STUDIO 82 va elabora conceptul proiectului de amenajare a Plajei din Mamaia |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 27 Sep 2023 11:44 |
A fost desemnata solutia castigatoare in cadrul concursului international ”Litoral. Mamaia, Constanta”, competitie initiata de Administratia Nationala „Apele Romane”, in calitate de Autoritate Contractanta, in asociere cu Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), in calitate de Organizator.
Solutia premiata reprezinta un proiect integrativ si sustenabil care aliniaza elementele gandirii urbanistice si peisajere contemporane punand in acelasi timp in valoare noua spatialitate a zonei litorale. Aceasta vizeaza planificarea si amenajarea zonei de plaja in acord cu natura si peisajul specific litoralului Marii Negre.
„Organizarea acestui tip de procedura este o premiera pentru Apele Romane, iar rezultatul este desemnarea celui mai inspirat si creativ proiect de amenajare a noii plaje din statiunea Mamaia. Vorbim despre statiunea Mamaia in special, dar si de zona metropolitana din Constanta in general.
Practic, participantii la concurs au avut de raspuns, prin propunerea lor de proiect, unei provocari inedite: sa alinieze elementele gandirii urbanistice si peisajere contemporane demonstrand ca un proiect de amenajare noua poate readuce echilibrul in aceasta zona”, a declarat ing. Laszlo BARABAS, director general adjunct al Administratiei Nationale „Apele Romane”, in cadrul evenimentului organizat ieri, la Arena Nationala si transmis live pe pagina de Facebook a institutiei, avand ca ca scop anuntarea rezultatelor acestei competitii.
Astfel, in urma deliberarilor juriului, solutia castigatoare (PREMIUL I) a fost proiectul nr. 100 – MD1958 I Studio 82 SRL – Autor principal: Studio 82 SRL si Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectura, co-autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olanescu, arh. Andra Vladoiu, arh. Andrada Pinte si arh. Petrica Maier-Dragan, Colaboratori specialitati: peisagist Alexandru Mexi.
“In ochii juriului, aceasta propunere s-a remarcat datorita claritatii viziunii de ansamblu, a fortei masterplanului, a preciziei si claritatii in intelegerea dinamicii locului si a coerentei generale cu obiectivele concursului. Avand ca punct de plecare o reconectare cu mediul natural, conceptul este sustinut de o analiza clara si aprofundata a evolutiei locului - un proces neincetat de antropizare – si a fazelor sale determinante. Juriul a apreciat in mod deosebit atentia acordata in acest proiect temporalitatii, asa cum reiese din diagramele clare si din afirmatiile scrise. Juriul a apreciat, de asemenea, atentia acordata unor aspecte, precum capacitatea de inradacinare, stabilizarea solului si cerintele reduse de intretinere. Acesta a fost unul dintre putinele proiecte care a cartografiat si a tinut cont de vegetatia inalta prezenta pe sit: se asteapta ca aceste exemplare sa joace un rol important in dezvoltarea viitoare a proiectului.” (aprecierea Juriului*- Vezi prezentarea juriului de la finalul comunicatului).
Acest proiect va face obiectul incredintarii serviciilor de proiectare pentru fazele PUZ, SF, PT-DDE si va fi semnat cu Administratia Nationala „Apele Romane”, in calitate de Autoritate Contractanta a concursului, in asociere cu Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, administratorul obiectivului.
Astfel, prima etapa, prevazuta in contractul de servicii de proiectare, consta in predarea conceptului general de amenajare si detaliere a solutiei prezentate in cadrul concursului. A doua etapa va fi elaborarea Planului Urbanistic Zonal care va fi supus avizarii de catre Consiliul Local al Municipiului Constanta. Ulterior avizarii Planului Urbanistic Zonal, vor fi intocmite: studiul de fezabilitate, documentatia pentru autorizarea executarii lucrarilor si proiectul tehnic. Proiectantul va asigura asistenta tehnica pe toata durata de implementare a proiectului pana la receptia finala a lucrarii.
Proiectul castigator integreaza, in strategia sa de dezvoltare spatiala, trei elemente definitorii: turistic, urban si natural. Vorbim despre simbioza dintre: componentele spatiului construit, activitatile sale specifice si dotarile necesare deschise accesibilitatii tuturor categoriilor de utilizatori si totodata sa ia in considerare principiile biodiversitatii si sustenabilitatii.
”Accesibilitatea va fi prima si principala insusire a noului spatiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care sa asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilitati. De asemenea, vor fi amenajate locuri de joaca pentru copii, puncte de prim-ajutor si spatii de acces facil al echipelor de interventie (salvamar, ambulanta). Mai mult, noul spatiu va fi adaptat inclusiv pentru utilitatile publice (apa, canalizare si energie electrica), dar si pentru sistemele de colectare selectiva si reciclare a deseurilor. Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spatii verzi care vor functiona ca niste perdele vegetative armonizate zonei de plaja.”, a mai adaugat ing. Laszlo BARABAS, director general adjunct al Administratiei Nationale „Apele Romane”, in cadrul aceluiasi eveniment.
In cadrul concursului (derulat in perioada 23 iunie 2023 -18 septembrie 2023, cu perioada de jurizare: 14-18 septembrie 2023), au fost depuse 19 proiecte (din Romania, Elvetia, Spania si Norvegia). *Celelalte premii sunt prezentate in „Caseta Tehnica”.
Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune solutii in vederea amenajarii complexe a plajelor din statiunea Mamaia, judetul Constanta, pentru atribuirea contractului de proiectare. Concursul a incurajat creativitatea, sustinand in acelasi timp cercetarea urbanistica, peisajera si arhitecturala in sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plaja actuale.
„Rezultatul final va fi un spatiu public unic si reprezentativ pentru Romania capabil sa raspunda in egala masura tuturor asteptarilor si exigentelor turistilor si constantenilor deopotriva si care va pune in acelasi timp in valoare noua spatialitate a zonei litorale a Marii Negre”, a concluzionat ing. Laszlo BARABAS, director general adjunct al Administratiei Nationale „Apele Romane”, in cadrul aceluiasi eveniment.
In urma deliberarii juriului, celelate premii au fost dupa cum urmeaza
PREMIUL II – Proiectul nr. 103 – PP1001 I PELINU PROJECTS SRL, Autor principal: Laura Cristea, Raphael Zuber – PELINU PROJECTS SRL, Coautori: Christian Beros – BEROS ABDUL ARHITECTI ASOCIATI SRL, Anisia Mouhamed, Colaboratori arhitectura: Adi Bratu, Erich Baba, Ana Brebeanu, Madalina Dobre, Bianca Dumitrescu, Ana-Maria Martis, Raluca Mihaila, Andreea Stah, Vera Apostolescu: “Incepand inca de la titlu, aceasta propunere face o declaratie puternica care demonstreaza o abordare cuprinzatoare si foarte detaliata a intregii zone a statiunii Mamaia. Este unul dintre putinele proiecte care a analizat o zona geografica mai larga, de la ecosistemul Deltei Dunarii, pana la lacuri si la diversele caracteristici geologice. Strategia de plantare este foarte inteligenta si bine articulata, cu o atentie la detalii nemaiintalnita la alte proiecte, cum ar fi diferentierea pe zone a dimensiunilor de plantare, specii alese pentru conditii foarte specifice, de sol, expunere, umiditate, vant sau sare, dune protejate cu arbusti cu spini pentru stabilizarea vegetatiei. A fost foarte apreciat si materialul vegetal ales, potrivit conditiilor sitului, dovedind profesionalism si studiu aprofundat.” – aprecierea Juriului
PREMIUL III – Proiectul nr. 104 – MM0809 I STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL, Autor principal: MARIA-IULIA STANCIU, FLORIAN STANCIU, Coautori: ADELINA MARIN, ANDREI DOBRITA, ANDREI IVANUS, TUDOR STANILA, RADU MALDARESCU, CRISTINA CIOBANU, ALEXANDRA STANCIU, TUDOR LULCIUC, OCTAVIAN BARSAN, SEBASTIAN CIULEI, DAVID MIHAI, DIANA IORDACHE, Colaboratori specialitati: peisagistica NICOLAS TRIBOI: “Juriul a apreciat aceasta propunere pentru abordarea curajoasa si neasteptata, pentru marea sensibilitate in materie de design si pentru atentia acordata mestesugului. Bazandu-se pe o matrice de ziduri si coridoare, interfata urbana subliniaza notiunea de prag, configurand in acelasi timp gradini protejate de-a lungul plajei. Gradina cazinoului, de asemenea, a fost apreciata ca fiind un raspuns puternic, dar contraintuitiv, la provocarile locului, inclusiv datorita relatiilor sale cu patrimoniul si punerea sa in valoare printr-un scenariu foarte sugestiv. Piscina propusa a fost apreciata ca un raspuns inteligent la modul in care poate fi reinventat barul istoric al cazinoului, evitandu-se in acelasi timp reconstructia acestuia.” – aprecierea JuriuluI
MENTIUNE 1 – Proiectul nr. 107 – NT9321 I PRACTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P., Autor principal: PRACTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P. (Jaime Daroca, José Mayoral & José Ramón Sierra), Colaboratori arhitectura: Raul Brito, Sarah Aillón, Benjamin Santander, Blanca Amorós, Costan Svinti, Colaboratori specialitati: Juan Ramón Samanieg: “Acest proiect se concentreaza pe renaturalizarea plajei din Mamaia prin crearea unui nou mediu natural rezilient din punct de vedere ecologic si biologic, reconstruind dunele de nisip endemice ale coastei. Ar trebui apreciat faptul ca aceasta este una dintre putinele propuneri care iau in considerare statiunea in intregimea ei si includ ambele maluri – marea si lacul. In acest fel, proiectul incearca sa reconecteze intreaga zona, oferind un nou sistem de circulatii, trasee, medii naturale si structuri nou construite.” – aprecierea Juriului
MENTIUNE 2 – Proiectul nr. 110 – MA6848 I NORMA ARHITECTURA SI URBANISM S.R.L., Autor principal: Vlad Andrei Chiorean, Oana Antonia Filip, Alexandru Nicolae Fleseriu, Andra Gabriela Hrenciuc, Miruna Moldovan, Péter Eszter, Radu Nicolae Stoica, Colaboratori specialitati: Manoila Andreea, landscape architect; Cristian Tetelea: “Conceptul de a restabili si de a construi o legatura puternica intre statiune si fasia sa de coasta este elaborat si articulat prin proiectarea numeroaselor cai de acces Est-Vest, pozitionate in mod inteligent ca o continuare a circulatiei existente in statiune si, in unele locuri, imbunatatesc functionarea structurilor existente prin spatiul public nou creat. Propunerea ofera, de asemenea, o varietate mare de spatii publice si diverse tipuri de spatii verzi concepute pentru a se potrivi diferitelor activitati distribuite in mod rational de-a lungul parcului marin, ceea ce permite un echilibru potrivit pentru un parc de o asemenea anvergura.” – aprecierea Juriului
MENTIUNE 3 – Proiectul nr. 117 – OS1337 I OUTBOX STUDIO SRL, Autor principal: OUTBOX STUDIO SRL, Coautori: bucharest.studio, Colaboratori arhitectura: arh. Stefan Farmazon, Colaboratori specialitati: Dan Radu (peisagist): “Juriul a apreciat proiectul pentru conceptul sau clar si designul inteligent, care reinventeaza in mod eficient si cu mijloace minimale marea intindere a plajei. Principala calitate a propunerii reiese din felul in care parcul longitudinal se relationeaza cu plaja desenand o serie de golfuri naturale si intime de-a lungul apei. Integrarea artei in proiect este laudabila, intrucat incearca sa stabileasca un sentiment de apartenenta, familiarizand vizitatorii cu miscarea artistica remarcabila a litoralului romanesc.” - aprecierea Juriului
|