Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
STIHL
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - UNStudio va proiecta reconversia urbana a platformei Carbochim Cluj, pentru Iulius
UNStudio va proiecta reconversia urbana a platformei Carbochim Cluj, pentru Iulius
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 26 Iul 2023 15:38
Cluj-Napoca este orasul din Romania in care se propune realizarea primului proiect mixt de reconversie urbana ce va purta semnatura UNStudio, birou de arhitectura de renume mondial, care a gandit unele dintre cele mai spectaculoase proiecte din marile orase ale lumii, ce au devenit repere urbane si turistice, imbinand functionalitatea cu designul inovator. IULIUS lucreaza impreuna cu prestigiosul birou olandez la master-planul proiectului de reconversie urbana a platformei industriale Carbochim intr-o atractie vibranta a orasului Cluj-Napoca, aflat in prezent in etapa de avizare. Proiectul propus este unul de amploare, imbinand functiuni culturale, de rezidential, retail, office, parc si entertainment, pentru care se va lucra cu arhitecti locali si nationali, al caror rol va fi unul important pentru implementare. Descopera cine sunt arhitectii UNStudio in acest video - https://rb.gy/1i1ux.
Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifunctional Four Frankfurt, conceptul unic si sustenabil Brainport Smart District din Helmond, Lyric Theatre Complex din Hong Kong, Arnhem Central Station, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam sunt doar cateva exemple dintre cele 120 de proiecte pe care UNStudio le-a realizat in intreaga lume. Lor li se alatura primul obiectiv realizat in Romania din portofoliul renumitilor arhitecti: reconversia platformei Carbochim intr-o Parte din Cluj, investitie a grupului IULIUS.
„Inca nu am construit un proiect in Romania, asa ca suntem foarte incantati ca acum putem proiecta, in sfarsit, in aceasta tara, pentru Cluj-Napoca. Romania are o istorie fascinanta si o identitate culturala foarte puternica, dar are si o influenta uriasa asupra culturii din regiunea balcanica”, spune Ben van Berkel, fondator si arhitect principal UNStudio. In 1988, acesta a fondat, impreuna cu Caroline Bos, biroul de arhitectura UNStudio, care are in portofoliu unele dintre cele mai spectaculoase cladiri din lume. Acum, pe plansele lor apare master-planul reconversiei platformei Carbochim, un proiect la care au lucrat in ultimul an si pe care l-au analizat intr-o multitudine de variante pentru a ajunge la o solutie care sa integreze feedback-ul primit din partea autoritatilor, institutiilor, specialistilor si comunitatii. Pentru unele obiective parte din proiect se va lucra cu arhitecti locali si nationali, cum sunt si cele doua cladiri industriale de importanta ambientala care vor fi conservate si valorificate in proiect, atribuinduli-se functiuni culturale si antreprenoriale.
Cu birouri in Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai si Melbourne si o echipa cu peste 300 de angajati din 27 de tari, UNStudio a lucrat la peste 120 de proiecte internationale, precum masterplanuri urbane, cladiri de birouri, rezidentiale, dar si muzee si lucrari de infrastructura spectaculoase din punct de vedere arhitectural. Sunt spatii in care oamenii traiesc si lucreaza in medii sanatoase si care au fost proiectate pentru viitor, concept pe care il implementeaza si in proiectul din Romania. „Suntem foarte constienti de potentialul pe care regenerarea urbana il are pentru orase. In acest sens, este esential sa cautam noi modalitati de reamenajare a zonelor urbane existente, in asa fel incat sa poata oferi ceva inapoi orasului ca intreg, sa reactiveze si sa insufleteasca spatiile si zonele care s-au perimat de-a lungul anilor. Proiectarea pentru consolidarea si sustinerea comunitatilor inseamna sa creezi locuri care aduc oamenii laolalta”, a declarat fondatorul UNStudio.
Echipa care lucreaza la acest proiect este coordonata de Arjan Dingsté, Director si Senior Architect UNStudio: „Am fost destul de activi in Europa de Est in ultimii ani si am fost deosebit de dornici sa gasim oportunitati in Romania, in mare parte datorita istoriei sale bogate. Sunt foarte mandru ca noi, cei de la UNStudio, putem fi parte din istoria viitoare a Clujului, aducand un proiect interesant in oras, care va fi si primul proiect UNStudio din Romania. Este foarte interesant sa vedem ca putem conecta aceasta veche zona industriala la Parcul Armatura, amenajat recent. Dorim sa aducem si oamenii din zona Carbochim inapoi spre apa, pentru a continua centura verde de-a lungul raului”.
 
 
„Sanatatea si bunastarea - fizica, mentala si sociala - sunt ceea ce consideram esential in fiecare design pe care il realizam”
UNStudio este focusat pe a aduce plus-valoare prin proiectarea care face viata mai sanatoasa, are un impact redus asupra Planetei si, in acelasi timp, de durata asupra oraselor si oamenilor. „Proiectele mixed-use, care evita crearea de cartiere monofunctionale, vor imbunatati calitatea vietii in oras. O conexiune cu natura este, de asemenea, esentiala, la fel ca si imbunatatirea legaturilor sociale, pentru a atenua sentimentele de izolare. Tehnologia va juca, de asemenea, un rol cheie in multe domenii ale vietii orasului in viitor, in special in ceea ce priveste mobilitatea, dar si in ceea ce priveste sustenabilitatea. Cu toate acestea, pentru noi, in principal, criteriile care nu pot lipsi sunt sanatatea si bunastarea - fizica, mentala si sociala. Acestea sunt aspectele pe care le consideram esentiale in fiecare design pe care il realizam”, reprezinta viziunea privind viitorul dezvoltarilor urbane a lui Ben van Berkel, fondator si arhitect principal UNStudio.
Referindu-se la campania de consultare publica privind asteptarile comunitatii de la noul proiect, care a generat peste 9.500 de pareri exprimate ca mesaje directe sau voturi privind functiunile integrate, Arjan Dingsté crede ca „astfel de idei sunt similare tipului de gandire de design pe care il avem la UNStudio. Abordam intotdeauna proiectele intr-un mod profund contextual, asa ca trebuia sa intelegem pe deplin spiritul sitului si al Clujului inainte de a incepe orice lucrare de proiectare”. „Trebuie sa stii ce simte publicul ca lipseste in oras sau ce si-ar dori sa vada ca aduce noua dezvoltare. In general, scopul este intotdeauna de a atrage mai multi oameni in zona, de a o face mai animata si conectata la nevoile publicului si a orasului in ansamblu”, completeaza Ben van Berkel.
 
Proiecte care deseneaza arhitectura internationala contemporana
Printre cladirile emblematice UNStudio se numara Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, care atrage atentia oricui trece prin zona, iar pe site-urile dedicate turismului, spectaculoasa structura este prezentata ca un obiectiv arhitectural contemporan de neratat, interesul pentru arhitectura muzeului depasindu-l uneori pe cel pentru exponate. De asemenea, ansamblul mixt Four Frankfurt se dezvolta pe un sit care a fost inaccesibil in ultimii 45 de ani si, astfel, orasul va oferi o noua destinatie vibranta. Un exemplu de design unic este Brainport Smart District, din orasul Helmond, un concept flexibil care se va dezvolta in functie de cerintele si nevoile locuitorilor. Un alt proiect impresionant de arhitectura din portofoliul arhitectilor olandezi este Arnhem Central Station, ce a devenit o atractie a orasului, un magnet pentru turisti si un exemplu excelent pentru proiectele de infrastructura in reamenajare. Erasmus Bridge din Rotterdam, pe care l-au realizat, este una din constructiile reprezentative ale orasului, are forma unei lebede si reprezinta un obiectiv turistic. Designul Doha Metro Station, semnat de UNStudio, face legatura intre trecutul si viitorul Qatarului, se inspira din arhitectura regionala, dar, in acelasi timp, ofera o viziune eficienta asupra viitorului, avand o arhitectura deosebita, atat in exterior, cat si in interior.
 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
siniat
strabag nivel 1
leviatan
CDS
ness project
concelex
EDIT-Structural
Ubitech
rigips
quadratum
viarom
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander