Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - MAN AND MACHINE: Digitalizarea in constructii depaseste palierul proiectarii
MAN AND MACHINE: Digitalizarea in constructii depaseste palierul proiectarii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 10 Mai 2024 06:25
Grupul Mensch und Maschine, din care face parte si subsidiara Man and Machine Romania (MAM), a fost fondat in 1984 in Germania si a devenit rapid cel mai solid partener european al producatorului american de software Autodesk si unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de digitalizare pentru specialistii din domeniile CAD/CAM/CAE, PDM si BIM. Compania a incheiat anul 2023 cu cresteri ale profitului operational EBIT fata de exercitiul financiar precedent atat la nivel de grup (+10%), cat si in Romania (+21%). Rezultate foarte bune au fost inregistrate inclusiv in primele trei luni ale lui 2024, cu numeroase companii din sectorul constructiilor implicate in proiectare, executie si management de proiect care apeleaza la serviciile MAM pentru consultanta in implementarea metodologiei BIM. "Evaluam impreuna nivelul de maturitate digitala si formulam recomandari de revizuire a fluxurilor de lucru si a procedurilor, ori de crestere a competentelor personalului sau si una si alta, dupa caz. Modificarile legislative din domeniu au facut ca subiectul BIM sa urce in prioritati, iar acum problema pare mai degraba rezervarea timpului necesar pentru adoptia BIM decat bugetele sau incertitudinea ca ar fi cu adevarat calea de urmat", spune Luminita Popescu, Managing Director la MAM Romania.
In acest context, reprezentanta companiei estimeaza ca vanzarile de software in sectorul constructiilor vor creste anual cu minimum 10%, data fiind nevoia de eficientizare a companiilor din domeniu.

- Cum a evoluat in ultimul an cererea de software pentru arhitectura si constructii, in conditiile accelerarii puternice a digitalizarii inclusiv in domeniul de profil?
- Arhitectii si inginerii de toate specializarile din domeniul local al constructiilor au fost interesati dintotdeauna de tehnologia software, iar in cursul anului 2023 putem spune ca in mod special, data fiind oportunitatea accesarii fondurilor PNRR. Cererea de software a inregistrat in ultimul an o crestere de 40% fata de anul precedent. Insa pe cat de mare a fost entuziasmul creat in jurul acestui subiect, pe atat de mare dezamagirea produsa de lentoarea cu care autoritatile au reusit sa creeze un cadru favorabil absorbtiei acestor fonduri. Majoritatea clientilor nostri folosesc bugete proprii pentru digitalizare si recuperarea decalajului tehnologic fata de partenerii si clientii din alte state din spatiul comunitar. Au nevoie sa devina mai productivi si nu pot sa astepte.

 
- Ati lansat recent pe piata din Romania aplicatii proprii (actualizari) sau ale partenerilor?
- Man and Machine dezvolta un portofoliu diversificat de aplicatii proprii pentru cele mai variate industrii, dar analizand cerintele locale ale specialistilor din constructii am selectat MuM BIM Booster - o colectie de functii dedicata cresterii productivitatii utilizatorilor de Autodesk Revit, la care se adauga trei aplicatii ale colegilor de la Sofistik: SOFiSTiK Reinforcement Detailing - un add-on pentru eficientizarea detalierii armaturilor in Revit, SOFiSTiK Bridge Modeler - un plug-in pentru Revit util la modelarea podurilor si elementelor de infrastructura si Soficad - o solutie economica de modelare inteligenta a armaturilor in mediul 2D AutoCAD. Inginerilor de instalatii le propunem tehnologia finlandeza MagiCAD, iar celor care proiecteaza retele de alimentare cu apa si canalizare le prezentam aplicatiile Urbano Hydra si Canalis ale producatorului croat StudioArs. Un sfert dintre clientii nostri folosesc licente perpetue, iar 75% au adoptat abonamentele ca metoda mai flexibila de alocare a resurselor, fie de personal, fie de infrastructura si, nu in ultimul rand, mai predictibila din punct de vedere al bugetarii.

 
- Ce masuri implementati pentru a incuraja utilizarea pe scara larga a pachetelor promovate?
- Suntem constienti ca dinamica cu care producatorii de software fac disponibile noi capabilitati ale platformelor este foarte mare si ca echipelor de design si executie le este dificil sa tina pasul cu toate noutatile si sa le includa in practica zilnica, astfel incat dezvoltam continut de limba romana, care propune rezolvari ale celor mai des intalnite provocari - continut pe care apoi il difuzam regulat sub forma de webinarii. In plus, pe site-ul nostru exista un catalog de 50 de sesiuni de instruire programate sa aiba loc in urmatoarele sase luni, pentru ca toti cei interesati sa isi poata planifica din timp prezenta in centrul nostru de instruire autorizat Autodesk, fie in persoana, in sediul nostru din Bucuresti, fie online, in cadrul unor sesiuni asistate de instructor. Cursurile sunt despre creare de model digital pentru toate disciplinele ingineresti si de arhitectura si pentru utilizarea platformelor cloud colaborative, precum Autodesk Construction Cloud. Sesiunile pot fi standard sau personalizate pe cerintele specifice ale clientilor nostri.
Avem singurul program de instruire BIM Ready care se adreseaza celor trei roluri - modelator, coordonator si manager BIM, iar recent am devenit primul centru de certificare buildingSMART din Romania, un spatiu in care cei mai constiinciosi aspiranti sau practicanti in domeniul digitalizarii se pot instrui si pot sustine examenul de certificare Professional Certification Foundation, ca o dovada recunoscuta a competentei lor in gestionarea informatiilor utilizand BIM. Organizam workshop-uri exploratorii BIM si derulam proiecte-pilot pentru orice actor din segmentul constructiilor interesat sa adopte BIM, indiferent daca este dezvoltator imobiliar, antreprenor general, proiectant, executant sau operator, pentru a proba aplicabilitatea si obtinerea de valoare din utilizarea BIM in fiecare speta specifica, inainte de a angaja investitii de implementare, la scara intregii companii.

 
- Ce previziuni aveti pe termen scurt, mediu si lung in ceea ce priveste evolutia sectorului de software pentru constructii?
- Din observatiile noastre, liderii din sectorul constructiilor raman optimisti si dornici de a face pasul catre transformarea digitala a afacerilor pe care le conduc. Autodesk pune anual la dispozitia celor interesati un studiu de piata intitulat "The State of Design & Make", din a carui ultima editie desprindem ca natura impredictibila a mediului geopolitic pune pe primul loc grija pentru controlul costurilor, chiar inaintea conformarii cu politicile de sustenabilitate, fata de anul 2023, cand cea mai mare provocare parea lipsa de personal tehnic talentat. Inteligenta artificiala a devenit deja un instrument cotidian de lucru incorporat in tehnologia software. 
Platformele cloud de tip Common Data Environment, cum este Autodesk Construction Cloud, ajuta specialistii din sectorul constructiilor sa comunice trasabil si sa analizeze si anticipeze devierile de timp si buget care le pot altera performanta in livrarea proiectelor. Apreciem ca vanzarile de software in sectorul constructiilor vor creste anual cu minimum 10%, data fiind nevoia de eficientizare a companiilor din domeniu. Proiectantii locali sunt tot mai capabili sa livreze modele BIM de calitate, iar acum este randul companiilor de executie sa digitalizeze santierul, pentru a putea urmari in mod operativ progresul lucrarilor si a administra unitar bugetul de proiect si toate categoriile de costuri sau contracte asociate proiectului. Capacitatea de gestionare a costurilor este cel mai valoros diferentiator al platformei Autodesk Construction Cloud. Ne face placere sa invitam managerii de proiect din firmele de executie pentru a discuta despre acest aspect si despre avantajele accesarii datelor esentiale ale proiectului intr-un singur sistem. 
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
ness project
EDIT-Structural
noark
strabag nivel 1
viarom
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
quadratum
leviatan
rigips
theda mar
concelex
siniat
CDS
konsent
MAKITA
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander