Agenda Constructiilor
Luni, 06 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANIS: Companiile de IT exprima un optimism moderat la inceputul anului 2024
ANIS: Companiile de IT exprima un optimism moderat la inceputul anului 2024
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 12 Ian 2024 13:21
Industria IT exprima un optimism moderat pentru 2024, dupa ce anul 2023 s-a incheiat cu rezultate sub asteptarile de la inceputul anului, arata datele colectate in ANIS Sentiment Survey 2024. ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, a derulat sondajul in luna decembrie 2023, in randul companiilor membre, care reprezinta, la nivel de venituri, aproximativ 65% din intregul sector de software si servicii IT. Rezultatele finalului de an au fost sub cele estimate la inceputul anului trecut, iar modificarile fiscale din 2023, considerate cu impact major (34%) si mediu (62%), au dus la estimari relativ mai putin optimiste pentru 2024. 
"Atat datele din ANIS Sentiment Survey, cat si informatiile directe de la membrii ANIS, confirma un optimism moderat al industriei romanesti de IT pentru 2024. Optimismul se bazeaza pe proiectele pe care fiecare companie le are in pipeline, in foarte mare masura in pietele externe unde companiile noastre exceleaza (pe primele 9 luni din 2023 industria a furnizat Romaniei un surplus comercial record de 3,7 miliarde de euro), dar si pe specialistii pregatiti prin efortul propriu al companiilor in anii anteriori de crestere accelerata. Nevoia evidenta de digitalizare a serviciilor publice, dar si a economiei in general, ar putea sa fie un factor de optimism, doar ca foarte multe companii nu il vad ca pe o oportunitate certa pentru businessul lor. Exista si o doza de pesimism care vine mai ales din impredictibilitatea politicilor publice si din instabilitatea fiscalitatii, care, asa cum s-a vazut anul trecut, poate avea un impact semnificativ pentru majoritatea companiilor”, spune Corina Vasile, director executiv ANIS. 
 
 
Optimismul industriei IT din Romania s-a ponderat inca de anul trecut. Daca in editia anterioara a ANIS Sentiment Survey, publicata la inceputul anului 2023, peste 68% dintre respondenti indicau ca vor termina anul cu o echipa marita, doar 44% dintre acestia au si finalizat anul trecut cu un numar mai mare de angajati. In acelasi timp, daca doar 9,5% se asteptau in 2023 la scaderea numarului de angajati, la final de an 24% dintre respondenti au indicat ca echipa companiei s-a micsorat. 
Vestile mai bune vin din zona volumului de proiecte contractate. Daca initial 61% dintre manageri s-au asteptat ca numarul proiectelor contractate in 2023 sa creasca, la final de an 56% au declarat ca aceste obiective s-au realizat. In acelasi timp, 30% dintre companii au raportat o mentinere a volumului de proiecte la un nivel similar cu 2022. Scaderea s-a inregistrat la doar 14% dintre respondenti, desi anterior mai mult de 30% dintre companii erau mai pesimiste la acest capitol. 
Estimarile referitoare la venituri nu au suferit nici ele modificari majore in segmentul care a inregistrat cresteri. Astfel, daca la inceput de 2023, companiile se asteptau in proportie de 65% sa termine anul cu venituri in crestere, 62% dintre ele au si reusit. Pe de alta parte, desi doar 5% dintre respondenti anticipau la inceput de an o diminuare a veniturilor , datele de la sfarsitul anului indicau o scadere pentru 14% dintre acestia. 
 
 
Potrivit ANIS Sentiment Survey, 64% dintre companiile IT vor sa termine 2024 cu o echipa mai mare decat in 2023. 28% dintre respondenti estimeaza ca echipa lor va stagna in acest an si numai 8% considera ca aceasta va scadea pe parcursul anului.
Dintre companiile respondente, 56% preconizeaza ca vor avea in 2024 o cifra de afaceri mai mare decat in 2023, 34% ca aceasta va fi similara, iar 10% iau in calcul o posibila scadere a veniturilor. 
“Temperarea cresterilor anticipate si, mai ales procentele semnificative din zona de stagnare nu sunt un semn bun, intr-o perioada in care Romania are nevoie sa micsoreze rapid decalajele tehnologice fata de tari din vest si chiar din CEE ca sa ramana competitiva, iar economia si serviciile publice trebuie digitalizate accelerat. Asa cum am spus in repetate randuri, pe langa impactul negativ in cifre al masurilor fiscale, acestea au transmis un mesaj confuz in economie, astfel incat industria nu mai intelege care sunt prioritatile si care este politica economica a Guvernului. Impredictibilitatea in politicile publice, si mai ales in materie fiscala se materializeaza in rezultate economice sub potential”, a comentat directorul executiv ANIS. 
Potrivit ANIS Sentiment Survey, 96% dintre companii au indicat faptul ca modificarile fiscale adoptate de Guvern au avut un impact mare sau moderat asupra lor in 2023. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
MAKITA
leviatan
strabag nivel 1
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Ubitech
Acvatot 2019
noark
viarom
ness project
EDIT-Structural
siniat
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander