HTSS: 60% din companiile europene au dificultati in a angaja specialisti IT |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 30 Aug 2023 12:06 |
Peste 6 din 10 companii, la nivelul Uniunii Europene, au intampinat dificultati in procesul de recrutare a specialistilor IT, releva o analiza realizata de o companie ICT specializata in furnizarea de solutii software de business.
Realizatorii studiului citeaza un raport Eurostat, potrivit caruia una din zece companii a incercat in 2021 sa recruteze specialisti IT. Dintre acestea, 62,8% au intampinat dificultati in ocuparea locurilor de munca. Astfel, Slovenia (78%), Cehia (77%) si Germania (76,6%) sunt tarile membre UE in care companiile au intampinat cele mai mari dificultati in angajarea de specialisti IT. La polul opus, cele mai mici dificultati au fost intampinate de companiile din Spania (32,8%), Bulgaria (46%) si Polonia (46,5%).
"In Romania, 58,6% dintre companii au intampinat dificultati in recrutarea de specialisti IT, situandu-ne, astfel, usor sub media UE. Insa, provocarile sunt si aici majore. In ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din Romania continua sa intampine dificultati in procesul de recrutare a programatorilor. Anual, aproximativ 10.000 de absolventi de IT intra pe piata muncii, un numar important dar care, totusi, nu reuseste sa acopere cererea", afirma Simona Pavelescu, director general al High-Tech Systems & Software (htss), compania care a facut studiul.
Gigantii tech de peste ocean, printre care Oracle, Meta, Google sau Amazon, au anuntat inca din primele luni ale anului disponibilizari in masa. Potrivit Simonei Pavelescu, exista mai multe motive pentru care acest val de concedieri nu afecteaza, momentan, o piata emergenta precum Romania, printre acestea numarandu-se costurile mai mici cu forta de munca calificata, precum si infrastructura adecvata.
"Tara noastra continua sa fie o destinatie atractiva pentru dezvoltare software si outsourcing. Costurile cu forta de munca calificata sunt mai mici decat in economiile dezvoltate si, in acelasi timp, Romania se bucura de o infrastructura IT performanta. Astfel, companiile autohtone continua sa atraga chiar si in aceasta perioada noi clienti si proiecte. Insa, bineinteles ca vorbim de un sistem de piete interdependente si nu excludem ca ecouri ale valului de concedieri de peste ocean sa-si faca aparitia si la nivel regional. Deocamdata, insa, nu este cazul", adauga Pavelescu.
Intr-o industrie cu o piata a muncii atat de competitiva, companiile se vad nevoite sa recurga la tactici inedite pentru a-si asigura forta de munca necesara pentru a scala businessul. Printre masurile practicate se numara externalizarea activitatilor, colaborarea cu diverse institutii educationale, dezvoltarea de programe speciale pentru imbunatatirea retentiei angajatilor si chiar infiintarea de academii interne de IT.
"Companiile autohtone de dezvoltare software activeaza, constant, sub riscul de atingere a unui platou. De cele mai multe ori, riscul nu se datoreaza pozitionarii din piata sau a cererii pentru produsele proprii, ci numarului insuficient de specialisti IT necesari pentru scalarea business-ului. Tocmai de aceea, companiile sunt nevoite sa devina din ce in ce mai inventive in eforturile lor de recrutare, formare si retentie. Este si cazul htss, fondata in 2012. La doar 2 ani de la infiintare, compania a decis sa-si creeze un funnel propriu de recrutare si specializare. Decizia s-a dovedit a fi una inspirata, rata de retentie a absolventilor Academiei noastre de IT fiind de 80%. Mai mult decat atat, unii dintre absolventii Academiei ocupa astazi pozitii in top managementul companiei, deci putem confirma ca programele de specializare la locul de munca dau un randament extraordinar", a precizat Simona Pavelescu.
High-Tech Systems & Software (htss) este o companie ICT specializata in furnizarea de solutii software de business. Infiintata in 2012, htss si-a dezvoltat rapid portofoliul de clienti. Astazi, portofoliul companiei numara peste 1000 de clienti din 11 tari, printre cele mai cautate solutii proprii fiind telemedica - solutie de telemedicina; omnimedica - solutie software pentru clinici si spitale; shiftin - software de planificare automata a turelor de lucru sau mindclass - platforma de e-learning. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|