Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - AFACERILE din sectorul de tehnologie vor atinge 55 miliarde lei in 2020
AFACERILE din sectorul de tehnologie vor atinge 55 miliarde lei in 2020
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 10 Feb 2020 15:42
Afacerile din sectorul de tehnologie din Romania, de la cercetare-dezvoltare in inginerie la echipamente automatizate si software, vor atinge in acest an 55 miliarde lei, mai mult decat dublu fata de nivelul din 2010. Industria romaneasca se afla la momentul unor decizii strategice - trebuie sa faca pasul spre robotizare si digitalizare, spre Factory 4.0, in ton cu schimbarile majore la nivel international, arata o analiza realizata de expertii de la Frames si Academia Industriala.
Economia mondiala face deja pasul catre Factory 4.0, considerata a patra revolutie industriala, iar cel mai relevant exemplu de transformari majore, dincolo de dinamica sectorului de software, il reprezinta evolutia industriei auto care, in urmatorii 10 ani, isi propune sa renunte la productia de automobile cu motoare termice si sa se focuseze pe automobilele electrice, dotate cu inteligenta artificiala.
Si Romania face pasi inainte, dovada evolutia semnificativa a business-ului din sectorul tehnologic (coduri CAEN 6201,6202,6203,6209,721,7112, 4652, 4651). Numarul companiilor care activeaza in aceste domenii, de la fabricarea echipamentelor industriale si cercetare/ dezvoltare in inginerie, la realizarea software-ului, consultanta, managementul mijloacelor de calcul, comertul cu ridicata al componentelor si echipamentelor de calcul, a crescut semnificativ in ultimii 10 ani, de la 13.876 de societati in 2010 la 32.205 firme in 2018.
Pe fondul dezvoltarii economiei, afacerile din sectorul tehnologic au avansat de la 26 miliarde de lei in 2010 la 51,1 miliarde lei in 2018. Si profitabilitatea a urmat aceeasi tendinta, majorandu-se de la 1,56 miliarde lei in 2010 la 5,41 miliarde lei in 2018.
Potrivit expertilor, dupa un an 2019 in care rezultatele preliminarii indica un avans semnificativ, 2020 se anunta a fi cel mai bun an pentru business-ul tehnologic din Romania, cu afaceri estimate de peste 55 miliarde lei si un profit peste nivelul de 6 miliarde lei.
 
 
Majorare substantiala a capitalului social al companiilor de tehnologie
Din punct de vedere al evolutiei capitalului social, datele statistice arata un avans semnificativ in ultimii 10 ani, de la 6,25 miliarde lei in 2010 la 14,1 miliarde lei in 2018.
"Evolutia business-ului din acest sector este dinamica, sustinuta de o cerere de produse si servicii in crestere de la un an la altul. Solutiile tehnologice pentru industria auto, pentru sectorul de prelucrare, agricultura si constructii se afla in prim-plan. Sustinuta de dinamica sectorului de software, care ofera tot mai multe solutii costumizate, economia romaneasca face pasi semnificativi catre Industry 4.0, catre robotizare si digitalizarea proceselor", a declarat Marius Haratau, manager Academia Industriala.
 
Centrele tehnologice din Romania
Dupa ce, inainte de Revolutie, in Romania existau zeci de intreprinderi si centre de cercetare si tehnologie in aproape toate colturile tarii, afacerile din sectorul tehnologic s-au focusat, in ultimii ani, in jurul marilor orase, in special a celor cu centre universitare.
Bucurestiul se afla in prim-plan, cu 10.086 de firme active in acest domeniu, urmat de judetul Cluj, cu 3.251, si Timis cu 1.884 de companii. Urmeaza Iasi (1.526), Ilfov (1.433), Bihor (999), Prahova (959), Constanta (865) si Sibiu (717).
La polul opus se afla judetele Mehedinti (128), Ialomita (137), Giurgiu (147) Tulcea (162), Caras Severin (160) si Teleorman (167).
Potrivit statisticii, peste 32.000 de firme sunt din zona microintreprinderilor, in multe cazuri start-up-uri, si numai aproximativ 1.700 fac parte din categoria firmelor mici, medii si mari, in functie de cifra de afaceri.
Cifra de afaceri medie, la nivelul intregului sector, era in 2018 de 1,5 milioane de lei, iar media profitului net se ridica la 159.502 lei.
Analiza Frames & Academia Industriala arata ca cele 32.205 firme active in 2018 angajau, in total, un numar de 151.003 de salariati, un numar dublu fata de anul 2010 (75.156).
 
 
UE trece la Factory 4.0
In esenta, Factory 4.0 se refera la business-uri care si-au digitizat tehnologiile, astfel incat instalatiile si echipamentele pot comunica intre ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii. Potrivit expertilor, de la retele de comunicatii, la roboti, imprimante 3D, sisteme de control si, in viitor, masini autonome, Factory 4.0 va impacta in mod semnificativ economia, in urmatorii ani, oferind un grad fara precedent de automatizare si independenta operationala.
Potrivit expertilor, in urmatorii ani, competitivitatea economica a Romaniei va depinde, in mare masura, de felul in care companiile se vor adapta la Industry 4.0, inclusiv de modul in care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport.
"Aceasta a patra revolutie industriala va aduce schimbari fundamentale in mecanismele economice si Romania trebuie sa fie pregatita. Noile tehnologii vor ajuta companiile sa fie mai productive si sa dezvolte produse si servicii de mai buna calitate, intr-un mediu de lucru mai sigur. In plus, le vor permite sa se dezvolte si sa fie mai competitive pe piata globala", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Si noua "Strategie UE 2030 privind industria" se focuseaza pe aceste tendinte. Potrivit expertilor UE, automatizarea si digitalizarea productiei, a produselor si a serviciilor bazate pe date vor transforma industria europeana, conducand-o la schimbari intr-un ritm fara precedent. "Progresul in inteligenta artificiala, IoT, robotica, automatizarea, biotehnologia si imprimarea 3D vor aduce transformari semnificative in toate industriile europene. Economia va fi mai eterogena si mai descentralizata decat in prezent si, prin urmare, va ajuta pietele sa functioneze intr-un mod mai eficient si mai durabil", afirma acestia.
Strategia UE 2030 isi propune, totodata, regandirea managementului resurselor naturale si reorganizare lanturilor industriale catre o economie circular care "va face mai mult cu mai putin".
 
Romania – in urma celorlalte tari privind digitalizarea industriei
In prezent, dincolo de dinamica business-ului in sectorul tehnologic, Romania se afla la coada clasamentului european privind digitalizarea si robotizarea industriei. Datele Comisiei Europene situeaza Romania pe locul 27 din cele 28 de state membre ale UE in cadrul Indicelui economiei si societatii digitale (DESI) pentru 2019. Indicele monitorizeaza performanta digitala globala din Europa si urmareste progresele inregistrate de tarile UE in ceea ce priveste competitivitatea digitala.
In general, cele mai performante tari din UE in acest domeniu sunt Irlanda, Tarile de Jos, Belgia si Danemarca, in timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si Polonia trebuie sa recupereze decalajul.
Un numar tot mai mare de intreprinderi utilizeaza servicii de cloud (18% in comparatie cu 11% in 2014) si platforme de comunicare sociala pentru a interactiona cu clientii lor si cu alte parti interesate (21% in comparatie cu 15% in 2013). Cu toate acestea, numarul IMM-urilor care isi vand bunurile si serviciile in mediul online a stagnat, mentinandu-se in ultimii ani la 17%.
Statisticile Federatiei Internationale pentru Robotica arata, pe de alta parte, ca Romania are, in prezent, 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, si ar mai avea nevoie de cel putin 10.000 de roboti industriali.
Spre comparatie, in Polonia sunt 28 roboti/ 10.000 angajati, in Ungaria sunt 57 de roboti, iar Cehia are 100 de roboti la 10.000 de muncitori. In SUA, industria americana a incorporat, in ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboti.
"Pe fondul evolutiei economice mondiale si in contextul crizei acute de personal calificat cu care se confrunta industria, solutia viabila pentru companiile romanesti, indiferent de marime, o reprezinta adoptarea noilor tehnologii. Modernizarea tuturor sectoarelor, inclusive a celor traditionale, in special a productiei, si crearea de noi oportunitati pentru intreaga economie vor permite tuturor intreprinderilor, in special IMM-urilor, sa acceseze noi tehnologii", a declarat Marius Haratau.
 
Factory 4.0 Bucuresti
De la transformarea industriei, la digitalizare si dezvoltarea competentelor digitale ale angajatilor, toate aceste teme vor fi abordate in cadrul conferintei Factory 4.0 care se va desfasura pe 12 mai, la Face Convention Center din Bucuresti.
In cadrul conferintei si workshop-urilor dedicate, vor fi abordate teme precum "Technology vs. Humanity - The Future is already here", "Industry 4.0 needs a complete automation solution", "Realizarea potentialului prin digitalizarea productiei", "The new EU industrial strategy", "Antreprenoriat si Industry 4.0", "Integrated Value Chain", "The future of cyber security and automation" si "Industry 4.0: oameni, procese si tehnologii".
Printre speakerii de la Factory 4.0 se vor afla celebrul futurolog Gerd Leonhard, CEO al The Futures Agency si unul dintre cei mai cunoscuti si influenti autori si speakeri din sectoarele tehnologiei, telecom, marketing & media, Lorena Ionita, Deputy Head of Unit al Comisiei Europene si cunoscutul inventator si antreprenor roman Cornel Amariei, prezentat de Junior Chamber International (JCI) drept unul dintre cei mai remarcabili 10 tineri din lume si inclus de revista Forbes din SUA in top 10 - cei mai influenti tineri cu varsta sub 30 de ani din Europa.
***
Analiza privind dinamica business-ului din sectorul tehnologic din Romania a fost realizata de compania de consultanta Frames pe baza datelor financiare ale companiile active din sectorul analizat, cu codurile CAEN 6201 - Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client), CAEN 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, CAEN 6203 - Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul, CAEN 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, CAEN 721 Cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie, CAEN 7112 - Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, CAEN 4652 - Comert cu ridicata de componente si echipamente electronice si de telecomunicati si CAEN 4651 - Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului. Datele prelucrate sunt obtinute de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor pe baza informatiilor publice declarate de companii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
leviatan
Ubitech
viarom
noark
CDS
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
siniat
ness project
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
concelex
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander