Agenda Constructiilor
Marti, 05 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BEI: Peste 70% din companiile europene au investit in transformarea digitala
BEI: Peste 70% din companiile europene au investit in transformarea digitala
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 23 Oct 2024 13:39
Companiile europene sunt in fruntea investitiilor pentru atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice, cu 61% dintre firme care au investit deja astfel si 53% care planuiesc sa faca acest lucru.  
Utilizarea tehnologiilor digitale avansate este in crestere, deoarece 74% dintre firmele europene adopta tehnologii avansate pentru a-si spori competitivitatea.  
Confruntate cu socuri comerciale, companiile investesc in lanturi de aprovizionare mai rezistente si mai sigure.  
Companiile din Uniunea Europeana au rezistat relativ bine socurilor legate de sanatate, preturi si comert din ultimii patru ani si au ambitii mai mari pentru transformarea verde si digitala, conform  sondajului Bancii Europene de Investitii (BEI).
Sondajul BEI privind investitiile 2024, publicat la Reuniunile Anuale ale Bancii Mondiale si FMI de la Washington, ofera o imagine a leadershipului firmelor din UE in tranzitia verde si consolidarea lanturilor de aprovizionare in fata riscurilor geopolitice sporite si a perturbarilor lanturilor de aprovizionare.
Multe firme din Europa sunt multumite de nivelul lor de investitii din ultimii trei ani si sunt angajate in combaterea schimbarilor climatice si adoptarea tehnologiilor digitale, arata sondajul. Acesta acopera un total de aproximativ 12.000 de companii din toate tarile UE, precum si un esantion comparativ din Statele Unite.
Desi ponderea companiilor din UE care se asteapta sa isi creasca investitiile a scazut la un sold net de 7% in 2024, comparativ cu anul trecut, companiile europene continua sa depaseasca rivalii din SUA si conduc in investitiile pentru reducerea emisiilor care cauzeaza schimbarile climatice sau pentru a face fata impactului vremii severe. Cel mai recent sondaj privind investitiile arata ca 61% dintre firmele din UE au investit in combaterea schimbarilor climatice, comparativ cu 56% in 2023 si 53% in 2022. Tranzitia verde impune transformari, dar aduce si oportunitati. Peste un sfert dintre firmele din UE – 27% – considera tranzitia catre o economie cu zero emisii nete ca o oportunitate in urmatorii cinci ani.
"Angajamentul firmelor din UE fata de tranzitia verde si cea digitala ilustreaza potentialul economiei europene", a declarat presedinta BEI, Nadia Calviño. „Sondajul confirma ca parteneriatul public-privat este esential pentru investitiile strategice care sustin competitivitatea, securitatea si autonomia UE pe pietele globale."
Aproximativ 90% dintre firmele din UE si SUA au luat masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Strategiile cheie adoptate includ investitii in reducerea deseurilor, reciclare si eficienta energetica. Companiile din UE sunt mai predispuse decat cele din SUA sa fi implementat optiuni de transport durabil, sa fi optat pentru generarea de energie din surse regenerabile si sa isi fi stabilit obiective de reducere a emisiilor. O treime dintre companiile din UE – 34% – vad tranzitia verde ca un risc pentru afaceri, comparativ cu 42% in SUA.
In UE, 37% din totalul investitiilor efectuate de companii sunt directionate catre active intangibile, cum ar fi cercetarea, competentele si know-how-ul, subliniind un accent strategic pe inovare si solutii digitale. 74% dintre companiile din UE au raportat utilizarea tehnologiilor digitale, marcand o crestere de 4% fata de anul trecut. Intre timp, SUA continua sa conduca, cu 81%.
Cu toate acestea, privind inainte, multe companii europene prioritizeaza investitiile de inlocuire in detrimentul extinderii capacitatilor, doar 26% dintre firmele din UE planuind sa-si extinda operatiunile in urmatorii trei ani, comparativ cu 47% dintre firmele din SUA.
"Concentrarea companiilor din UE pe inovare este binevenita si trebuie sustinuta", a adaugat presedinta BEI, Nadia Calviño. „De aceea, Grupul BEI lucreaza la un nou Plan de Actiune pentru a consolida integrarea pietelor de capital din Europa si, astfel, a canaliza economiile private in investitii productive in Europa."
Mediul de afaceri ramane o preocupare pentru companiile din Uniunea Europeana si Statele Unite, lipsa fortei de munca calificate si incertitudinea cu privire la viitor fiind unele dintre preocuparile cheie in ambele regiuni. Investitiile in afaceri sunt inca impiedicate de costurile ridicate ale energiei, care reprezinta obstacole semnificative pentru 46% dintre firmele din UE.
Majoritatea (60%) exportatorilor din UE raporteaza ca inca trebuie sa respecte standarde si reguli de protectie a consumatorilor diferite de la un stat membru la altul, evidentiind ca fragmentarea pietei persista.
"Firmele europene fac progrese in abordarea atat a schimbarilor climatice, cat si a transformarii digitale", a declarat economistul-sef al BEI, Debora Revoltella. „Dar cresterea investitiilor in UE necesita o piata unica mai putin fragmentata."
Sondajul subliniaza, de asemenea, importanta unor lanturi de aprovizionare robuste. Preocuparile legate de perturbarile comerciale s-au diminuat comparativ cu anul trecut, dar firmele nu au observat imbunatatiri in ceea ce priveste noile reglementari, tarifele sau restrictiile comerciale. Companiile din UE sunt bine integrate in comertul global si au beneficiat substantial de pe urma acestuia in trecut. Intr-o lume noua, cu tensiuni geopolitice in crestere, firmele din UE reactioneaza prin consolidarea rezilientei lanturilor lor de aprovizionare, vizand securitatea si eficienta economica.
Raportul din 2024 serveste factorilor de decizie, economistilor si liderilor de afaceri oferind perspective asupra peisajului investitional si identificand actiuni necesare pentru a stimula cresterea economica si rezilienta. Pentru mai multe informatii si raportul complet, click aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
noark
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
SSAB
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
ness project
MAKITA
theda mar
Arduro
konsent
SIGM
rigips
CDS
viarom
Ubitech
concelex
DRS
quadratum
ELECTROGRUP
BogArt
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<