Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BIMTECH: "Cerintele BIM" apar deja in licitatii si vor deveni esentiale in viitor
BIMTECH: "Cerintele BIM" apar deja in licitatii si vor deveni esentiale in viitor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 14 Aug 2024 06:25
Tendinta de adoptare a software-ului pentru constructii, in special a uneltelor BIM authoring (Building Information Modelling), a accelerat in ultimii 3-4 ani, observa specialistii asociatiei BIMTECH, care urmaresc inca din anul 2020, printr-un sondaj periodic, maturitatea implementarii BIM in Romania. Conform sondajului recurent realizat recent, intre 2020 si 2024 se observa o crestere de 15% a utilizarii BIM (un software BIM authoring/ management), cu pana la un total de 80% din respondenti utilizand BIM cel putin o data. De asemenea, utilizarea .IFC (industry foundation classes) a crescut cu 18%, circa 88% din respondenti utilizand un IFC cel putin o data. In continuare, cea mai mare provocare in adoptarea BIM este lipsa de know-how din piata (74,3% dintre respondenti), urmata de rezistenta la schimbare (68,3%). Ce este interesant este ca "pretul prohibitiv al soft/ hard-wareului" ca impediment in adoptarea la scara larga a BIM a scazut de la 44,4% la 32,7%. Sondajele pot fi consultate pe site-ul www.bimtech.ro si www.buildingsmartromania.org. "Mai observam ca exista companii foarte avansate care prefera sa nu faca public acest lucru pentru a-si pastra un avantaj competitiv, dar si companii care au inceput sa se pregateasca pentru a se incadra in cerintele BIM nou aparute in cadrul licitatiilor. Vedem intregul spectru, insa observatia generala este ca asistam la un progres, din punctul nostru de vedere, inca insuficient in comparatie cu alte tari", explica arh. Stefan Constantinescu, presedintele BIMTECH.
Organizatia reprezinta o echipa pluridisciplinara de specialisti, formata din cadre academice, arhitecti, ingineri, avocati si antreprenori, care s-au asociat in scopul de a cerceta, dezvolta si implementa tehnologii aplicabile in cadrul unei platforme de proiectare, executie si operare a mediului construit.
 
- Ce feedback a avut in piata de constructii aprobarea "foii de parcurs" adoptate de Guvern in 2022? Ce impact a avut asupra deciziilor de implementare BIM la nivelul companiilor si cum a decurs implementarea in ultimii doi ani?
- Incepem sa observam in caietele de sarcini de la licitatiile publice "cerinte BIM". Chiar daca de multe ori sunt sumar/ incomplet formulate, ele exista si, indirect, transmit mesajul ca BIM va deveni o "cerinta esentiala" si este la baza unei reforme de mult timp necesara domeniului nostru. Foaia de parcurs a facut parte din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ca jalon si a reprezentat principalul motiv pentru care a fost adoptata in regim accelerat, desi initial nu s-a bazat pe un studiu real al pietei, similar cu sondajele realizate de noi in 2020 și 2024. Aceasta foaie de parcurs a popularizat directivele europene privind digitalizarea in sectorul AEC (arhitectura, inginerie si constructii) prin BIM/ openBIM. In prezent, suntem in perioada proiectelor-pilot, dar nu avem informatii despre existenta unor astfel de initiative in desfasurare initiate direct de MDLPA. Concluziile acestor proiecte vor stabili pragurile bugetare/ functionale si/sau alte criterii pentru obligativitatea utilizarii BIM/ openBIM in cadrul proiectelor publice. Din informatiile disponibile, nu s-a alocat inca buget pentru proiectele-pilot respective. Daca foaia de parcurs nu este respectata, vom intampina blocaje, asa cum observam deja in cazul unor finantari din PNRR.
In continuare, lipsa de know-how, mentalitatea si rezistenta la schimbare si costurile de implementare reprezinta principalele bariere in calea adoptarii BIM.
 
- Care sunt categoriile de companii cele mai receptive la utilizarea BIM? Care ar fi profilul utilizatorului BIM din Romania, in acest moment?
- Cele mai receptive companii sunt cele din proiectare, urmate de marii antreprenori de constructii, mai ales companiile care opereaza in sistem design&build. Profilul utilizatorului BIM este, de regula, acela al unui entuziast, deschis catre nou si cunoastere. "Early adopters" sunt cei care testeaza tehnologiile si procesele nou-aparute, apreciaza importanta standardizarii, inteleg valoarea informatiei ca si activ, nu doar un produs secundar al procesului de a construi si opera. Trainingul de personal si asistenta/ consultanta pe perioada proiectelor in desfasurare, precum si licentele software, investitia in hardware, nu sunt deloc de neglijat pentru o companie de dimensiuni medii si mici. Depinde cat de rapida se doreste tranzitia, care este tipicul proiectelor, repetitivitatea lor. Sunt multe aspecte care influenteaza costurile de implementare, dar toate ar trebui sa plece de la un OIR (organisational information requirements). Acesta este un document care sta la baza implementarii BIM a organizatiei si care descrie obiectivele stabilite pe termen scurt, mediu si lung, echipele implicate, procesele interne ce se doresc a fi eficientizate/ digitalizate, platformele comune de date utilizate, indicatorii de evaluare a performantei si de imbunatatire continua. Cumva, este strategia de implementare BIM intern, in cadrul unei organizatii.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte realizate in BIM la care ati participat? De ce bariere v-ati lovit in utilizarea la eficienta maxima a modului de lucru?
- Este vorba despre proiecte de peste 48.000 mp, spatii comerciale. In cadrul proiectelor mari, barierele principale tin de reticenta in a implementa un proces nou la nivelul managementului, care pleaca ori din lipsa viziunii pe termen lung, desi exista multe similitudini intre procesele de project management si cele descrise, spre exemplu, in seria ISO 19650, ori din lipsa de timp specifica hei-rup-urilor de pe la noi. De cele mai multe ori, termenele proiectelor curg independent de durata fireasca a implementarii. Sunt si situatii unde managerii de proiect inteleg valoarea adaugata, dar de multe ori clientul nu are informatiile complete, desi este cel care are cel mai mult de castigat. Acestia ar trebui sa lucreze alaturi de managerii BIM in punerea in evidenta, bazata pe date reale privind eficientizarea costurilor si reducerea riscurilor, a avantajelor implementarii BIM. Observam deja mari constructori si dezvoltatori care isi reformeaza complet procesele interne pentru a implementa BIM. Cele mai de succes proiecte la care am participat au fost cele unde clientul a fost direct interesat de BIM, a fost prezent in CDE (Common Data Environment) si a putut lua decizii educate, comunicate in timp util tuturor actorilor participanti la proiect.
 
- Cum vedeti dezvoltarea in viitor a acestui mod de lucru in Romania? In cati ani estimati ca se va lucra majoritar in BIM si ce ar trebui sa se intample in acest sens?
- Ca tara, ne aflam in pozitia oportuna de a putea sari peste niste pasi pe care vecinii nostri mai avansati din punct de vedere al digitalizarii nu au putut sa-i evite. O analogie ar fi ca putem trece direct de la internet dial-up la fibra optica, asa cum s-a intamplat, motiv pentru care avem printre cele mai rapide conexiuni la internet din UE. In acest sens, 2026-27 cred ca este o perioada buna pentru a implementa autorizatii de construire bazate pe modele de informatii deschise (openBIM) la nivel national. Vedem implementate aceste sisteme deja in tari precum Finlanda, Estonia, Australia, Japonia, dar si in metropole precum Viena, Dubai, Hong Kong care deja au facut acest pas. Desigur, pentru ca aceasta sa se intample, este nevoie de vointa. Primul pas este realizarea cerintelor de informatii la nivel national - adica fiecare primarie si institutie avizatoare sa-si "traduca" in limbaj computerizat, "machine-readable", cerintele ce trebuie bifate pentru ca un proiect sa poata fi avizat/ autorizat. Al doilea pas este ca aceste cerinte sa fie integrate intr-o platforma gestionata la nivel local sau national, fie ca vorbim de registrul constructiilor, fie de un cloud guvernamental, respectand, desigur, toate cerintele de securitate (SR EN ISO 19650-5:2020?), astfel incat documentatiile depuse sa fie "modele de informatii" si nu PDF-uri/ desene/ schite. In acest sens, ar trebui ca foaia de parcurs sa fie re-evaluata si continuata sub forma unei Strategii BIM Nationale. In toate tarile studiate de noi s-a inceput cu o strategie BIM nationala. Investitiile in educare si tehnologie vor rezulta in scaderea necesarului de resurse umane care sa evalueze manual, repetitiv, toate aceste cerinte. Nu doar la noi, dar si la nivel european, sunt primarii si institutii locale care nu au resursele umane necesare pentru emiterea autorizatiilor de construire clasice, nu mai vorbim de cele digitale. Tocmai de aceea, un sistem bine pus la punct, usor de replicat, transparent, bazat pe openBIM (tehnologii si standarde non-proprietare) poate reduce volumul de munca al personalului angajat.
 
- Care considerati ca sunt cele mai mari realizari pe care le-ati avut la BIMTECH/ buildingSMART Romania, in 2023, si ce planuri si obiective aveti, la nivel de asociatie, pentru 2024 si pentru intervalul urmator (2025-2027)?
- In ceea ce priveste certificarile buildingSMART Foundation, am realizat un numar de peste 100 de certificari, recunoscute la nivel international. Din acest punct de vedere, merita felicitari speciale companiile Graphein si Man&Machine pentru munca depusa ca training provideri! In planul certificarilor Entry Level, desi au fost lansate foarte recent la nivel international, avem deja peste 50 de certificari. Curriculumul si examinarea sunt accesibile gratuit si au fost traduse in limba romana, aceasta fiind a 5-a limba in care a fost tradusa curricula la nivel international. La capitolul parteneriate strategice, am semnat o intelegere cu o entitate publica pentru realizarea unor cerinte de informatii in cadrul unui mare proiect de infrastructura. In plus, am organizat cu succes BIMcon 2023, eveniment care a adunat peste 200 de participanti entuziasti si mai mult de 10 oaspeti internationali. Am oferit cele mai relevante si noi informatii din domeniul BIM si openBIM. Recent, am inceput traducerea schemei IFC in limba romana si organizam sedinte recurente saptamanale cu experti pentru acest proiect. Nu trebuie uitat faptul ca am contribuit la traducerea a 13 noi standarde BIM in cadrul ASRO, acestea fiind acum disponibile in limba romana.
Pentru intervalul 2024-2027, ne propunem cresterea numarului de profesionisti certificati la nivelurile buildingSMART si Entry Level, precum si Practitioner (cel mai avansat nivel care presupune experienta practica), continuarea traducerii si adaptarii curiculei in limba romana si facilitarea accesului gratuit la resursele de certificare. Totodata, avem in vedere incheierea de noi parteneriate strategice cu entitati publice si private pentru promovarea si implementarea cerintelor de informatii in proiecte mari de infrastructura si civile. Dorim, de asemenea, extinderea colaborarilor cu institutiile publice pentru dezvoltarea si adoptarea openBIM la nivel national. Daca ne referim la BIMcon Summit 2024, evenimentul va fi organizat in intervalul 31 octombrie - 1 noiembrie in Bucuresti, anuntandu-se deja o referinta in domeniu si incluzand cateva premiere interesante pentru conferinte, in general. Tot pe termen mediu, ne propunem finalizarea traducerii schemei IFC in limba romana si continuarea colaborarii cu experti pentru a asigura o implementare corecta si eficienta a uneltelor si standardelor buildingSMART.
De asemenea, vom sprijini investitiile in educatie si formare continua pentru profesionistii din domeniul constructiilor, promovand adoptarea tehnologiilor BIM si openBIM. Concret, vom dezvolta programe de formare si workshopuri care sa ajute la cresterea competentelor in utilizarea BIM. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
konsent
DRS
rigips
CDS
quadratum
strabag nivel 1
Ubitech
Arduro
BogArt
theda mar
Acvatot 2019
MAKITA
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
viarom
leviatan
noark
SSAB
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<