Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - APMGS: Consolidare continua a pietei de monitorizare structurala a cladirilor
APMGS: Consolidare continua a pietei de monitorizare structurala a cladirilor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 15 Mai 2024 06:25
Asociatia Profesionala pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS) este o organizatie non-profit formata din persoane juridice si fizice specializate in instrumentarea si monitorizarea structurala si geotehnica. Organizatia isi propune sa imbunatateasca conectivitatea, schimbul de informatii si sa creasca gradul de constientizare a disciplinelor si instrumentelor de monitorizare structurala si geotehnica in randul proiectantilor, constructorilor, dezvoltatorilor, investitorilor, proprietarilor de cladiri, infrastructura etc. Obiectivele sale sunt constituite, in principal, de coordonarea si integrarea tuturor eforturilor pentru o mai buna dezvoltare si aplicare a tehnicilor de monitorizare structurala si geotehnica in Romania; prezentarea realizarilor, facilitarea schimbului de idei si diseminarea cunostintelor din domeniu la nivel national si international; promovarea si facilitarea cercetarii si a dezvoltarii colaborative la nivel national si international; cresterea gradului de constientizare generala a comunitatii cu privire la necesitatea si valoarea cercetarii si aplicarii monitorizarii structurale si geotehnice; promovarea domeniului monitorizarii sanatatii structurale si geotehnice in numele membrilor. In cele ce urmeaza, Mariana Garstea, presedintele APMGS, face o radiografie a situatiei actuale din Romania pe acest segment de activitate. 
 
- Cum caracterizati preocuparea beneficiarilor de cladiri publice din Romania pentru monitorizarea geotehnica si structurala a constructiilor? Ce s-a schimbat in ultimii doi ani si ce preocupari exista pentru siguranta la cutremure?
- In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere notabila a gradului de constientizare in randul beneficiarilor cladirilor publice din Romania cu privire la importanta monitorizarii geotehnice si structurale. Aceasta preocupare sporita provine din mai multi factori, inclusiv o recunoastere tot mai mare a riscurilor prezentate de dezastrele naturale, cum ar fi cutremure, precum si un accent sporit pe siguranta si rezistenta in practicile de constructie. In ultimii doi ani, a existat o schimbare vizibila catre monitorizarea si intretinerea proactiva a structurilor, determinata atat de modificarile de reglementare, cat si de un angajament mai puternic pentru asigurarea sigurantei utilizatorilor. In special in ceea ce priveste siguranta la cutremur, exista o sensibilitate sporita la vulnerabilitatea seismica a imobilelor, in special in zonele predispuse activitatii seismice. O contributie importanta este cea a proiectantilor care au inteles ca «nu mai merge si asa» si ca beneficiarii publici si cei care gestioneaza cladirile publice trebuie sa respecte legislatia in vigoare. Astfel, marea majoritate a proiectelor noi, de consolidare, de reabilitare etc. au cerinte referitoare la monitorizarea structurala si geotehnica. 
 
- Care sunt cele mai importante provocari in acest domeniu si ce credeti ca ar trebui schimbat pentru imbunatatirea intregului sistem?
- Principalele provocari in acest domeniu se refera la asigurarea respectarii pe scara larga a standardelor, legislatiei de monitorizare (urmarire a comportarii in timp), la cresterea capacitatii de colectare si analiza a datelor in timp real, la promovarea unei mai mari colaborari intre partile interesate, inclusiv companii publice, ingineri si proprietarii de cladiri. In acest sens, pentru a imbunatati sistemul, ar trebui sa existe un efort concertat de eficientizare a cadrelor de reglementare, de investitii in tehnologii avansate de monitorizare. De asemenea, alte elemente de actualitate sunt legate de necesitatea de a taxa lipsa de calitate a serviciilor de monitorizare structurala si geotehnica, atunci cand este cazul, si de optiunea de a alege informat si in cunostinta de cauza cele mai bune solutii de monitorizare structurala si geotehnica raportat la nivelul de risc al proiectului. In plus, trebuie acordata prioritate campaniilor de educatie si constientizare, pentru a conferi beneficiarilor cunostinte despre importanta monitorizarii structurale a cladirilor.
 
- In ce actiuni se implica, in prezent, APMGS? Ati gandit sau demarat proiecte pentru promovarea sanatatii structurale, dedicate beneficiarilor de cladiri publice, la nivel national?
- Asociatia noastra este implicata in diverse activitati care vizeaza promovarea celor mai bune practici in monitorizarea geotehnica si structurala. Am sustinut seminarii, am publicat chiar un ghid, am lansat campanii de comunicare si promovare pentru a disemina cunostintele si a promova colaborarea in industrie. Suntem, de asemenea, in proces de dezvoltare a unui program dedicat promovarii sanatatii structurale la nivel national, inclusiv initiative axate pe educarea proprietarilor si managerilor de cladiri cu privire la importanta monitorizarii si intretinerii regulate. Am realizat o analiza ampla a consultarilor publice lansate de autoritatile publice din ultimii 5 ani referitoare la serviciile de urmarire a comportarii in timp. Concluzia este ca industria nu se implica si avem nevoie stringenta de o colaborare constanta si consistenta in acest sens. Avem sute de autoritati publice deja informate referitor la obligatiile legale pe care le au. Au toate informatiile si instrumentele, in acest moment,sa ceara si sa implementeze aceste lucrari pentru sanatatea, rezilienta si siguranta cladirilor publice. 
 
- Cum arata piata de monitorizare structurala si geotehnica a constructiilor, in acest moment? Ce tipuri de cladiri sau zone prezinta cele mai mari riscuri?
- De-a lungul ultimilor 2 ani, de cand a fost lansata APMGS, eforturile noastre de promovare, informare a importantei monitorizarii structurale si geotehnice atat in executie, cat si in exploatare, au scos la iveala cateva situatii problematice generalizate. Prima dintre ele este aceea ca autoritatile publice - proprietari sau gestionari de cladiri - nu implementeaza lucrari de urmarire a comportarii in timpul exploatarii decat exceptional, cand deja problemele sunt evidente si costurile pe masura. Nu exista o atitudine proactiva, ci mai mult reactiva, cand deja este mult prea tarziu. A doua este legata de faptul ca sunt numite responsabile cu urmarirea comportarii in timp diverse persoane din cadrul aparatului de administrare a cladirii, care nu neaparat sunt si pregatite in acest sens. Cea mai buna solutie in acest caz este sa existe un demers de achizitie publica si identificarea unei persoane juridice, care sa fie autorizata conform HG nr. 808/2005, care sa furnizeze servicii de calitate si care sa raspunda cerintelor legale si tehnice. In fine, nu sunt bugetate corespunzator aceste lucrari si de aici, ca o consecinta directa, rezulta calitatea extrem de scazuta a acestor servicii. 
 
- Care sunt cele mai mari riscuri la care se supun beneficiarii care ignora sau amana deciziile legate de monitorizarea structurala a constructiilor?
- Beneficiarii care ignora sau amana deciziile legate de monitorizarea structurala sunt expusi unui risc semnificativ de a se confrunta cu probleme structurale, costuri crescute de intretinere si potentiale raspunderi legale. Ignorarea monitorizarii poate duce la defecte structurale nedetectate, compromitand siguranta si capacitatea de utilizare a cladirilor, in special in cazul unor dezastre naturale, cum ar fi de exemplul, cutremurul. 
 
- La ce valoare estimati dimensiunea pietei nationale de monitorizare a sanatatii structurale? Cum a evoluat acest domeniu in Romania, in ultimii ani si ce estimari aveti pe termen mediu si lung?
- Piata interna de monitorizare a sanatatii structurale a cunoscut o evolutie constanta in ultimii ani, determinata de cresterea cererii de siguranta si rezistenta in practicile de constructie. Desi estimarile precise ale dimensiunii pietei sunt provocatoare, anticipam o crestere continua pe termen mediu si lung, alimentata de progresele in tehnologiile de monitorizare, reformele de reglementare si o constientizare tot mai mare a importantei sanatatii structurale in asigurarea sigurantei si longevitatii cladirilor din Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
rigips
SSAB
theda mar
SIGM
quadratum
leviatan
konsent
CDS
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
noark
Ubitech
ness project
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
AED
MAKITA
VEGO
DRS
viarom
EDIT-Structural
concelex
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<