Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Iulie 2020
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANIS solicita cresterea bugetului UE pentru transformare digitala de la 3% la 10%
ANIS solicita cresterea bugetului UE pentru transformare digitala de la 3% la 10%
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 19 Feb 2020 11:55
In contextul reuniunii extraordinare a Consiliului European in care se va discuta bugetul pe termen lung al UE, eveniment ce va avea loc joi, 20 februarie 2020, Digital Europe, confederatia ce reuneste asociatiile de IT din Europa si se ocupa cu lobby la nivelul parlamentului european, solicita liderilor europeni cresterea bugetului alocat digitalizarii de la 3% la 10%. In acest sens, ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, parte din Digital Europe, a trimis o solicitare catre presedintele Klaus Iohannis, reprezentantul Romaniei in cadrul reuniunii, de a pune pe agenda negocierilor initiativa mentionata. Demersul este sustinut de toate cele 24 de asociatii digitale ale Digital Europe si a fost propus fiecarui negociator al statelor membre.
In prezent, bugetul propus de Comisia Europeana pentru programul Europa Digitala este de 9,2 miliarde de euro, respectiv o pondere de 3% din bugetul UE. Potrivit Digital Europe, propunerea Comisiei reprezinta un procent insuficient acordat digitalizarii, comparativ cu alte cheltuieli asumate din buget, iar asociatiile componente vin catre liderii europeni cu urmatoarele solicitari:
- cresterea bugetului UE pentru transformare digitala cu pana la 10%;
- extinderea semnificativa a programului Europa digitala - de la 9,2 miliarde de euro la 25 miliarde de euro - pentru a maximiza impactul pe termen scurt si mediu asupra competentelor digitale ale cetatenilor, IMM-urilor si dezvoltarii AI la nivelul UE;
- integrarea digitalizarii in programul-cadru de cercetare Horizon Europe;
- alocarea de cheltuieli specifice pentru inovarea digitala din alte programe de finantari, cum ar fi politica agricola comuna sau politica de coeziune;
- cresterea bugetului general pentru R&D de la 2% la 3% din PIB-ul UE
ANIS apeleaza la Presedintele Klaus Iohannis pentru sprijin in aceasta initiativa
Pentru a sustine aceste demersuri, fiecare dintre cele 24 de asociatii parte a Digital Europe a trimis catre negociatorul tarii respective o solicitare de sustinere a acestor propuneri. In solicitarea trimisa de ANIS Presedintelui Klaus Iohannis, reprezentantul Romaniei in aceasta reuniune, Asociatia a tinut sa mentioneze, pe langa cele de mai sus, necesitatea primordiala pe plan local a digitalizarii serviciilor publice si a companiilor locale.
„Investitiile sunt necesare pentru educarea noii generatii, dar si pentru formarea competentelor digitale ale angajatilor deja existenti, pentru a ne mentine tara competitiva si in conformitate cu transformarea digitala a societatii. Pe scurt, pentru a permite companiilor locale sa se dezvolte, dar si pentru a mentine un stil de viata occidental, avem nevoie de investitii concentrate in infrastructura si abilitatile digitale”, a declarat Gabriela Mechea, Director executiv ANIS.
Digital Europe: Companiile digitale cresc de 2,5 ori mai repede decat cele non-digitale
Potrivit datelor centralizate de Digital Europe, companiile digitale cresc de doua ori si jumatate mai repede decat companiile non-digitale. Cu toate acestea, 52% dintre cetateni trebuie sa dobandeasca noi abilitati digitale pentru a performa la locul de munca, iar la nivelul intregii Europe avem un deficit de 900.000 de specialisti in IT&C. De asemenea, segmentul inteligentei artificiale, care ar putea adauga 3,6 trilioane de euro la cresterea economica a Europei pana in 2030, reprezinta un alt domeniu in care nu se investeste suficient. Comparativ, SUA investeste de 4 ori mai mult decat Europa in aceasta arie, iar China dublu. Mai mult, se estimeaza ca industriile digitalizate ar putea duce la o reducere de 20% a emisiilor globale de CO2.
„Dorim sa evidentiem ca solicitarile noastre nu vizeaza o crestere a bugetului general, ci mai degraba o realocare de resurse catre acele zone care vor stimula digitalizarea si vor pregati Europa pentru viitor. Pentru a concura la nivel mondial si a crea locuri de munca bine platite, companiile au nevoie de o piata europeana in care sa poata creste rapid, respectiv de investitii concentrate pe transformarea digitala, in domenii precum big data, inteligenta artificiala, 5G si calcul performant. Pentru a stimula cetatenii, dar si regiunile mai sarace, trebuie sa ne asiguram ca acestia au competentele necesare pentru joburile viitorului, iar industriile principale sunt din ce in ce mai digitalizate”, a declarat Cecilia Bonefeld-Dahl, Director General a Digital Europe.
 
VideoConfAC-iulbluebeamACADTeraSteelCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
rigips
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
CELCO 2020
Acvatot 2019

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere