Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - CCIR: Inmatricularea societatilor va fi posibila si prin proceduri exclusiv electronice
CCIR: Inmatricularea societatilor va fi posibila si prin proceduri exclusiv electronice
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 25 Nov 2022 13:51
Camera de Comert si Industrie a Romaniei si SCA Piperea si Asociatii au organizat in ziua de 24 noiembrie 2022 conferinta „Noua lege a Registrului Comertului”. Noul act normativ, intrat astazi in vigoare - Legea nr. 265/2022, aduce modificari esentiale atat infrastructurii Registrului comertului si regimului publicitatii comerciantilor si a activitatilor lor esentiale, cat si unor legi esentiale pentru economia si societatea romaneasca, cum este de exemplu Legea societatilor.
Cea mai importanta modificare a noii a legii Registrului Comertului se refera la faptul ca inmatricularea societatilor va fi posibila si prin proceduri exclusiv electronice. Daca pana acum, documentatia de infiintare se putea depune online, certificatul de inregistrare insa se emitea numai in format tiparit. Noua lege si, implicit, noua procedura vor permite emiterea certificatului de inregistrare direct in format electronic, astfel ca aceasta se va putea derula si online.
„CCIR este intemeietorul registrului comertului, institutie care a plecat de la zero, dupa evenimentele din 1989. La momentul respectiv, nou infiintatele camere de comert au primit o lege si atat. Nu s-a primit absolut nimic si practic totul a fost cladit de la zero cu aportul agentilor economici care incepeau sa se infiinteze dupa Revolutie. Revenind la subiectul conferintei, de cativa ani sesizam discrepante intre cei care depun bilantul la Fisc si cei care figureaza ca fiind inregistrati si in functiune la Registrul Comertului. Adica avem 1.106.206 milioane firme, dintre care au depus bilantul numai 802.243. Sunt jumatate, care nu se regasesc nicaieri, ca fiind in realitate active. Sper ca acest lucru sa se reglementeze prin digitalizarea administrativa, sa vedem bazele de date ale Fiscului si Ministerului Justitiei corelate astfel incat sa aiba o marja de eroare de doar cateva mii de firme, dar nu cifre de aceasta dimensiune”, a declarat presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
„Prin noua lege se inlocuieste judecatorul delegat la Registrul Comertului cu registratorul comercial. Totodata, s-a operat o distinctie majora cu privire la competenta judecarii plangerii impotriva deciziilor registratorul comercial: la comerciantii persoane fizice plangerile depuse de acestia se judeca la judecatorii, iar plangerile depuse de persoanele juridice se judeca la tribunal. Tot asa, caile de atac se muta la tribunal, respectiv la curtea de apel. Sunt multe lucruri care sunt de criticat in aceasta lege, care contine ciudatenii care compun un puzzle ce nu e bine asamblat. De exemplu, la constituirea electronica a SRL-urilor, se renunta la probarea capitalului subscris si la dovada detinerii actelor privitoare la titlurile de proprietate, comparativ cu legea spalarii banilor unde este nevoie de aceasta proba”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
theda mar
Arduro
konsent
viarom
ness project
BogArt
SSAB
MAKITA
Acvatot 2019
rigips
CDS
strabag nivel 1
EDIT-Structural
siniat
Ubitech
quadratum
noark
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander