Agenda Constructiilor
Marti, 07 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - #Dreptullabanking: Tranzactiile de plata cu cardul au crescut cu 60% in ultimii doi ani
#Dreptullabanking: Tranzactiile de plata cu cardul au crescut cu 60% in ultimii doi ani
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 02 Nov 2021 10:54
Valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti au crescut cu 60%, in iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, accelerandu-se astfel procesul de digitalizare in sistemul bancar pe fondul pandemiei, potrivit analizei DreptulLaBanking, pe baza datelor statistice ale BNR. Restrictiile impuse in contextul pandemic au condus la cresterea gradului de utilizare a cardurilor emise de banci in anul 2020, tendinta care s-a mentinut si chiar amplificat in anul 2021.
Numarul tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti a avansat cu 61%, in iunie 2021 fata de iunie 2019, pana la 327 milioane, de la 203 milioane, in anul pre-pandemie. Valoarea tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti s-a majorat cu 60%, pana la 41,4 miliarde lei, la finele lunii iunie 2021, fata de 25,8 miliarde lei in urma cu doi ani, cand nu era pandemie. Comparativ cu luna iunie 2020, cresterea valorii tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti a fost de 46%, fiind similara cu avansul numarului tranzactiilor.
Numarul total al cardurilor aflate in circulatie in Romania, la sfarsitul lunii iunie 2021, se ridica la 19,2 milioane, cu 8,5% mai mare fata de luna iunie 2019, cand au fost raportate 17,7 milioane carduri. Din cele peste 19,2 milioane carduri in circulatie la sfarsitul semestrului I 2021, un numar de 16,2 milioane reprezentau carduri de debit si 2,9 milioane carduri de credit. Romania are astfel aproximativ un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferintei pentru platile efectuate in numerar.
Trecerea la cashless si contactless este o tendinta care s-a accentuat in ultimii ani pe fondul digitalizarii serviciilor bancare, insa la momentul acesta in societatea romaneasca platile de retail se efectueaza preponderent in numerar.
Studiul Digitalizarea sistemului bancar in perceptia romanilor realizat in luna decembrie 2020 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) releva cresterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuti, acest trend fiind accelerat si de masurile de protectie sanitara adoptate in perioada pandemiei. Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectueaza plati cu cardul la comercianti (POS), 27% platesc prin Internet/Mobile Banking, iar 61% dintre respondenti au mentionat ca retrag numerar de la bancomate (ATM), intrebarea adresata fiind cu raspuns multiplu.
Comportamentul de utilizare a cardurilor arata o reducere cu 30 de puncte procentuale a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situatia de acum cinci ani. 50% dintre romanii care utilizeaza produse si servicii bancare au declarat ca nu folosesc niciodata sau aproape niciodata aplicatia de Internet Banking si 43% nu folosesc aplicatia de Mobile Banking, se arata in sondajul IRES.
Institutiile de credit din Romania contribuie in mod activ la accelerarea introducerii solutiilor digitale in serviciile financiar bancare si sunt preocupate de redefinirea modelelor de afaceri prin noi servicii inovative.
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
EDIT-Structural
CDS
CONCEPT STRUCTURE
viarom
rigips
siniat
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
quadratum
Acvatot 2019
ness project
theda mar

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander