Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - ANALIZA - CONSTRUCTII & INSTALATII - Analiza pietelor de lacuri, vopsele si placi de gips-carton pe 2014

Analiza pietelor de lacuri, vopsele si placi de gips-carton pe 2014
Analiza pietelor de lacuri, vopsele si placi de gips-carton pe 2014
PDF, 6 pag A4
Pret: 18 EUR + TVA
Introduceti codul de descarcare:

Codul de descarcare poate fi obtinut prin:
Domeniul: LACURI SI VOPSELE
Editor: Agenda Constructiilor & Fereastra - Cosmin Dincu
Data actualizare: 17 feb 2014
Sumar: click aici
Previziuni moderat-optimiste pe pietele de vopsele si gips-carton
Piata de lacuri si vopsele din Romania a inregistrat anul trecut o scadere cuprinsa intre 7% si 10% fata de nivelul din 2012, fi ind evaluata de majoritatea operatorilor din domeniu la circa 300 milioane de euro. Chiar daca estimarile pentru 2014 indica o usoara evolutie a cererii din domeniu, aceasta nu va fi sufi cienta pentru recuperarea pierderilor suferite de companii in cei aproape sase ani de recesiune. Conform datelor Asociatiei Industriei Vopselelor din Romania (AIVR), care reuneste 18 dintre cei mai importanti producatori specializati, ce au realizat, in 2012, afaceri totale de 212,25 milioane de euro, pe piata locala de profi l sunt activi aproximativ 30 de furnizori semnifi cativi, in timp ce importurile anuale se situeaza la circa 48 milioane de euro. Structura pietei este dominata de vopselele arhitecturale (85,73% din total) si de materialele pentru industria auto (12,19%), ponderea vopselelor industriale urmand declinul din domeniu si ajungand la numai 2,08%.
Varianta demonstrativa: click aici!
Descriere:
Piata de lacuri si vopsele din Romania a inregistrat anul trecut o scadere cuprinsa intre 7% si 10% fata de nivelul din 2012, fiind evaluata de majoritatea operatorilor din domeniu la circa 300 milioane de euro. Chiar daca estimarile pentru 2014 indica o usoara evolutie a cererii din domeniu, aceasta nu va fi suficienta pentru recuperarea pierderilor suferite de companii in cei aproape sase ani de recesiune. Conform datelor Asociatiei Industriei Vopselelor din Romania (AIVR), care reuneste 18 dintre cei mai importanti producatori specializati, ce au realizat, in 2012, afaceri totale de 212,25 milioane de euro, pe piata locala de profil sunt activi aproximativ 30 de furnizori semnificativi, in timp ce importurile anuale se situeaza la circa 48 milioane de euro. Structura pietei este dominata de vopselele arhitecturale (85,73% din total) si de materialele pentru industria auto (12,19%), ponderea vopselelor industriale urmand declinul din domeniu si ajungand la numai 2,08%. Intrucat datele anului 2013 nu au fost inca centralizate, informatiile sunt calculate la nivelul anului 2012. Schimbarea pe care a adus-o anul precedent in bransa s-a observat in modificarile structurale ce au avut loc in cadrul corporatiilor active pe plan intern, cum ar fi fuziunea Fabryo - Atlas Paints sau vanzarea companiei Deutek Romania de catre Advent International fondului de investitii Axxess Capital. De asemenea, trebuie remarcata, pe plan extern, ralierea la sustenabilitate prin asocierea Akzo Nobel (in calitate de lider european in productia de lacuri si vopsele) cu cei mai mari producatori de materii prime din domeniu: BASF, Bayer, Evonik, Henkel, Lanexss si Solvay. In ansamblu, piata locala de lacuri si vopsele s-a caracterizat, anul trecut, prin orientarea preponderenta a consumatorilor catre pret, ceea ce a determinat o stabilizare a vanzarilor cantitative din domeniu, concomitent cu o scadere valorica usoara a acestora. De asemenea, s-a concretizat tendinta consumatorilor de a se implica personal in proiectele de renovare, operatiunile de bricolaj fiind cele care au sustinut piata, in timp ce consumul din sectorul de constructii s-a mentinut la un nivel moderat. Potrivit managerilor companiilor din domeniu, in 2014 va fi raportata o crestere a vanzarilor doar daca proiectele de investitii in infrastructura sunt implementate, iar companiile private reiau proiectele amanate. In ceea ce priveste preturile, producatorii au declarat ca vor incerca sa le mentina la nivelurile din 2013, in pofida presiunilor ce vor fi generate de noile impozite si accize anuntate de Executiv la finele anului trecut, de posibilele cresteri ale cotatiilor materiilor prime, precum si de fluctuatiile nefavorabile ale cursului de schimb valutar.
 
Stagnare anuntata de majoritatea producatorilor de gips-carton
Piata de gips-carton a stagnat anul trecut la nivelul din 2012, situatia imbunatatindu-se, insa, dupa scaderile succesive din perioada 2009 - 2011, potrivit opiniilor managerilor principalilor producatori locali de sisteme din gips-carton. Previziunile pentru 2014 sunt optimist-moderate, avand in vedere ca sectorul renovarilor inregistreaza o revigorare usoara. Din punct de vedere valoric, desi nu exista date provenite dintr-o monitorizare oficiala si generalizata a Institutului National de Statistica (INS) sau a unor organisme independente, piata de gips-carton din Romania a atins, la finele lui 2013, o valoare de maximum 80-85 milioane de euro, in timp ce cantitatile comercializate s-au situat intre 37 si 40 de milioane mp. Deprecierea domeniului este mult mai accentuata daca datele disponibile se raporteaza la cele din 2008, cand pe piata s-au comercializat 65-67 milioane mp. Cu toate acestea, evaluarile producatorilor indica faptul ca, pe termen mediu si lung, sectorul de profil are premise foarte bune de dezvoltare. Actualmente, potrivit calculelor publicatiei Agenda Constructiilor, pe piata locala de gips-carton sunt active, in total, 19 companii, dintre care 10 sunt specializate in furnizarea de profile metalice pentru placile din gips-carton utilizate pe piata de constructii, celelalte noua fiind implicate pe segmentul de piata al tavanelor casetate si al livrarilor propriu-zise de panouri din gips-carton. Veniturile cumulate de cei 10 furnizori de profile metalice specializate au insumat, potrivit celor mai recente date publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice (aferente anului 2012), circa 85 milioane de euro.
***
Analiza completa a pietei nationale de lacuri, vopsele si placi din gips-carton poate fi lecturata in editia ianuarie-februarie 2014 a revistei Agenda Constructiilor. Demersului publicatiei au raspuns 12 manageri ai unor companii lider pe piata, printre care se afla: Policolor-Orgachim, Fabryo-Atlas Paints, Deutek, Duraziv, Sarcom, Akzonobel, Cesal, Siniat Romania, Saint-Gobain Rigips etc.
Copyright 2010 Rampa Invest - Agenda Constructiilor & Fereastra (editor). Toate drepturile rezervate.

NOTIFICARE: Informatiile cuprinse in documente sunt protejate de legea dreptului de autor si, in consecinta, nu pot fi copiate sau reproduse, reconfigurate, transmise, transferate, difuzate, redistribuite sau revandute in orice scop, in intregime sau partial, in orice forma sau prin orice metoda/mijloace, de orice persoana, fara acordul prealabil si in scris al editorului [citeste mai mult]
Platile se realizeaza prin portalul de plati securizat
RAWLPLUGTotalEnergieshiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE

Cautare documente

Cauta :



Categoria
Domeniul
strabag nivel 1
DRS
SIGM
konsent
VEGO
concelex
EDIT-Structural
Ubitech
viarom
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
BogArt
quadratum
noark
CDS
ness project
MAKITA
SSAB
ELECTROGRUP
rigips
theda mar
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<