Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ALLBIM NET: BIM necesita o abordare bazata pe standarde actualizate
ALLBIM NET: BIM necesita o abordare bazata pe standarde actualizate
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 28 Oct 2024 06:20
Compania ALLBIM NET distribuie in Romania unele din cele mai puternice solutii software pentru arhitectura, inginerie si constructii (AEC), printre care Allplan, Lumion sau SCIA Engineer. Cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu, ALLBIM NET ofera o gama extinsa de servicii de consultanta si instruire pentru a facilita o utilizare optima a aplicatiilor promovate. Obiectivul declarat este de a sustine clientii in demersul lor de a construi mai bine, indiferent daca este vorba despre proiecte uzuale sau cu un grad foarte ridicat de complexitate. Despre situatia actuala a pietei si tendintele de evolutie pe termen scurt, mediu si lung ofera in continuare mai multe detalii Dan Moraru, fondatorul ALLBIM NET. 
 
- Care sunt principalele tendinte pe piata locala de software pentru constructii? Cum influenteaza noile mega-trenduri de digitalizare piata de profil si cum sunt primite noile tehnologii de piata din Romania? 
- In ultimii ani, tot mai multe companii din domeniul constructiilor fac tranzitia catre digitalizare si automatizare, adoptand modul de lucru BIM si solutii integrate ce acopera atat fazele de proiectare, cat si pe cele de executie. Mega-trendurile de digitalizare, de exemplu inteligenta artificiala, digital twins sau solutiile bazate pe cloud, au un impact puternic asupra industriei, lucru pe care il vedem din ce in ce mai des in caietele de sarcini care includ cerinte specifice pentru solutii avansate din partea proprietarilor de active, indiferent daca vorbim despre cladiri sau infrastructura. In Romania, se cere utilizarea platformelor de colaborare (CDE) atat pentru fazele de proiectare si executie (cum este Bimplus), cat si pentru operarea si managementul cladirilor (precum dTwin), in special in ceea ce priveste integrarea echipamentelor IoT si monitorizarea consumului de energie. Aceste noi tehnologii sunt primite cu interes, insa ritmul de adoptie variaza in functie de dimensiunea companiilor si de complexitatea proiectelor acestora, firmele mari fiind in mod evident mai deschise la implementarea acestor solutii, pentru a-si eficientiza operatiunile si pentru a-si reduce costurile.
 
- Care sunt cele mai importante companii din domeniul constructiilor, ce utilizeaza solutiile pe care le comercializati si pentru ce versiuni au optat?
- Printre clientii nostri se numara companii de top din sectorul constructiilor, cum ar fi grupul de firme Erbasu, care a facut pasi importanti in adoptarea tehnologiilor digitale moderne. De asemenea, companii mari de proiectare precum Plan 31, EDIT Structural, Allied Engineers, Pintilie+Partners sau BIM Design & Consulting folosesc cu succes solutiile noastre, optand pentru versiuni recente de software care ofera fluxuri de lucru integrate. 
 
- Ce investitii/ obiective aveti in vedere in 2024-2025 si in perspectiva? Care sunt cele mai noi versiuni si servicii lansate pe piata? Aveti in plan noi lansari in perioada urmatoare?
- Ne propunem sa continuam investitiile in promovarea solutiilor noastre software, cu accent pe extinderea prezentei pe piata. Misiunea pe care o avem ramane aceeasi - si anume sa fim alaturi de clientii nostri nu doar prin solutii software, ci si prin servicii de consultanta si de suport tehnic. Vom organiza mai multe evenimente de training si de networking pentru a le permite sa fie la curent cu ce este nou in acest domeniu.
In ceea ce priveste noile produse, s-au lansat, de curand, noile versiuni ale aplicatiilor Allplan si ale suitei ProtaStructure, iar in noiembrie urmeaza lansarea SCIA Engineer. In acest context, am pregatit evenimentul online GO Digital, ce va incepe pe 6 noiembrie, care va prezenta aceste noutati, alaturi de fluxuri de lucru in softurile pentru arhitectura si inginerie. Ii invitam pe toti cei interesati sa participe gratuit si sa descopere avantajele acestor solutii. De asemenea, intelegem importanta mentinerii unui echilibru intre costurile de licentiere si bugetul birourilor de proiectare. De aceea, pentru proiectele finantate din fonduri europene, continuam sa oferim licente permanente. 
 
- Cu ce dificultati va confruntati in activitatea curenta? Ati observat o scadere a initiativelor si proiectelor de digitalizare a companiilor, in contextul inflationist actual?
- Una dintre provocari este legata de conformitatea specificatiilor BIM cerute in licitatii, observand ca multe dintre acestea nu respecta standardele actuale, cum ar fi ghidurile RTC 8 si 9 sau cerintele SR EN 19650. In continuare, se folosesc specificatii invechite, adesea copiate din surse neactualizate de pe internet. Am remarcat aceasta problema si in cadrul evenimentului The BIM Challenge, unde am discutat despre importanta adoptarii unor standarde corecte si recente pentru un proiect BIM si ce presupune acesta pentru toti partenerii de proiect - de la beneficiar, la constructor. Continuam sa recomandam tuturor actorilor din industrie sa consulte standardele actualizate si sa colaboreze cu specialistii nostri pentru o implementare corecta a solutiilor BIM. 
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CDS
concelex
EDIT-Structural
quadratum
viarom
leviatan
SSAB
strabag nivel 1
theda mar
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
konsent
DRS
Arduro
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
noark
VEGO
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<