Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - MCID aloca 177 milioane euro pentru migrarea in cloudul guvernamental
MCID aloca 177 milioane euro pentru migrarea in cloudul guvernamental
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 07 Iul 2023 10:53
Bazele de date de la 30 de institutii urmeaza sa fie aduse in cloud-ul guvernamental, in urma semnarii contractului de finantare aferent investitiei privind dezvoltarea cloud-ului si migrarea in cloud, din Planul National de Redresare si Rezilienta, potrivit ministrului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan-Gruia Ivan.
"Vorbim despre finantarea a tot ceea ce inseamna migrarea a 30 de baze de date dinspre institutii catre acest cloud guvernamental, care reprezinta baza arhitecturii digitalizarii statului roman. De ce? Pentru ca vrem sa scurtam foarte mult tot ceea ce inseamna timpii pe care oamenii, pe care companiile il pierd in relatia cu statul roman. Si din acest punct de vedere putem sa facem toata aceasta migrare doar intr-o forma profesionista. Va dau un exemplu care cred ca e foarte relevant si anume cel in care mergi intr-o vacanta in care ai all-inclusive si nu mai trebuie sa platesti separat pentru fiecare serviciu ulterior. Asta inseamna tehnologia cloud computing. Ma refer aici la tot ceea ce inseamna utilizarea de catre institutiile statului a acestui cloud guvernamental in care nu vor trebui sa plateasca pentru functii diferite alti bani suplimentari", a declarat ministrul la ceremonia de semnare a contractului.
El a subliniat ca sunt zeci, sute de sisteme care nu sunt interconectate intre ele si, prin aceasta finantare, de 177 milioane euro, vor putea ajunge in cloud si vor fi interconectate.
"In momentul de fata, ar fi sa vorbim despre cloud in sine ca si o zona foarte mare in care se tot duc aceste baze de date. Putem sa spunem ca e un nor mai mare format niste nori mai mici din partea fiecarei institutii. Prin aceasta finantare vom crea calea prin care acesti nori vom putea sa ajunga in norul mare si sa fie si interconectate intre ele", a precizat Bogdan-Gruia Ivan .
Ministrul a mai afirmat ca, in perioada urmatoare, urmeaza ca din acesti bani sa fie facuta o radiografie a entitatilor din Romania, bazate pe doua principii: important si rapid, adica acele institutii care sunt cele mai importante si care sunt cel mai folosite in relatia dintre cetatean si stat si ale caror baze de date pot sa fie migrate in cel mai scurt timp posibil.
"Dupa ce avem aceasta radiografie la nivel national, aceasta mapare, vom putea sa setam acele 30 de institutii, in prima faza, care vor fi efectiv, pas cu pas, aduse in cloud-ul guvernamental, cu o conditie foarte importanta, ca in tot acest proces, in tot acest timp oamenii vor putea in continuare sa utilizeze platformele existente. Nu va exista nicio intrerupere, nu va exista nicio disturbare a procesului care astazi functioneaza si a lucrurilor care merg bine. Si vom lucra modular. Vom incepe in cel mai scurt timp posibil din punct de vedere tehnic si, pana cand vom ajunge sa migram toate aceste baze de date, o parte dintre ele vor rula pe vechiul sistem, iar in momentul in care vor fi total integrate in noul sistem vom rula si acolo. Nu vom avea pierderi de timp intre momentul inceperii migrarii si terminarea procesului de migrare", a explicat ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.
Acesta a semnalat ca, din punct de vedere al asumarii pe care Romania a facut-o prin PNRR, pana la 31 decembrie 2024, 70% din institutiile din Romania ar trebui sa fie in cloud, iar pana la finalul anului 2025 cloud-ul trebuie sa fie operational 100%.
"Asta este asumarea facuta in cadrul PNRR. O sa facem tot ce tinem noi sa ne tinem de acesti termeni si de aceasta migrare, sa fie facut intr-un mod cat mai profesionist posibil si pragmatic. Suntem in 2023 si avem o sansa unica, cea prin care, in doar doi sau trei ani, sa rezolvam probleme care n-au fost rezolvate mai bine de 33 de ani. Si cu o echipa condusa de profesionisti, cu o echipa formata din oameni foarte bine pregatiti, in colaborare directa de toate ministerele si institutiile statului, sunt convins ca vom reusi sa aducem acest lucru nou. Iar ideea de baza e ca relatia dintre stat si cetatean, dintre stat si companii sa fie una foarte simpla, foarte intuitiva si foarte clara. Iar aceasta investitie pe care astazi o semnam reprezinta un punct cheie in ceea ce vrem sa proiectam in urmatorii doi- trei ani prin aceasta investitie atrasa in valoare de 177 milioane euro din PNRR", a punctat Ivan. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
Arduro
MAKITA
VEGO
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CDS
viarom
noark
BogArt
ELECTROGRUP
leviatan
rigips
EDIT-Structural
Ubitech
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
DRS
Acvatot 2019
theda mar
ness project
concelex
SIGM
AED
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<