Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BT: Valoarea adaugata bruta in IT&C a crescut anual cu 10%, in ultimul deceniu
BT: Valoarea adaugata bruta in IT&C a crescut anual cu 10%, in ultimul deceniu
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 30 Dec 2019 09:44
In Romania, domeniul IT&C s-a pozitionat in ciclul post-criza pe loc fruntas in randul sectoarelor din economie, ponderea acestuia in valoarea adaugata bruta totala situandu-se la aproximativ 6% in prezent, peste nivelurile inregistrate in Germania (4,6%) si tarile Grupului Visegrad (4,3% in Polonia, 4,7% in Slovacia, 5% in Ungaria si 5,5% in Cehia), arata dr. Andrei Radulescu, director de analiza macroeconomica la Banca Transilvania (BT).
In perioada 2011-2018, valoarea adaugata bruta in IT&C a crescut cu un ritm mediu anual de aproximativ 10% in Romania, dinamica superioara celor inregistrate in Slovacia (3%), Germania (4,7%), Cehia (5,1%), Ungaria (5,3%), Bulgaria (5,9%) si Polonia (8,3%). Cu toate acestea, Romania continua sa se pozitioneze pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste indicele economiei digitale, conform datelor publicate de Comisia Europeana. Aceasta discrepanta dintre evolutia favorabila a sectorului IT&C din Romania (cel putin comparativ cu tarile din Uniunea Europeana) si nivelul redus al indicelui economiei digitale reprezinta o provocare pe care economia interna va trebui sa o adreseze in ciclul economic urmator.
"Principala cauza a acestui decalaj este reprezentata de faptul ca cea mai mare parte a valorii adaugate brute din IT&C este exportata si nu incorporata in economia interna. In acest context, subliniem faptul ca pentru continuitatea proceselor de crestere economica, dezvoltare si convergenta europeana Romania (atat sectorul public, cat si sectorul privat) va trebui sa incorporeze din ce in ce mai mult roadele Revolutiei Digitale. Pierderea trenului digitalizarii intr-un context in care Romania dispune de un sector IT&C competitiv in plan global va avea impact nefavorabil pentru dinamica productivitatii si potentialului de crestere economica pe termen mediu", precizeaza Andrei Radulescu.
Digitalizarea (Revolutia 4.0) a dominat ciclul economic post-criza, avand impact semnificativ atat asupra economiei reale, cat si in sfera economiei financiare. Similar cu revolutiile industriale anterioare digitalizarea genereaza socuri de productivitate si o alocare mai optima a resurselor. Incorporarea digitalizarii transforma fluxurile de productie, precum si atitudinile de consum si investitii, contribuind la cresterea gradului de conectivitate, la propagarea imediata a informatiilor, cu implicatii inclusiv la nivel de decizii de politica economica. Totodata, digitalizarea are impact semnificativ pentru procesele de crestere economica, dezvoltare si convergenta intre tari. Nu in ultimul rand, incorporarea mai puternica a Revolutiei Digitale contribuie la reducerea costurilor de finantare.
Andrei Radulescu mai arata, in analiza sa, ca indicele bursier al companiilor din sfera digitala a contribuit la cresterea semnificativa a bursei din 2013 pana in prezent. De asemenea, specialistul mai evidentiaza diferentele importante intre tarile lumii in ceea ce priveste procesele de digitalizare, cele mai avansate fiind cele din Asia si America de Nord, in timp ce tarile europene sunt mai putin avansate in materie de digitalizare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergieshiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
noark
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
GEWISS
CDS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
SIGM
rigips
MAKITA
EDIT-Structural
AED
DRS
BogArt
Acvatot 2019
SSAB
quadratum
concelex
Ubitech
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
konsent
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<