Agenda Constructiilor
Marti, 07 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - M247: Cinci motive pentru a alege migrarea intr-un centru de date
M247: Cinci motive pentru a alege migrarea intr-un centru de date
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 24 Apr 2023 14:12
Tot mai multe companii aleg optiunea de migrare intr-un centru de date obligate de cerintele mari de procesare, stocare si rezilienta, dificil de acoperit cu infrastructura IT proprie.
Atat la nivel global, cat si in Romania, ultimii doi ani au demonstrat ca o infrastructura IT performanta si flexibila este esentiala pentru sustinerea activitatii economice in orice domeniu. Proiectele de digitalizare cer insa putere de procesare, conectivitate si capacitate de stocare tot mai mari. Corelate cu necesitatea unei disponibilitati ridicate pentru asigurarea continuitatii operationale, aceste cerinte sunt mult mai usor de indeplinit prin migrarea echipamentelor IT din on-premises intr-un centru modern de date.
 
In mediul economic actual, operarea unei infrastructuri IT on-premises este:
Costisitoare - O performanta superioara necesita echipamente mai complexe si implicit mai scumpe. Dar nu doar servere, stocare si retea, ci si echipamente „adiacente”, precum cele de racire sau de alimentare. Pe de alta parte, extinderea infrastructurii IT vine si cu un consum mai mare de energie. Ori, in conditiile in care pretul kilowatt-ului continua sa creasca, companiile fie platesc facturi mai mari, fie investesc in eficienta energetica. O alta limitare importanta este si spatiul fizic, iar pentru organizatiile care opereaza Data Room-uri limitate ca posibilitati de extindere, trecerea la high-density este costisitoare (pentru ca implica si upgrade-ul sistemelor de alimentare si racire) ca de altfel si amenajarea unor spatii suplimentare.
Complicata - Operarea si mentenanta unor echipamente IT complexe necesita personal calificat. Ori, deficitul de forta de munca este foarte mare pe aceasta nisa, iar Romania nu face exceptie. Anul trecut, 53% dintre companiile care operau centre de date aveau dificultati in gasirea de candidati calificati, iar 42% - in pastrarea celor pe care ii aveau (1). Lipsa de personal creste si costurile de salarizare, rezultand alte cheltuieli in plus.
Riscanta - Dependenta tot mai mare de infrastructura IT obliga organizatiile sa investeasca substantial si pentru cresterea disponibilitatii. In ultimii trei ani, 80% dintre companiile care detin Data Room-uri on-premises s-au confruntat cu downtime-uri neplanificate. De exemplu, in 43% din cazuri (2) problema a fost reprezentata de intreruperile alimentarii cu energie electrica. Prevenirea unor astfel de situatii nu este deloc ieftina - costul unei conexiuni de alimentare redundante este prohibitiv pentru majoritatea companiilor. Pe de alta parte, nici investitiile in solutii de electro-backup - UPS-uri si generatoare Diesel - nu sunt mici.
In aceste conditii, este evident de ce tot mai multe companii aleg optiunea de migrare intr-un centru de date, care permite colocarea echipamentelor IT. O demonstreaza, de altfel, si evolutia pietei serviciilor de colocare, care creste anual cu peste 15%.
 
5 argumente care sustin decizia de migrare intr-un centru de date
Redundanta si continuitate
In proiectele de migrare infrastructura IT intr-un centru de date, serviciile de colocare echipamente includ garantii contractuale (prin intermediul SLA-uri) ale nivelurilor de disponibilitate si calitate asigurate. De exemplu, daca o sursa de energie „pica”, exista solutii de rezerva care se activeaza automat pentru a mentine in functiune site-ul, reteaua interna, aplicatiile sau serviciile care se afla pe serverele colocate. Centrele de date au mai multe sisteme electro-backup redundante - UPS-uri si generatoare - si chiar retele de alimentare separate, capabile sa faca fata unor pene de curent de lunga durata.
 
Scalabilitate
Un alt beneficiu important pentru companii atunci cand iau hotararea de migrare intr-un centru de date este scalabilitatea, respectiv usurinta cu care se poate creste sau diminua flexibil spatiul necesar echipamentelor gazduite si a facilitatilor necesare (alimentare, conectivitate, racire, protectie impotriva incendiilor etc.) Avantajul imediat este ca toate acestea pot fi adaugate in pas cu evolutia nevoilor de business, fara sa mai fie necesare investitii mari, cu rata de amortizare lenta.
 
Securitate si conformitate
Securitatea datelor, reducerea riscurilor si conformitatea sunt cerinte tot mai strict reglementate la nivel european, dar si local. Centrele de date utilizeaza protocoale si tehnologii avansate de securitate pe care putine companii le pot implementa singure. Sistemele utilizate acopera atat securitatea fizica (sisteme de control acces, scanere biometrice etc.), dar si pe cea informatica (protectie impotriva atacurilor DDoS, firewall-uri de mare capacitate etc.) Totodata, in majoritatea cazurilor arhitectura de securitate este certificata si auditata constant pentru a valida respectarea conformitatii cu standardele in vigoare (ISO 27001, NIS, PCI DSS etc.).
 
Suport si mentenanta 24/7/365
Unul dintre principalele motive de migrare intr-un centru de date il reprezinta avantajul de a beneficia de asistenta 24/7 la fata locului. Centrele de date au echipe de personal calificat si certificat gata sa intervina in orice moment cu proceduri standarizate si bune practici. Este un argument important pentru ca problemele legate de date, retea, racire, securitate etc. nu apar doar in timpul orelor de program, iar resursele disponibile intern sunt limitate.
 
Economii de costuri
Fiecare din elementele enumerate mai sus genereaza reduceri de costuri, centrele de date asigurand:
- infrastructura si protocoale pentru redundanta si continuitate a serviciilor
- capacitatea de a se extinde rapid atunci cand este necesar
- securitate fizica si informatica
- controale si procese pentru respectarea numeroaselor standarde de conformitate a datelor
- asistenta 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
In plus, personalul unui centru de date monitorizeaza in permanenta alimentarea cu energie electrica si conectivitatea la nivelul serverelor fiecarui client si semnaleaza in mod proactiv situatiile in care consumurile depasesc nivelurile agreate. Astfel, prin colocarea echipamentelor IT beneficiati de predictibilitate asupra costurilor, un castig important in contextul actual.
 
Castiguri suplimentare
Lista beneficiilor obtinute prin migrarea infrastructurii IT intr-un centru de date este mai ampla. De exemplu, numeroase centre de date ofera clientilor nu doar colocarea echipamentelro IT ci si servicii complementare de Disaster Recovery si Business Continuity, in site-uri dedicate. Pe de alta parte, acreditarile, certificarile si auditurile anuale prin care trec centrele de date reprezinta o garantie suplimentara a calitatii si disponibilitatii.
Nu in ultimul rand, Centrele de Date profesionale adopta pe scara larga solutii cu eficienta energetica crescuta si tehnologii sustenabile de alimentare si racire. Sunt elemente care incep sa cantareasca tot mai mult in alegerea unui serviciu de colocare.
Decizia de migrare intr-un centru de date reprezinta un pas important si trebuie analizata cu atentie. Specialistii M24 va pot lua ajuta sa luati decizia potrivita cu cerintele si bugetul organizatiei si sa faceti primii pasi de migrare intr-un centru de date.
 
* Articol realizat de specialistii de la M247, furnizor de tehnologie pentru transformarea digitala a companiilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
concelex
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
noark
Acvatot 2019
quadratum
rigips
MAKITA
EDIT-Structural
siniat
theda mar
viarom
CDS
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander