MDLPA: Aplicatie informatica referitoare la vulnerabilitate seismica fond construit |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 02 Aug 2024 12:14 |
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei lanseaza oficial aplicatia informatica https://evr.mdlpa.ro/ro/, care va centraliza informatiile referitoare la vulnerabilitatea seismica a fondului construit la nivel national si la nivel de unitate administrativ-teritoriala, punand, astfel, la dispozitia autoritatilor un instrument important de lucru pentru actiunile privind reducerea riscului seismic al cladirilor.
Utilizarea aplicatiei va sprijini atat autoritatile publice locale, in eforturile de imbunatatire a rezilientei seismice a fondului construit, cat si autoritatile centrale, in fundamentarea si optimizarea politicilor publice pe date concrete din teritoriu si pentru monitorizarea Strategiei nationale de reducere a riscului seismic.
Aplicatia informatica vine in sustinerea derularii programelor de evaluare vizuala rapida, initiate si implementate de catre entitatile publice, autoritatile administratiei publice locale sau centrale sau orice alta entitate care are in proprietate cladiri, conform prevederilor instituite de Legea nr. 212/2022 privind unele masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Utilizarea aplicatiei pentru realizarea evaluarii va oferi o serie de beneficii privind colectarea rapida si sistematica in teren, pe baza observarii directe a unei cladiri, a informatiilor privind tipul structurii, perioada construirii, regimul de inaltime, numarul cadastral al imobilului, suprafata construita la sol, suprafata desfasurata a cladirii, forma cladirii in plan orizontal si vertical, indicii privind anumite degradari structurale, seismicitatea amplasamentului etc., coroborate cu alte date oficiale disponibile. Aplicatia va permite stocarea de date privind vulnerabilitatea seismica a cladirilor si dezvoltarea unei baze de date la nivel local, centralizate si standardizate, si informatii despre cladiri, insotite de fotografii relevante. Datele vor fi utile in implementarea directionata a actiunilor de gestionare a riscului seismic si in realizarea inventarului cladirilor, prin integrarea acestora intr-o baza de date nationala.
Interfata prietenoasa si intuitiva va permite utilizatorilor introducerea rapida a datelor despre cladiri aplicand metodologia simplificata de evaluare vizuala rapida a cladirilor, intr-un format standardizat, care faciliteaza centralizarea informatiilor la nivel local, regional si national privind vulnerabilitatea seismica a cladirilor, etapa esentiala pentru prioritizarea interventiilor de punere in siguranta si consolidare.
Pentru accesarea aplicatiei informatice este necesara inregistrarea autoritatii in baza unei cereri de solicitare profil autoritate publica transmisa catre administratorul aplicatiei.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei va utiliza propriile canale de comunicare pentru informarea factorilor interesati cu privire la modul de utilizare si functionalitatile aplicatiei. Impreuna cu dezvoltatorul aplicatiei, echipa ministerului va oferi, in perioada urmatoare, suportul tehnic necesar pentru ghidarea utilizatorilor prin intermediul unor webinarii de instruire sau prin furnizarea consultantei direct in aplicatie.
|