instalatii de iluminat cu consum redus de energie. Este prevazuta folosirea pentru suprafetele vitrate ale fatadei a unor parasolare reglabile cu control electric, amplasate in exteriorul cladirii.
Sistemul de ventilare este proiectat pentru a contribui la cresterea parametrilor de calitate a aerului in spatiile spitalicesti ce favorizeaza vindecarea bolnavilor si impiedica existenta agentilor poluanti in incaperile inchise. Pentru finisaj, se vor folosi materiale de o calitate crescuta, care nu permit dezvoltarea infectiilor intra spitalicesti.
4. Sistem administrativ si medical complet digitalizat
Administrativ - sistem integrat pentru managementul spitalului, implicit programari on line pentru pacienti;
Medical - toate datele pacientilor vor fi centralizate si pacientii vor putea beneficia de asistenta de specialitate la distanta;
Utilizator- fiecare pacient poate primi un cod de utilizator, cauta informatii si recomandari de tratament, dieta etc.;
Cercetare si politici publice - crearea unei baze de date care sa produca statistici judetene pe baza carora se vor putea stabili politici locale de sanatate publica.
5. Imbunatatirea functiunilor de formare pentru viitoarele cadre medicale
Cladirea prevede amfiteatre si laboratoare pentru formarea cadrelor medicale si continuarea colaborarii cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu.
Costul total estimat al investitiei se ridica la 2.041.046.986 LEI fara TVA, respectiv 2.428.845.913 LEI cu TVA (adica aproximativ 500 milioane Euro), din care: constructie si manopera 983.061.835 lei fara TVA, respectiv 1.169.843.583 lei cu TVA, iar restul pentru dotari. Este cea mai mare investitie publica de dupa 1989 din Judetul Sibiu. Obiectivul de investitii se va realiza din fonduri externe nerambursabile, iar durata de executie este de 36 de luni.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
DRS
AED
Acvatot 2019
MAKITA
rigips
BogArt
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
SIGM
Arduro
VEGO
theda mar
konsent
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
EURO BUILD
CDS
ELECTROGRUP
noark
leviatan
strabag nivel 1
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<