Agenda Constructiilor
Miercuri, 27 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BIT Software: Urmarirea proiectelor de constructii pe faze si subfaze este esentiala
BIT Software: Urmarirea proiectelor de constructii pe faze si subfaze este esentiala
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 13 Mai 2022 09:38
Incercarea de a optimiza performanta unui proiect de constructii poate fi destul de dificila, iar aceasta necesita o planificare atenta si eficienta, ca sa se poata respecta termenele limita si standardele de calitate ale proiectelor contractate.
Pentru a satisface cererile tot mai mari ale beneficiarilor, toate activitatile echipelor din companiile de constructii trebuie sa devina mult mai eficiente. Cel mai important pas in indeplinirea acestui scop este urmarirea proiectelor de constructii pe faze, subfaze si activitati, iar SocrateERP pentru constructii asigura fluiditatea operatiunilor, optimizarea timpului si a folosirii resurselor, mult mai putine erori, transparenta si predictibilitate.
Atingerea obiectivelor de timp si bani
In constructii timpul inseamna bani. Predarea la timp a lucrarii este unul din obiectivele cheie, deoarece orice intarziere atrage dupa sine penalizari din partea beneficiarului si costuri adaugate. Ca sa se asigure ca poate livra la timp, managerul de proiect trebuie sa monitorizeze zilnic lucrarile si sa se asigure ca echipa sa avanseaza in timp util. In cazul in care apare o incetinire a lucrarilor (fie datorita conditiilor meteo neprielnice, fie activitatilor care iau mai mult timp decat prevazut, fie din cauza lipsei materialelor necesare pentru finalizarea lucrarilor), seful de santier trebuie sa revada planul si sa faca schimbarile necesare astfel incat sa asigure ca intarzierile sunt cat mai mici.
Inainte de inceperea lucrarilor, se fac estimarile de cost. Costurile previzionate determina profitabilitatea proiectului. Dupa inceperea lucrarii, seful de santier trebuie sa se asigure ca nu se depaseste bugetul, prin intermediul unui raport zilnic de costuri previzionate versus realizate. Posibilitatea de a urmari profitabilitatea pe proiecte, pe faze si subfaze ajuta managementul sa inteleaga unde este loc de optimizare, ce trebuie corectat si cum poate fi maximizat profitul.
 
Planificarea proiectelor de constructii
Pentru atingerea obiectivelor este importanta planificarea proiectelor, care porneste de la definirea structurii. Aceasta cuprinde informatii despre cum si cand vor fi executate lucrarile pe faze, subfaze si activitati, inclusiv lucrari de pregatire care trebuie finalizate inainte de inceperea constructiei. Aceasta etapa este esentiala inclusiv pentru estimarea costurilor, pentru ca acestea determina pretul oferit beneficiarului pentru lucrare. Managerul de proiect va stabili datele de livrare pentru fiecare faza si subfaza in parte, pe care echipa sa trebuie sa le respecte pentru a termina lucrarea la timp si in bugetul stabilit.
 
Aprovizionarea
Unul din factorii critici pentru realizarea proiectului la timp este aprovizionarea. Mai ales in prezent, cand industria se confrunta cu tot felul de provocari, de la costuri in perpetua modificare si timp de livrare tot mai mare. Managerul de proiect trebuie sa intocmeasca necesarul de materiale, sa se asigure ca are absolut toate “ingredientele” necesare pentru finalizarea proiectului si sa puna in aplicare o metoda de urmarire a inventarului. E important ca aprovizionarea, dar si depozitarea materialelor si a echipamentelor sa se faca cu constiinciozitate, ca sa nu se atraga costuri suplimentare.
 
Gestiunea lucrarilor pe santier
Managerul de proiect este responsabil nu doar de activitatea de planificare, ci si de tot ce inseamna realizarea lucrarilor si supravegherea echipelor de executie. Aceasta inseamna coordonarea si dirijarea eforturilor lucratorilor din constructii, dar si utilizarea optima a tuturor resurselor (materiale de constructii, echipamente si utilaje). Cu SocrateERP, se poate monitoriza derularea lucrarilor de constructii si se tine evidenta cantitativ-valorica a tuturor activitatilor, pe proiecte, faze si subfaze.
 
Gestiunea pontajelor
Pentru ca predarea la timp a proiectului depinde de realizarea la timp a lucrarilor si in bugetul prevazut asa cum au fost planificate, responsabilul de santier trebuie sa se asigure de prezenta reala a muncitorilor. Situatia pontajelor din domeniul constructiilor este cunoscuta ca fiind dificila si complicata, consumatoare de timp si energie. Pentru ca aplicatiile mobile sunt tot mai solicitate in domeniul constructiilor, oferim SocratePontaje, aplicatia mobila care permite introducerea pontajelor in timp real,
 direct de pe santier si de pe orice dispozitiv. Utilizarea aplicatiei mobile eficientizeaza si toate celelalte procese care decurg din pontaj, cum ar fi administrarea resurselor umane sau salarizarea.
Cu ajutorul solutiei software complete pentru constructii, managerii de proiect sau sefii de santier organizeaza, planifica si coordoneaza activitatile si resursele de pe santier, verifica si controleaza lucrarile de constructie, se asigura ca are la dispozitie toate resursele materiale, financiare si umane necesare pentru fiecare etapa din proiect, se asigura de instruirea personalului din subordine si se asigura ca se respecta tehnologiile de executie si de exploatare si intretinere a echipamentelor.
 
*** Un material de Alina Rafoi, Marketing and Communications Specialist, la BITSoftware.
 
man and machineALLBIMALLBIMhiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
CDS
FRONTALE
Ubitech
leviatan
BALTIC
theda mar
viarom
grundfos
MAKITA
leviatan
noark
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
BA 2023
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica