KASPERSKY: Dezinformarea privind coronavirus, la cote noi prin campanii de spam |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 09 Mar 2020 15:59 |
„Coronavirus, care este discutat pe larg ca o stire majora, a fost folosit deja ca momeala de atacatorii cibernetici. Acum, numarul de utilizatori ale caror dispozitive au avut fisiere daunatoare numite dupa coronavirus a crescut la 403 in 2020, cu un numar total de 2.673 de detectari si 513 fisiere unice distribuite. In timp ce numerele au crescut semnificativ in comparatie cu statisticile initiale pe care le-am impartasit, aceasta amenintare este inca destul de minima ”, spune Anton Ivanov, malware analyst la Kaspersky.
Ramai in siguranta: cum sa iti asiguri mediul de lucru de acasa
Guvernele si companiile din intreaga lume incurajeaza din ce in ce mai mult munca la domiciliu, pentru a incetini raspandirea COVID-19 / coronavirus. Este probabil ca, acolo unde este posibil, companiile sa permita mai multor persoane ca niciodata sa lucreze de la distanta, prin urmare acum este un moment bun pentru organizatii sa reexamineze securitatea in jurul accesului la sisteme corporative. Odata ce dispozitivele sunt scoase in afara infrastructurii de retea ale unei companii si sunt conectate la retele noi si WIFI, riscurile pentru informatiile corporative cresc. Exista o serie de pasi simpli care pot fi urmati pentru a reduce riscurile cibernetice asociate cu munca la domiciliu, iar Kaspersky recomanda urmatoarele:
1. Furnizati un VPN pentru ca personalul sa se conecteze in siguranta la reteaua corporatiei.
2. Toate dispozitivele companiilor - inclusiv telefoanele mobile si laptop-urile - ar trebui sa fie protejate cu software de securitate adecvat, inclusiv dispozitivele mobile (de exemplu, sa permita stergerea datelor de pe dispozitive care sunt raportate pierdute sau furate, segregarea datelor personale si de lucru, impreuna cu restrictionarea aplicatiilor care pot fi instalate).
3. Implementati intotdeauna cele mai recente actualizari ale sistemelor si aplicatiilor de operare.
4. Limitati drepturile de acces ale persoanelor care se conecteaza la reteaua corporatiei.
5. Asigurati-va ca personalul este constient de pericolul de a raspunde la mesaje nesolicitate.
„Incurajam companiile sa fie extrem de vigilente in acest moment si sa se asigure ca angajatii care lucreaza la domiciliu sunt precauti. Organizatiile ar trebui sa comunice clar cu lucratorii pentru a se asigura ca sunt constienti de riscuri si sa faca tot posibilul pentru a asigura accesul la distanta pentru cei care se auto-izoleaza sau lucreaza de acasa. Pe langa cresterea lucrului la distanta, am vazut, de asemenea, atacatori care incercau sa faca bani de pe urma virusului, deghizand fisiere rau intentionate in documente cu informatii despre virus. Asadar, cu aceasta abordare oportunista a infractorilor, impreuna cu modificarile in ceea ce priveste obiceiurile de lucru, este intelept ca intreprinderile sa fie mai vigilente in acest moment ”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky.
|