CDS: Proiecte deosebit de complexe, realizate cu tehnologii de ultima generatie |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 20 Nov 2024 06:15 |
Concrete & Design Solutions a reusit sa se impuna pe pozitia de lider in industria de proiectare in constructii din Romania, compania remarcand-se pentru serviciile complete si integrate, sustinute de o echipa multidisciplinara, formata din peste 100 de specialisti - manageri de proiect, arhitecti si ingineri specializati in proiectare structurala si de instalatii. Toti acesti experti se concentreaza pe solutii care acopera intregul ciclu de exploatare al unui proiect. CDS pune un accent puternic pe integrarea perfecta a standardelor de constructie de ultima ora, inclusiv a tehnologiilor viitoare, a modelarii informatiilor despre cladiri (BIM) si a inteligentei artificiale (AI). Profesionalismul CDS este probat de implicarea in proiecte extrem de complexe de infrastructura, cum ar fi dezvoltarea aeroporturilor din Maramures si Timisoara, pasajul suprateran si subteran din Piata Unirii, Pasajul Europa Unita din Capitala, extinderea Spitalului de Copii, noul stadion din Iasi etc. Despre toate acestea si alte subiecte de actualitate ofera in continuare detalii Diana Tudor, cofondator Concrete & Design Solutions.
- Care este impactul digitalizarii si al noilor tehnologii in companie? Cum credeti ca vor influenta acestea evolutia intregului sector de constructii/ proiectare?
- In cadrul CDS, integrarea celor mai avansate tehnologii digitale reprezinta mai mult decat o alegere, aflandu-se in centrul procesului prin care noi transformam radical modul de proiectare in constructii. Prin implementarea proceselor si platformelor BIM (Building Information Modeling), a realitatii virtuale (VR) si augmentate (AR), alaturi de aplicatii software performante pentru analiza, optimizarea si verificarea detaliata a performantelor constructiilor, CDS isi perfectioneaza constant procesele de proiectare, management de proiect si asigurarea calitatii. Acest angajament ne permite sa putem gestiona proiecte complexe si se traduce in rezultate deosebite si o experienta de colaborare valoroasa, consolidand atat relatiile cu clientii, cat si cu partenerii si colaboratorii nostri si stabilind noi standarde in industrie. BIM genereaza solutia de utilizare a unei reprezentari digitale a activului construit, pentru a facilita procesele de proiectare, constructie si operare, formand o baza fiabila pentru decizii transparenta si accesibila tuturor partilor interesate. Tehnologiile necesare crearii si gestionarii acesteia vor accelera digitalizarea intregului sector si vor aduce imbunatatiri semnificative in eficienta, colaborare si precizie. La randul lor, acestea vor redefini modul de lucru, impunand noi standarde de performanta si sustenabilitate, contribuind totodata la reducerea costurilor, a duratei de executie si a riscurilor aferente.
- Care sunt dificultatile pe care le intampinati in adoptarea noilor tehnologii si moduri de lucru?
- Principalele provocari in adoptarea noilor tehnologii si moduri de lucru sunt legate de termenele de predare scurte ale proiectelor, de costurile de investitii in echipamente, de varietatea softurilor utilizate in lucrul colaborativ sau de relativa incompatibilitate dintre platformele digitale existente si de nivelul diferit de intelegere, utilizare si implementare a acestora in proiectarea tridimensionala. Aplicarea acestor solutii inovatoare reprezinta un proces complex si de durata, ceea ce poate impacta graficul de executie si obligatiile stabilite. Suntem increzatori si ne concentram pe integrarea acestor tehnologii fara a afecta calitatea sau termenele de livrare.
- Ce rezultate aveti in urma implementarii noilor procese de lucru ce tin de digitalizare si automatizare a proceselor? Cum au influentat productivitatea companiei?
- Implementarea noilor procese de digitalizare si automatizare, in special cele legate de gestionarea activitatii, ne-a oferit o viziune integrata asupra managementului proiectelor, si a optimizat semnificativ cost controlling-ul. Tehnologia BIM a imbunatatit considerabil interconectarea intre echipe, facand colaborarea mai eficienta si mai precisa, ceea ce a dus la cresterea productivitatii si la o coordonare mai buna in cadrul companiei. In plus, adoptarea acestor solutii a facilitat accelerarea procesului de proiectare si minimizarea erorilor, generand astfel solutii inovatoare complexe, cu un grad mai mare de eficienta.
- Aveti in plan atragerea de fonduri prin PNRR sau alte programe interne/ europene pentru digitalizare?
- Dezvoltarea companiei noastre se bazeaza pe includerea celor mai moderne solutii de proiectare, iar digitalizarea reprezinta una dintre cele mai spectaculoase ocazii de transformare a modului in care viziunea noastra devine tot mai aproape de echipa de executie si, mai ales, de perspectiva beneficiarului. Fondurile europene reprezinta o resursa valoroasa in acest sens, pentru ca 20% din cele aproape 30 de miliarde de euro alocate prin PNRR Romaniei sunt bani pentru digitalizare. Competitivitatea noastra la nivel european depinde fundamental de capacitatea noastra de a digitaliza procesele de lucru. Ca atare, strategia noastra vizeaza atragerea de fonduri prin programe PNRR si alte componente sau programe interne sau europene pentru digitalizare. In acest fel, putem dubla resursele alocate de companie acestui proces, cu alte instrumente financiare dezvoltand ritmul de investitii necesare modernizarii infrastructurii existente si contribuind, astfel, la eficientizarea proceselor noastre.
- Ce versiune BIM folositi si la ce proiecte l-ati implementat? In ce mod v-a influentat lucrul?
- Specialistii nostri se bucura de progresul inregistrat in organizarea proceselor de proiectare si asigurarea calitatii proiectelor, mai ales ca timpul este intotdeauna un factor crucial. Nivelul de implementare a procedurilor BIM fluctueaza in functie de complexitatea proiectelor si de nivelul cerintelor externe, dar si interne. In ansamblu, transparenta, claritatea si eficienta proceselor BIM au contribuit la depasirea reticentei initiale a utilizatorilor, consolidand sentimentul de apartenenta la echipa, intarind relatiile de colaborare si comunicare intre membrii echipelor din diverse specialitati. Aceste procese au permis anticiparea si evitarea unor erori, au optimizat procesul decizional si au facilitat interventia eficienta in momentele dificile ale procesului de proiectare. In special, la proiectele complexe, cum ar fi spitale, aeroporturi si cladiri de invatamant sau administrative, se vad avantajele lucrului in sistem integrat BIM. Nu in ultimul rand, ca efect secundar, a crescut nivelul de incredere si transparenta in relatiile cu constructorii. Astazi, trecem de la BIM bazat pe model federat pentru proiecte complexe si lucrul pe platforma smart in cloud, la integrarea timpului ca a patra dimensiune in viata modelului digital, urmand ca in anii viitori sa ne indreptam catre integrarea completa a managementului de proiect si al costurilor.
- Ce proiecte aveti in lucru? In ce stadiu de implementare sunt si ce termene de executie au acestea?
- Portofoliul CDS cuprinde o serie complexa de proiecte, esentiale pentru administratia publica, mediul privat si societate, fiind specializati in modernizarea infrastructurii aeroportuare, de sanatate, educationale, precum si in regenerarea urbana si rezidentiala. In domeniul infrastructurii aeroportuare, Terminalul de Pasageri al Aeroportului International Maramures este un proiect intrat deja in faza de executie pentru extindere si modernizare. Suntem optimisti, dupa realizarea studiului de oportunitate pentru Aeroportul din Sudul Capitalei, impreuna cu o reputata companie de profil din Franta, ca vom putea contribui la dezvoltarea economica a acestei zone, printr-un proiect complex, modern si care raspunde unei nevoie reale de echilibrare pe axa Nord-Sud a infrastructurii Bucurestiului.
Pasajul rutier si Planseul peste Dambovita din Piata Unirii sunt doua proiecte majore pentru zona centrala a capitalei Romaniei. Lucrarile de proiectare pentru consolidarea si reabilitarea planseului peste raul Dambovita, precum si cele necesare pentru pasajul rutier situat in zona Piata Unirii, reprezinta unele dintre cele mai complexe lucrari de infrastructura din ultimii 30 de ani, urmand a fi demarate in viitorul apropiat, intr-un consortiu care reuneste unele dintre cele mai puternice companii de constructii din tara.
In domeniul proiectarii spitalelor, Maternitatea Sf. Ioan, prima astfel de unitate medicala noua din sectorul public din Bucuresti in ultimii 30 de ani, cu o capacitate de 166 de paturi, precum si Centrul de diagnostic, tratament si cercetare a tuberculozei pentru Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", ce va dispune de 115 paturi spitalizare continua, sunt doua proiecte aflate la inceputul executiei. Corpul Nou - Departamentul Sanatatea Mamei si Copilului din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta, dotat cu 350 de paturi si care va asigura o capacitate de asistenta medicala noua pentru 194.325 persoane pe an, este un proiect complex, desfasurat pe aproximativ 43.000 mp si care va intra in executie in urmatoarele luni. Echipele noastre lucreaza, alaturi de parteneri, la realizarea acestor proiecte si pregatesc noi linii de dezvoltare la nivelul companiei, viziunea noastra urmarind sa valorifice expertiza colegilor nostri si experienta acumulata in cadrul contractelor derulate in ultimii ani.
|