Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Modelarea informationala a cladirilor: Cum pregatesc universitatile viitorii ingineri
Modelarea informationala a cladirilor: Cum pregatesc universitatile viitorii ingineri
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 28 Iun 2022 06:36
Modelarea informationala a cladirilor: Cum pregatesc universitatile din Romania viitorii ingineri in domeniul constructiilor prin metodologia BIM

Modelarea informationala a cladirilor este o reprezentare digitala a operatiunilor de constructie si de exploatare a bunurilor imobiliare ce reuneste tehnologia, imbunatatirile procesului si informatiile digitale, pentru a permite o ameliorare radicala a rezultatelor proiectelor, a beneficiilor clientului si a exploatarii bunurilor imobiliare.
 
Utilizarea BIM a crescut in industria globala de arhitectura, inginerie si constructii (AEC). Adoptarea tot mai mare a BIM, la nivel european, a avut un rol esential in unele dintre schimbarile majore care au avut loc in sectorul constructiilor. Faptul ca toti stakeholderii au recunoscut importanta proceselor BIM si avantajele pe care le reda, atat in implementarea proiectelor design&build, cat si pe tot parcursul ciclului de viata a constructiei, a facut institutiile de invatamant superior sa restructureze disciplinele AEC din programele educationale.
 
Profesorul Dr. Nawari. O. NAWARI, afirma in 2010 ca "elevii trebuie sa stie cum este legata fiecare disciplina de cealalta si cum o disciplina are impact asupra celeilalte", iar Hardy (citat in 2011 in Deutsch, pag 202) transmitea ca atunci cand se uita la logica mijloacelor si metodelor de constructie pe care BIM le preda in mod inerent, vede potentialul de a educa. Cu toate acestea, pentru a face legatura intre structurile disciplinare din industrie si a modului in care specialitatile se suprapun, trebuie sa incepem prin modernizarea si adaptarea interdisciplinara a materiilor care se predau in mediul academic, iar cursurile BIM ofera o oportunitate excelenta de a implica mai eficient studentii in procesul de invatamant si de a-i ajuta la intelegerea modului si rolului in care sunt construite cladirile.
 
In cele ce urmeaza, CaleaEuropeana.ro abordeaza problematica BIM din perspectiva educationala si modul in care mediul universitar pregateste viitorii ingineri.
 
In Romania, facultatile au gasit calea sa introduca cursurile despre BIM in randul studentilor prin cursurile desfasurate, astfel:
 
Incepand anul 2016, Graitec Romania a organizat impreuna cu Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti cursuri facultative de introducere in BIM, sub titulatura ”BIM UNIVERSITY”, cursuri la care, in anii urmatori, s-au inscris, pe langa studentii din UTCB, studenti ai Facultatii de Ingineria Instalatiilor si studenti ai Institutului de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”. Astfel, studentii din diferitele ramuri ale proiectarii constructiilor au putut invata despre ce presupune intr-un lucrul colaborativ utilizand tehnologia BIM.
 
In anul 2018, Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi a initiat prima scoala de vara internationala BIM. Obiectivul principal al scolii de vara BIM a fost acela de a pregati studentii pentru proiectele si provocarile din „viata reala”, deoarece solicitarile software de tip BIM crescusera in intreaga lume.
 
In 2020, Graitec Romania a introdus si sustinut cursul online „Introducere in conceptul de proiectare BIM. Exemple si fluxuri de lucru BIM!” pentru studentii din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara, cu scopul de a promova in mediul academic conceptul de proiectare BIM.
 
Sef lucr. dr. ing. Andrei CRISAN a coordonat acest proiect si sustine in continuare initiativele de implicare ale mediului privat in relatie cu facultatile din domeniul constructiilor.
Acesta considera ca mediul academic trebuie sa devina mai conectat cu industria constructiilor si schimbul intre cele doua sa nu se limiteze doar la angajarea studentilor sau expertize tehnice, ci sa interrelationeze tot timpul, in vederea pregatirii studentilor pentru integrarea lor in campul muncii, dupa terminarea studiilor.
 
“Putem invata foarte multe din vest cand vine vorba despre aceasta colaborare si in special cand vine vorba despre BIM. Atat bune, cat si rele. Ma bucur totusi, sa vad din ce in ce mai multe initiative la nivel national, in care colegii din mediul academic au strans legaturile cu mediul privat si creeaza din ce in ce mai multe oportunitati pentru studenti. In al doilea rand, cred ca si studentii
au o foarte mare putere in a contribui la dezvoltarea programei si pe aceasta cale, vreau sa indemn studentii sa se implice activ in dezvoltarea unor cursuri pe care ei le considera utile. Mi-ar placea sa vad tranzitia de la ‘la ce-mi foloseste mie asta’ la ‘cred ca asta mi-ar fi foarte utila si vreau sa contribui’. Nu suntem doua sau trei sau cinci tabere.... suntem toti implicati in definirea si construirea viitorului.” - conchide Sef lucr. dr. ing. Andrei CRISAN
 
In anul 2020, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine din cadrul UTCB a introdus in programa sa din ciclul I de invatamant primul curs obligatoriu dedicat BIM din Romania. Acest curs prezinta aspectele teoretice BIM si, printr-o stransa legatura cu industria, ofera exemple aplicate de folosire a BIM. Mai mult, studentii din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti pot participa la cursuri facultative pentru utilizarea produselor software care fac parte din ansamblul de programe Building Information Modelling (BIM).
 
In 2022, Sef lucr. dr. ing. Andrei CRISAN in cadrul departamentului de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor, Facultatea de Constructii, Universitatea Politehnica din Timisoara, a initiat propriul curs facultativ „Introducere in BIM”, care se adreseaza, in special, studentilor din anul IV CCIA, IC Engleza si IC Germana, dar si celor din cadrul Facultatii de Arhitectura si ofera posibilitate de inrolare tuturor studentilor si cadrelor didactice din cadrul UPT.
Tematica cursului inglobeaza subiecte precum standardele BIM si situatia adoptarii acestora in lume, rolurile din cadrul proiectelor, nivelurile de detaliere si dimensiunile BIM, BIM pentru arhitecti, ingineri, proprietari, autoritati si producatori.
 
Sef lucr. dr. ing. Andrei CRISAN apreciaza rolul companiilor private din domeniul constructiilor ca fiind foarte important in sustinerea demersurilor mediului academic de promovare a digitalizarii si tehnologizarii domeniului constructiilor.
 
“Cred ca avem nevoie de reprezentantii firmelor sa ne ajute sa dezvoltam o programa actualizata care sa raspunda nevoilor reale ale pietei si care sa pregateasca studentii pentru ce urmeaza. Constructiile au devenit un domeniu dinamic in care digitalizarea a schimbat regulile: de la proiectare integrata, in care fiecare disciplina este conectata, la executie, unde unii folosesc AR/VR si drone. De asemenea, mi-ar placea sa vad firme care vor sa foloseasca platformele de cercetare ale mediului academic pentru a rezolva probleme reale si pentru a inova. Avem capacitatea, avem cunostintele, avem resursele... avem oare, si curajul sa o facem?” – a transmis acesta.
 
Leviatan Design si Ubitech Constructii au sprijinit dezvoltarea educationala a viitorilor ingineri constructori din Romania, prin sustinerea mai multor sesiuni educationale despre BIM, in cadrul cursurilor organizate de UPT, UTCB, si nu numai.
 
 
Reprezentantii celor doua companii spun ca prin sustinerea acestor sesiuni au ajutat studentii sa inteleaga aplicarea practica si utilitatea folosirii platformelor si programelor de ultima generatie ca Revit, BIM360, NextBIM si VisualLive, pentru o abordare integrata a procesului de construire pe tot parcursul ciclului de implementare al investitiei.
 
Leviatan Design si Ubitech Constructii au dezvoltat intern proceduri si procese concrete de lucru conform standardului BIM, iar aplicarea lor in munca de zi cu zi le-a permis reprezentatilor celor doua companii sa exemplifice cu usurinta punerea in practica a principiilor teoretice printr-o prezentare moderna, care contine atat partea teoretica, cat si aplicata.
 
In 2022, in cadrul UTCB - Facultatea de Inginerie in Limbi Straine – FILS, domnul profesorul Daniel BITCA a sustinut Cursul BIM, in care studentii au aflat notiuni concrete despre ce inseamna metodologia BIM, si despre modul in care conceptele BIM sunt aplicate in proiectare si executie. Acesta mentioneaza ca programa scolara si continutul disciplinelor studiate in cadrul programelor de studii ale Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole se afla intr-o 
permanenta schimbare care are scopul de a pastra ritmul cu dezvoltarea tehnologiilor din domeniul constructiilor.
 
“Partenerii din industria constructiilor sprijina actiunile facultatii noastre, asigurand atat accesul studentilor in mediul constructiilor prin stagii de practica, vizite de lucru, workshopuri cu studentii, cat si prin feedback-ul permanent pe care il primim din industrie, in permanenta. Leviatan Design si Ubitech Constructii, sunt companii direct implicat in procesul de studii, care fac parte din partenerii nostri ce utilizeaza tehnologii BIM si impartasesc cunostintele lor studentilor facultatii noastre.” mentioneaza domnul profesorul Daniel BITCA.
 
 
In completarea acestui curs, reprezentatii Leviatan Design, Maria Vasi - Sef Birou Structuri si Anca Baciu - Arhitect, au sustinut, in luna martie anul curent, o video-sesiune adresata studentilor UTCB – FILS din anul IV, care au participat la prezentarea teoretica despre implementarea conceptelor BIM in proiectare si in executie, urmata de o vizita practica pe unul din santierele companiei. Studentilor li s-a explicat modul de coordonare si verificare in executie, utilizand realitatea mixta prin intermediul ochelarilor HoloLens 2 si a softurilor Remote Assist&Next BIM. Studentii au testat echipamentul de realitate mixta si au inteles solutiile adoptate pentru executia proiectului Pavilion Multifunctional in incinta Institutului Cantacuzino, iar feedback-ul acestora confirma importanta acestor programe.
 
„Pot spune ca aceasta experienta unica ne-a accentuat setea de cunoastere, ne-a indeplinit dorinta de intra in contact cu piata muncii, dar si cu noile tehnologii folosite, atat in executie, cat si in proiectare.” - transmite Dragos, student anul IV FILS – UTCB, ca urmare a participarii la sesiunea organizata de Leviatan.
 
Leviatan Design si Ubitech Constructii au mai sustinut in trecut si au reluat recent, prezentarile despre procesele BIM aplicate in activitatea de proiectare si executie, si la Academia Tehnica Militara, Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi si Facultatea de Arhitectura din Iasi unde au fost expuse modalitatile de lucru abordate de companie pe santierele existente, cat si pe cele finalizate, unde, cu ajutorul celor mai noi softuri de calcul, proiectare si modelare 3D, au fost obtinute importante avantaje pentru beneficiarii lucrarilor.
 
Leviatan Design si Ubitech Constructii vor continua sa sprijine facultatile de profil si se implice in formarea viitorilor ingineri.
 
„Ne-am angajat sa sustinem programele educationale, in parteneriat cu universitatile de profil si sa punem la dispozitia studentilor know-how-ul si experienta noastra. Leviatan Design si Ubitech Constructii doresc sa trezeasca interesul studentilor pentru noua era a ingineriei, intrepatrunsa cu tehnologia, digitalizarea si automatizarea procesului de proiectare si urmarire a executiei.
 
Consideram ca procesul de invatare presupune o imbinare constanta intre notiunile teoretice si cele practice, iar tehnologizarea si digitalizarea procesului de constructii sunt elemente strategice de ridicare a nivelului de calitate si performanta in acest domeniu, fapt pentru care vom continua sa fim activi in randul studentilor si sa prezentam si sa promovam avantajele proceselor BIM si a metodelor de lucru digitalizate pe care le aplicam cu succes in proiectele noastre de tip design&build.” – spun reprezentantii celor doua companii.
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
SIGM
Ubitech
ELECTROGRUP
rigips
konsent
VEGO
BogArt
AED
quadratum
DRS
EDIT-Structural
CDS
viarom
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Arduro
MAKITA
SSAB
ness project
strabag nivel 1
Acvatot 2019
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<