Agenda Constructiilor
Luni, 17 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Bestjobs: Eliminarea facilitatilor fiscale din IT va accelera criza de pe piata muncii
Bestjobs: Eliminarea facilitatilor fiscale din IT va accelera criza de pe piata muncii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 28 Sep 2023 13:13
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atat la nivel global, dar mai ales in Romania. Pe de o parte, concedieri semnificative in prima parte a anului au lasat foarte multi candidati in cautare de job intr-o piata cu pretentii tot mai ridicate, iar pe de alta parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 de lei brut, masura care ar urma sa fie implementata din aceasta toamna, pune presiune pe recrutare si ii poate determina pe angajatori sa se orienteze catre candidatii mai tineri, care sa se incadreze in limita salariala neimpozitabila. Numarul de joburi din IT disponibile pe platforma de recrutare bestjobs s-au mentinut la nivelul lunii ianuarie, in timp ce numarul aplicarilor inregistrate de candidati in ultima luna este cu 15% mai mare decat la inceputul anului.
In IT, exista in continuare specializari pentru care gasirea candidatilor potriviti ramane o problema. Acestea sunt, de regula, cele legate de tehnologiile noi sau in dezvoltare, precum automatizarile, Inteligenta Artificiala sau securitatea cibernetica, pentru care ofertele salariale sunt cu mult peste media pietei. De exemplu, un Cybersecurity Engineer poate castiga intre 1.500 si 2.300 euro net, un Ofiter in securitatea datelor, intre 1.000 si 1.500 euro net si un Automation QA Engineer, intre 1.900 si 2.500 euro net, potrivit datelor bestjobs. De altfel, cei mai multi angajati din IT, in special cei care lucreaza in programare si ale caror salarii depasesc 10.000 de lei brut, pot viza alte tipuri de contracte care sa avantajeze mai mult, precum cele de colaborare prin PFA sau microintreprindere.
La polul opus, eforturile marilor companii din IT de a-si ajusta numarul de angajati recrutati in timpul pandemiei la volumul de munca actual a rezultat in concedieri masive in acest sector, care au inceput de la finalul lui 2022 si inca au ecou pe piata muncii. Foarte multi candidati sunt inca disponibili dupa perioade lungi de cautari si, in contextul eliminarii facilitatilor fiscale, vor fi nevoiti sa isi reduca considerabil si asteptarile financiare.
„Dupa multi ani in care sectorul IT s-a confruntat cu un mare deficit de specialisti, in ciuda ofertelor mari salariale, anul acesta se contureaza un schimb in raportul de forte dintre angajatori si candidati, avantajul trecand de partea angajatorilor. Cu toate acestea, unele specializari o duc mai bine decat altele, dar la nivelul recrutarilor, se simte o tensiune tot mai mare, in contextul in care unii candidati au dificultati in a-si gasi rapid un job potrivit”, spune Ana Visian, Marketing Manager bestjobs.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
rigips
viarom
CDS
Ubitech
siniat
Acvatot 2019
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
ness project
quadratum
noark
konsent
concelex
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander