Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - TECNIC: Rolul inginerilor este sa gaseasca solutii adaptate la nevoile viitorului
TECNIC: Rolul inginerilor este sa gaseasca solutii adaptate la nevoile viitorului
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 11 Dec 2024 06:15
Rolul inginerilor nu este doar sa proiecteze infrastructuri robuste, ci sa ofere solutii care sa anticipeze nevoile viitorului, spune Nadia Popescu, directorul general al Tecnic Consulting Engineering, companie ce asigura servicii de proiectare si consultanta pentru mari proiecte de infrastructura de transporturi si din domeniul sanatatii. Din aceasta perspectiva, inginerii au un rol esential in dezvoltarea de infrastructuri reziliente, adaptate schimbarilor climatice, iar materialele de constructii tot mai inteligente si sustenabile le sprijina demersurile. "Betonul cu emisii reduse de carbon, materialele reciclabile si solutiile modulare sunt deja realitati in proiectele noastre. In plus, tehnologiile precum automatizarea proceselor de constructie castiga teren prin utilizarea de utilaje inteligente, in care pot fi introdusi parametrii direct din softurile de proiectare", a precizat Nadia Popescu.
Echipele de ingineri si specialisti ale Tecnic Consulting Engineering lucreaza, in prezent, la implementarea unor proiecte majore de infrastructura de transport, totalizand aproximativ 280 km de drumuri si cai ferate, dar si la proiecte din domeniul sanatatii, precum Spitalul Regional de Urgenta din Iasi si extinderea Spitalului "Pius Brinzeu" din Timisoara, ambele aflate in executie. Valoarea totala a portofoliului de proiecte gestionate de Tecnic Consulting Engineering se ridica la peste 100 de milioane de euro.

- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce se prefigureaza pentru 2025?
- Multumita eforturilor sustinute ale echipei noastre, anul 2024 a fost unul de referinta pentru Tecnic Consulting Engineering Romania. Asa cum estimam la finalul anului trecut, am reusit o crestere semnificativa a cifrei de afaceri comparativ cu 2023, ceea ce reflecta nu doar consolidarea pozitiei noastre pe piata, ci si extinderea capacitatilor operationale. Ne-am axat pe sectoare cheie, precum transportul si infrastructura de sanatate publica, domenii esentiale pentru dezvoltarea Romaniei. Pentru 2025, continuam implementarea strategiei noastre de dezvoltare. Vom diversifica portofoliul de proiecte, investind in tehnologii inovatoare si atragand specialisti noi in echipele noastre. Credem cu tarie ca oamenii reprezinta cea mai importanta resursa, iar obiectivul nostru este sa cream un mediu profesional stimulant si orientat spre excelenta. Apartenenta noastra la Holdingul RCI, un conglomerat format din 17 companii, jucator cheie in domeniile ingineriei, solutiilor financiare, tehnologiei, pietelor energetice si consultantei in management, implicat activ in proiecte din 14 tari, precum si expertiza echipei Tecnic de peste 200 de profesionisti, ne determina sa privim cu incredere spre viitor. 

 
- La ce proiecte lucrati, in acest moment, si ce caracteristici de proiectare distinctive au acestea?
- In prezent, gestionam o serie de proiecte deosebit de importate pentru infrastructura din Romania, printre care se numara servicii de proiectare pentru modernizarea cailor ferate Caransebes - Timisoara - Arad (loturile 3 si 4), Cluj - Episcopia Bihor (lotul 3), precum si constructia autostrazii Sibiu - Pitesti (loturile 3 si 5) si autostrazii A8 Targu Mures - Miercurea Nirajului. 
In plus, oferim servicii de supervizare a lucrarilor pentru proiecte importante precum constructia Spitalului Regional de Urgenta Iasi si noul corp al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Pius Brinzeu" din Timisoara. De asemenea, supervizam lucrarile la autostrada de centura A0 Nord (lotul 3) si la calea ferata Bender - Basarabeasca - Etulia - Giurgiulesti din Republica Moldova. Nu in ultimul rand, suntem implicati si in supervizarea tuturor celor trei loturi ale autostrazii Ploiesti - Buzau. Aceste proiecte necesita o echipa puternica si echilibrata, solutii tehnice avansate si o abordare integrata, avand ca obiectiv indeplinirea cerintelor de durabilitate, eficienta si performanta.

- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii? Ce estimari aveti privind piata in 2025, din punct de vedere al evolutiei, preturilor si fortei de munca?
- Piata constructiilor din Romania continua sa evolueze pozitiv, cu un accent deosebit pe investitiile in proiectele de transport, in special in sectoarele feroviar si rutier. Estimam ca in 2025 vom asista la o continuarea a investitiilor, caracterizata prin lansarea unor noi proiecte semnificative in infrastructura nationala, reflectand tendintele din 2024, cand am observat o expansiune considerabila a retelelor de transport feroviar, urban si extraurban. Un factor esential pentru succesul acestor proiecte este atragerea de tineri talentati in domeniul ingineriei, motiv pentru care, la Tecnic, am consolidat parteneriate strategice cu universitatile de profil si am dezvoltat programe de practica si formare continua. In paralel, monitorizam cu atentie evolutiile pietei muncii pentru a asigura un mediu competitiv si atractiv pentru profesionistii din domeniu.

 
- Ce tendinte remarcati in proiectarea si consultanta de profil, in contextul necesitatii de rezilienta a constructiilor si adaptare la schimbarile climatice?
- Sustenabilitatea si rezilienta definesc noul standard in proiectare, impreuna cu optimizarea materialelor utilizate. Vedem o crestere a interesului pentru optimizarea timpului petrecut pentru proiectare utilizand softuri avansate si modele 3D, dar pentru optimizarea executiei constructiei, prin utilizarea de materiale eficiente si durabile. Rolul nostru nu este doar sa proiectam infrastructuri robuste, ci sa oferim solutii care sa anticipeze nevoile viitorului. De exemplu, proiectele noastre integreaza eficienta energetica si reducerea amprentei ecologice, contribuind astfel la o infrastructura adaptata schimbarilor climatice.

- Cum se vor transforma materialele si tehnologiile utilizate in industria constructiilor? Ce rol au arhitectii, proiectantii in aceasta directie?
- Materialele devin din ce in ce mai inteligente si mai sustenabile. Betonul cu emisii reduse de carbon, materialele reciclabile si solutiile modulare sunt deja realitati in proiectele noastre. In plus, tehnologiile precum automatizarea proceselor de constructie castiga teren prin utilizarea de utilaje inteligente, in care pot fi introdusi parametrii direct din softurile de proiectare. Proiectantii si arhitectii sunt responsabili sa educe si sa ghideze clientii catre solutii inovatoare, care nu doar indeplinesc standardele actuale, ci le si depasesc din punct de vedere tehnico-economic. Consultantii sunt cei care trebuie sa observe daca s-au respectat prevederile din proiect si daca sunt eficiente din punct de vedere al constructibilitatii.

 
- Care sunt principalele dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada? Care credeti ca vor fi provocarile anului 2025? Dar oportunitatile?
- In ciuda eforturilor sustinute ale companiilor din sectorul nostru de activitate, deficitul de forta de munca calificata continua sa fie o problema majora. Pe de alta parte, anul electoral ar putea aduce schimbari legislative neasteptate, care sa afecteze industria.
Totusi, vedem si oportunitati pentru viitor. Proiectele de infrastructura feroviara si rutiera planificate pentru 2025 vor deschide noi orizonturi pentru companii precum Tecnic Consulting Engineering, creand contexte favorabile pentru inovare si crestere. 

- Ce obiective aveti stabilite, la nivelul companiei, in anii urmatori (2025-2030)?
- Ne propunem sa continuam investitiile incepute in digitalizarea proceselor noastre de proiectare si supervizare. Vom continua sa ne extindem parteneriatele academice, sa sustinem formarea tinerilor si sa promovam o cultura organizationala bazata pe colaborare si inovatie. Asa cum am mentionat anterior, echipa noastra este cea mai importanta si complexa resursa pe care o punem la dispozitia clientilor nostri.
 
ABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Arduro
EURO BUILD
VEGO
ELECTROGRUP
theda mar
konsent
EDIT-Structural
AED
Acvatot 2019
strabag nivel 1
rigips
SIGM
BogArt
concelex
leviatan
MAKITA
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
DRS
CDS
Ubitech
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<